Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Pedále

Vybrali sme 6 najlepších nášľapných MTB pedálov, na ktorých môžete jazdiť

Najlepšie nášľapné / SPD pedále na trhu.
Biker
Vybrali sme 6 najlepších nášľapných MTB pedálov, na ktorých môžete jazdiť

Pedále Crankbrothers Mallet sú jednými z našich najobľúbenejších.

Základné rozdiely medzi platformami a nášľapnými pedálmi sme opísali už v prvej časti – 6 najlepších platformových MTB pedálov, na ktorých môžete jazdiť.

Mnohí z nás nakupujú aj v zahraničných obchodoch a mätie vás pomenovanie nášľapných pedálov “clipless”. Pri slove “clip” respektíve klipsňa, si človek právoplatne predstaví niečo ako uzamykací mechanizmus SPD. Tento názov však mätie aj anglicky hovoriacich ľudí.

Klipové pedále sú totiž starodávne pedále s popruhom a košíkom držiacim špičku vašej nohy. Po vynáleze SPD a obdobných mechanizmov nutnosť popruhu (klipsne) odpadla a z toho názov clip-less (bez-klipsne).

Najlepšie SPD / nášľapné MTB pedále

Shimano PD-M520

Hodnotenie 5/5

Shimano PD-M520 pedále sú spoľahliví pracanti a ideálna ekonomická alebo začiatočnícka voľba.

Nie je trúfalé tvrdiť, že značka Shimano má medzi bikermi najväčší podiel pedálov. Minimálne medzi nášľapnými pedálmi. A z nich je vďaka svojej spoľahlivosti, jednoduchosti a smiešne nízkej cene, jednoznačne najpočetnejší práve model PD-M520

Obojstranné našlapávanie robí tento pedál populárny nielen medzi horskými cyklistami, ale aj tými čo bicyklujú na asfalte.

Hoci udávaná cena je oklo 40 eur, často sa dajú nájsť na internete takmer o polovicu lacnejšie.

PD-M520 používa rovnaký mechanizmus ako drahšie XT a XTR verzie, no z lacnejších materiálov a menej doplnkami pre udržanie nízkej ceny. Ak ich však budete udržiavať čisté zvonku aj zvnútra, bude ťažké rozoznať ich funkciu od drahšej verzie.

Údržba ložísk je jednoduchá a rýchla. Museli by ste byť naozaj ignorant na to, aby vám tieto pedále nevydržali funkčné dlhé roky. Modernou verziou pre trailové topánky so širokou plochou podrážkou je verzia PD-M530 s decentným hliníkovým telom obkolesujúcim mechanizmus pedálu.

Crankbrothers Mallet E LS

Hodnotenie 4,5/5

Pedále Crankbrothers Mallet sú jednými z našich najobľúbenejších.

Pokiaľ peniaze nie sú problém a hľadáte pedále pre jazdenie na trialoch či v enduro a downhill závodoch, Mallet sú skvelou voľbou, obzvlášť pri použití so zjazdovými topánkami a plnohodnotnou podrážkou. Dlhé roky je Crankbrothers v SPD pedáloch v závese za Shimanom a v downhill kategórii dokonca jednotka.

Klietka zapínania je nízka a ponorená, takže sa výborne dopĺňa so šiestimi pinmi na tele pedálu a oboje spolu držia tretru na svojom mieste. Navyše, s meniteľnými podložkami na pedál alebo pod kufre (zámky) na topánkach, sa dá perfektne vyladiť výška jednotlivých styčných plôch pre akúkoľvek podrážku.

Na traily tieto pedále ponúknu pocit a oporu podobnú platformám, no s prídavkom bezpečne ukotvenej nohy.

Shimano XT M8020 Trail

Hodnotenie 4,5/5

Shimano’s XT M8020 Trail sú zlatou strednou cestou s nižšou váhou oproti lacnejším Shimano pedálom.

Navrhnuté najmä pre trail, all-mountain a enduro jazdcov, Shimano XT tiež ochraňuje SPD mechanizmus štíhlym hliníkovým telom. Nový M8020 je o 3,3 mm širší a kontaktná plocha narástla o 11,7%. Navyše pedál je o pol milimetra štíhlejší. Vďaka týmto zmenám je vaša noha bližšie k osi a má väčšiu stabilitu.

Pedále vážia 402g a rokmi preverený oceľový mechanizmus zamykania je nezmenený. Hoci zmena kontaktnej plochy je malá a ešte menšia v porovnaní s niektorými konkurentmi, citeľne zabraňuje deformácii tretry pri natáčaní bicykla do zákrut.

DMR V-Twin

Hodnotenie 4/5

DMR V-Twin držia doslova ako prilepené.

DMR vzali filozofiu Crankbrothers “pocit ako platformy, pevnosť ako SPD” a zdokonalili ju do maxima. Ich hlboké skúsenosti s platformovými pedálmi sa tu viditeľne prejavujú.

V balíku pedálov V-Twin nájdete niekoľko typov pinov a podložky pod ne pre dokonalé naladenie kontaktnej plochy pre topánky. Našľapovanie je jednoduché, no kvôli tak tesnému dokonalému kontaktu je niekedy takmer problém tretru vycvaknúť von.

Nukeproof Horizon CS

Hodnotenie 4/5

Ľahké nazúvanie mnoho priľnavosti vďaka štyrom dobre umiestneným pinom.

Horizon pevne drží tretry vďaka štyrom šróbovacím pinom na každej strane trčiacimi 4mm nad povrch platformy. Piny sa dajú skrátiť inštalovaním podložiek z druhej strany, no celkový pocit je stále podobný platformovým pedálom.

SPD kompatibilný mechanizmus znamená, že sa môžete našliapnuť pohybom zozadu, spredu, alebo zvrchu. Cez niektoré flexibilnejšie podrážky je výrazne cítiť štíhle telo pedálu s ostrými hranami.

HT T1

Hodnotenie 3,5/5

Ďalší zo série trailových pedálov strednej veľkosti, tento krát pre skúsených jazdcov vyžadujúcich silný zamykací mechanizmus.

HT T1 je na výber až v jedenástich farbách a svojou cenou aj prevedením sú vhodné najmä pre jazdcov čo majú s SPD skúsenosti. Vynikajú najmä veľmi silným a presným uzamykaním a jazdci, ktorí majú tendenciu nastavovať ostatné pedále najtuhšie, ako to ide, budú tieto pedále zbožňovať.

Zjazdová verzia pedálov HT T1 pod nohami Aarona Gwina a Amaury Pieronna je dôkazom, že pedále HT zvládnu aj najnáročnejší terén, rýchlosť a veľkú silu. Keďže mechanizmus uzamykania je fixovaný k telu pedálu a nerotuje, dva piny v prednej časti sú skôr na ozdobu a tuhšia podrážka ich málokedy kontaktuje.

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu