Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo nejazdíme po cyklochodníkoch?

Lebo je to nebezpečné.
Martin Sarvaš
Jedným zo „silných“ argumentov vodičov, ktorí sa sťažujú a nadávajú na cyklistov na cestách, prípadne ich nebezpečne predchádzajú je, že cyklisti nemajú čo robiť na cestách, majú chodiť po cyklochodníkoch, prípadne „patria do lesa“.

To však z mnohých dôvodov nie je pravda. Pravdou je presný opak.

Či už sa vám to páči alebo nie, cesty patria cyklistom rovnako, ako autám. Platia pre nich, samozrejme, rovnaké pravidlá o cestnej premávke.

Na Slovensku neexistuje cestná daň (pre súkromné osoby) a daň z motorového vozidla sa platí iba za vozidlá používané na podnikateľské účely. Tým chceme zdôrazniť, že argument „cyklisti nepatria na cesty, lebo si za ne neplatia“ na Slovensku v žiadnom prípade neobstojí.

Vráťme sa však k cyklochodníkom. Viete vôbec, že obrovské množstvo oficiálnych cyklostrás vedie priamo po bežných cestách pre autá?

Ale pravdepodobne máte na mysli samostatne oddelené cyklochodníky. Bohužiaľ, na Slovensku nie je vybudovaná bezpečná infraštruktúra pre cyklistov, a preto jazdíme po cestách.

Cyklochodníky bývajú plné chodcov, korčuliarov, kolobežkárov či voľnočasových cyklistov. Všetci menovaní sa pohybujú väčšinou výrazne pomalšie v porovnaní s priemernou rýchlosťou cestných cyklistov.

Na cestnom bicykli sa už u trochu kondične zdatnejších cyklistov pohybuje priemerná rýchlosť cez 30 km/h.

Predstavte si, že v takejto či ešte vyššej rýchlosti máte robiť manévre a vyhýbať sa druhým ľuďom. Prípadne neustále spomaľovať a zrýchľovať. Niečo takéto je nemysliteľné, akákoľvek forma tréningu je nemožná, ale hlavne je to nebezpečné.

Je to nebezpečné pre samotných cyklistov i všetkých ostatných, ktorí by mohli utrpieť pri zrážke veľmi nepríjemné zranenia.

A práve preto jazdíme na cestách, kde nemôžeme nikomu ublížiť. Zbavujeme tak zbytočného ďalšie rizika všetkých ostatných na preplnených cyklochodníkoch a riziko preberáme na seba na cestách, na ktorých sa, bohužiaľ, stále nájde mnoho bezohľadných vodičov.

Nenadávajte nám, že nejazdíme po cyklochodníkoch. Zmierte sa s tým, že cyklisti sú rovnakou súčasťou premávky ako vy v aute.

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu