Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Test: E-bike Apache Tuwan MX-I 29

Sympatický český e-bike je ako celok zaujímavou ponukou. Niektoré komponenty však brzdia jeho vyšší potenciál.
Hodnotenie: 3/5
1 879
Biker
Test: E-bike Apache Tuwan MX-I 29

Plusy: dobrý pomer cena/výkon; sympatický prejav elektromotora.

Mínusy: nevyhovujúci chod vidlice; vzhľadom na zameranie nepohodlné gripy.

Česká značka Apache zažíva v roku 2019 doslova renesanciu a na trh prináša množstvo nových i vylepšených modelov. Jedným z nich je aj Tuwan, sympatický elektrobicykel vybavený novým rámom a pomerne netradičným názvom.

Rám

V prípade modelu MX-I 29 je v hliníkovom ráme integrovaná batéria LG s kapacitou 576 Wh, ktorá by mala podľa výrobcu poskytovať dostatok energie na zhruba 160-kilometrový dojazd. .

Samotný pohon zabezpečuje známy motor Bafang MaxDrive, ktorý disponuje výkonom 250 W a krútiacim momentom 80 Nm. Potešila nás aj možnosť uchytenia držiaka na cyklofľašu na hornej rámovej rúrke. Testovací kúsok bol vybavený nastaviteľným stojanom, ktorý nás však pri demontáži zadného kolesa, ako aj pri následnom transporte v kufri auta skôr obťažoval.

Komponenty

Medzi zvolenými komponentmi sa vzhľadom na cenu nekoná žiadne prekvapenie a plne zodpovedajú zameraniu tohto elektrobiku. Na 720 mm širokých rajdách Spec Phase nájdeme uchytené brzdy Shimano MT 200, ktoré sa spolu so 180 mm kotúčmi starajú o bezpečné zastavenie. Kolesá sú kombináciou nábojov Shimano a ráfikov Remerx Rocky Disk.

Plášte Schwalbe Smart Sam v rozmere 29 x 2,25“ zasa predstavujú ideálnu kombináciu priľnavosti a valivého odporu, či sa už budete pohybovať v mestskej džungli, alebo na lesných cestách. O radenie sa starajú opäť komponenty Shimano, konkrétne 9-rýchlostný rad Altus s kazetou s rozsahom 11 – 36 zubov. Sedlovka síce nie je teleskopická, no nastaviť jej výšku nebude vďaka použitému rýchloupináku žiaden problém.

Tuwan je dostupný aj v modrej farbe.
Jazda

Prvotný dobrý dojem v nás zostal aj po vysadnutí na bike. Pozícia v sedle je vzpriamená a komfortná, rajdy majú vhodný tvar aj šírku. Gripy sú síce ideálne svojou hrúbkou a dobre padnú do ruky, no bicykel tohto zamerania by si podľa nás zaslúžil niečo pohodlnejšie.

Nad predstavcom je upevnený dobre čitateľný displej, ktorý ponúka okrem pekného rozhrania aj všetky potrebné informácie, ako napríklad prejdenú vzdialenosť, dojazd, aktuálnu rýchlosť či spálené kalórie. Jeho umiestnenie je z hľadiska ergonómie výborné, takže je v prípade pádu priamo „na rane“. Voľba jednotlivých stupňov podpory prebieha pomocou ovládača umiestneného na ľavej strane. Ten je možné ovládať jednoducho palcom, a to aj bez toho, aby bolo nutné zložiť ruku z rájd.

Samotný motor má príjemný prejav a o svojej činnosti nedáva príliš vedieť. Na výber je hneď 5 stupňov podpory a tiež režim, ktorý poskytuje podporu pri tlačení. Jediným výrazne slabším komponentom bola v tomto prípade vidlica SR Suntour XCM, ktorá nás svojou činnosťou vôbec nepresvedčila, a to ani pri typických mestských nerovnostiach.

Apache Tuwan mieri na jazdcov, ktorí si radi užívajú dlhé túry na spevnených cestách, prípadne v ľahkom teréne. Tu bude bike ťažiť z rýchlych 29“ kolies a slušného motora. Bonusom je cena, ktorá je vzhľadom na výkon adekvátna.

Zaujímavou alternatívou by mohol byť aj vyšší model Comp, ktorý okrem lepšej výbavy ponúka zaujímavý elektromotor Comp C18 česko-japonskej výroby.

Viac informácií na webe www.apache-bike.cz

Špecifikácia

Rám: Alloy 6061, hliníkový Vidlica: SR Suntour XCM, 100 mm Motor: Bafang MaxDrive 250 W Pohon: Shimano Altus (1 x 9) Kolesá Shimano/Remerx, plášte Schwalbe Smart Sam Brzdy Shimano MT 200 Rajdy/Predstavec: Spec Phase 720 mm/Spec Phase Sedlovka/Sedlo: Spec Phase/Spec Sport Hmotnosť: 23,2 kg

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu