Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Preteky Okolo Slovenska nezastavila ani pandémia, 64. ročník bol najtesnejší

Slovenskí fanúšikovia cyklistiky sledovali v polovici septembra napínavé súboje na najvýznamnejších pretekoch u nás. Profesionáli z najlepších tímov sveta bojovali o cenné dresy i každú sekundu.
Biker
FOTO: Okolo Slovenska / Ján Melicher
Päť tímov z World Tour

September na cyklistickej mape sveta nepatril len Tour de France či Majstrovstvám sveta v Imole, ale aj našim tradičným pretekom Okolo Slovenska. Aj napriek silnejúcej pandémii koronavírusu sa skúsenému tímu organizátorov na čele s prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky Petrom Privarom podarilo pripraviť 64. ročník.

Mal 672 kilometrov a konal sa od 15. do 19. septembra na trase zo Žiliny cez Banskú Bystricu a Žiar nad Hronom až do Skalice. Pod Tatrami opäť nechýbali cyklistické tímy z najvyššej ligy. Až päť tímov štartovalo aj na súbežnej Tour de France.

Slovenskí fanúšikovia cyklistiky mali možnosť sledovať výkony 125 pretekárov z 28 krajín sveta, dokonca aj z Nového Zélandu, Kolumbie či Panamy. Už po tretí raz k nám zavítali tímy Deceuninck – Quick-Step a Bora – Hansgrohe.

Okrem nich bojovali aj jazdci Sunwebu či Israel Start-Up Nation. Po ročnej pauze sa na Slovensko vrátil aj COFIDIS, Solutions Crédits s najdlhšou históriou v profesionálnej cyklistike. Sedmička tohto francúzskeho celku mala najskúsenejších pretekárov, veď spolu štartovali až 41-krát na Tour de France, Giro d’Italia alebo Vuelta a Espaňa.

Dva triumfy pre Martina Laasa

Tieto tímy si podelili aj všetky víťazstvá v etapách či jednotlivých klasifikáciách. Dva triumfy si po špurtoch celého pelotónu vybojoval Estónec Martin Laas z Bory – Hansgrohe, víťazstvo v časovke a napokon aj celkový triumf veľmi tesne získal Jannik Steimle z tímu Deceuninck – Quick-Step.

V konečnom zúčtovaní mal rovnaký čas ako víťaz druhej etapy Nico Denz zo Sunwebu. V úplnom závere si etapový vavrín pripísal ešte aj Rudy Barbier z tímu Israel Start-Up Nation.

Konvoj mal až 500 členov

V roku pandémie sa podujatie Okolo Slovenska stalo jedným z najväčších v našej krajine. Konvoj pretekov mal takmer päťsto členov, ktorí sa postupne presúvali cez 125 miest a obcí.

Už tretí rok bola súčasťou pretekov aj reklamná karavána, ktorá na podobných podujatiach nie je žiadnou samozrejmosťou. Poznáme ju najmä z Tour de France a len tých najšpičkovejších pretekov.

Aj tento rok karaváne dominoval alegorický voz COFIDUSU, hlavného partnera podujatia. Fanúšikom rozdával rovnaké suveníry ako na Tour de France. Ľudia pri trati okrem toho dostali aj energetické tyčinky a deti rôzne drobnosti s logom pretekov.

Prísne opatrenia

Všetko sa odohralo za veľmi prísnych hygienických opatrení. Povinnosťou boli rúška aj v exteriéri. Všetci pretekári a ich sprievod, ako aj rozhodcovia či lekár pretekov absolvovali testy na Covid-19 a mohli sa zúčastniť len v prípade negatívneho výsledku.

Keďže všetko dobre dopadlo, organizátori môžu byť na svoju prácu hrdí. Okolo Slovenska poslúžilo aj ako príklad ostatným veľkým športovým podujatiam, že je možné ich usporiadať.

Rozdelenie dresov
  • Celková klasifikácia: Jannik STEIMLE (Deceuninck – Quick-Step)
  • Bodovacia súťaž: Martin LAAS (Bora – hansgrohe)
  • Vrchárska súťaž: Kenny MOLLY (Bingoal – Wallonie Bruxelles)
  • Súťaž do 23 rokov: Andreas LEKNESSUND (Uno-X Pro Cycling)
  • Najlepší Slovák: Lukáš KUBIŠ (Dukla Banská Bystrica)
Prečo je práve cyklistika pre COFIDIS taká zaujímavá a prečo ju podporujete?

Otázka pre zástupcu COFIDIS na Slovensku

Cyklistika ako šport je absolútny fenomén. Šport, ktorý môžete robiť od útleho detstva až do veku, keď dokážete točiť pedálmi. Bicykel máme takmer všetci. A ďalej vám už stačí iba cesta, les či sídliskový offroad. To je iba jeden z rozmerov. Tour de France je po majstrovstvách sveta vo futbale a po olympiáde treťou najsledovanejšou športovou udalosťou roka. Milióny fanúšikov popri trati aj pri televíznych obrazovkách.

Sponzoring je pre COFIDIS takisto dôležitým nástrojom na prezentovanie spoločnosti ako takej. Nielen tým, že vytvárame pozitívny vzťah medzi našimi klientmi, potenciálnymi klientmi a nami, ale zároveň podporujeme rozvoj športu, ktorý máme tak radi. COFIDIS sa spája s cyklistikou od roku 1997, TEAM COFIDIS pôsobí v profesionálnej cyklistike viac ako 20 rokov, naša podpora je vo svete biznisu veľkou raritou. Dlhodobé partnerstvá sú našou profesionálnou prioritou. Dôverujeme nášmu tímu a oni dôverujú nám. A takúto istú dôveru ponúkame aj naším partnerom.

– Pavel Jonáš, generálny riaditeľ COFIDIS Slovensko

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu