Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI chce zakázať elektrobajkerom súťažiť na pretekoch, ktoré organizujú motorkári

"Podujatia, ktoré sú zaregistrované v kalendári Medzinárodnej motocyklovej federácie budú považované v súlade našimi nariadeniami za zakázané." UCI tiež tvrdí, že kategória e-bikov, rovnako ako všetky ostatné kategórie cyklistiky, spadá výlučne do ich kompetencie.
Martin Sarvaš
UCI chce zakázať elektrobajkerom súťažiť na pretekoch, ktoré organizujú motorkári

Iba zopár týždňov po tom, ako Medzinárodná cyklistická únia (UCI) oznámila, že tento rok sa v Kanade uskutočnia po prvýkrát majstrovstvá sveta v kategórii elektrobicyklov, podniká kroky proti tomu, aby sa cyklisti na elektrobicykloch zúčastnili pretekov, ktoré organizuje iné združenie.

UCI dokonca pohrozila, že ak sa licencovaní cyklisti budú potrestaní, ak sa zúčastnia pretekov svetového pohára E-Bike Enduro World Cup, ktoré v júni vo Francúzsku organizuje Medzinárodná motocyklová federácia (FIM).

UCI chce výhradné právo a dozor nad e-bike pretekmi

Vo vyjadrení UCI sa píše: „Sme veľmi prekvapení a sklamaní, že FIM, hlavná organizácia motocyklového sveta, sa snaží organizovať sériu pretekov na elektrobicykloch. My, ako hlavná organizácia bicyklového sveta, by sme mali ako jediní zastrešovať e-bike preteky.“

„Naša organizácia [UCI] si praje, aby bolo jasné, že horská elektrocyklistika je jednou z disciplín, ktoré patria do našich kompetencií.“

Vo vyjadrení sa tiež píše, že „každý jazdec s licenciou UCI, ktorý sa zúčastní podujatia organizovaným FIM, bude riskovať disciplinárne konanie.“

„Podujatia, ktoré sú zaregistrované v kalendári Medzinárodnej motocyklovej federácie budú považované v súlade našimi nariadeniami za zakázané,“ píše sa vo vyjadrení.

Vadí im organizátor, nie preteky

Ide o veľmi citlivú tému a rozhodnutie UCI je veľmi diskutabilné, pretože elektrobicykle začínajú vyrábať už aj motocyklové značky, ako napríklad horský model YDX-Torc 27.5 od Yamahy.

Je tiež trochu nezmyselné, že UCI si chce vyhradzovať právo na organizáciu pretekov elektrobicyklov. Je však dosť pravdepodobné, že ak by sa nejednalo práve o motocyklovú federáciu a preteky by organizovalo iné združenie, páni v UCI by sa možno nad týmto ani nepozastavili.

Tiež je možné, že sériu elektrobicyklového svetového pohára v horskej cyklistike mali naplánovanú na budúcu sezónu a motocyklisti ich predbehli.

Motorkári plánujú tento rok aj ďalšie e-bike preteky

Ku kauze sa vyjadril aj šéf FIM Jorge Viegas: „Motorom či elektromotorom poháňané bicykle nie sú novinkou a sú súčasťou našej organizácie už dlho.

Prvé motocykle boli založené na bicyklových rámoch s pridaním motoru, takže v skutočnosti sa iba vracia táto kategória na začiatok svojej evolúcie.“

„Sme presvedčení, že elektrobicyklové preteky majú veľký potenciál a umožnia aj mladým cyklistom zúčastňovať sa zaujímavých pretekov. Čoskoro plánujeme oznámiť ďalšie veľké e-bike preteky, ktoré sa uskutočnia neskôr v tomto roku,“ povedal Viegas.

Prezident UCI: Elektrobicykle sú výlučne našou kompetenciou

UCI si však stále stojí za svojim a tvrdí, že bude pokračovať v boji, aby bola jedinou organizáciou, ktorý bude mať oficiálny dohľad nad elektrobicyklovými pretekmi a vraj už v septembri 2017 informovali FIM o tom, že „preteky horských elektrobicyklov patria výlučne do ich jurisdikcie.“

Prezident UCI sa vyjadril: „Veľmi sa teším z ‚boomu‘ elektrobicyklov, hlavne pretože sa dostane k cyklistike aj úplne nové spektrum ľudí. UCI plánuje rozvíjať cyklistiku aj v tejto kategórii a rovnako, ako aj všetky ostatné, spadá výlučne do kompetencie UCI.“

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu