Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Pedále

Vybrali sme 6 najlepších platformových MTB pedálov, na ktorých môžete jazdiť

Najlepšie platformové pedále na trhu.
Biker
Vybrali sme 6 najlepších platformových MTB pedálov, na ktorých môžete jazdiť

Pedále majú náročnú úlohu. Sú jedným z troch kontaktných bodov tela s bicyklom a musia zabezpečiť vhodné rozhranie poskytujúce pohodlie, bezpečie a kontrolu nad bicyklom.

Pedále hrajú kľúčovú úlohu, a preto ich nájdeme na trhu vo všemožných tvaroch a konštrukčných prevedeniach, takže si každý nájde to, čo mu vyhovuje.

Kde však začať s výberom? Prvá otázka, ktorú si kladie väčšina jazdcov alebo skôr otázka, ktorou najčastejšie dostávajú do úzkych každého nováčika, je: SPD alebo platformy? Odpovedí nájdete zaručene vždy viac, ako ste ochotný počúvať a naše jediné odporúčanie je nasledovať svoj inštinkt.

Platformy

Platformy sú pedále poskytujúce “platformu” na státie a nič viac. Umožňujú voľný pohyb nohy a okamžité zošliapnutie z bicykla na zem. Dajú sa použiť s takmer akoukoľvek obuvou, no najlepšie fungujú so “skate“ alebo špeciálnou bicyklovou topánkou.

Majú rôzne tvary vyhovujúce rôznym nohám, rôzne materiály a stupne obrobenia vyhovujúce rôznym peňaženkám, no najospevovanejšie sú platformy s konkávnym tvarom, čo znamená, že sú v strede tenšie ako na okrajoch, najmä voči prednej a zadnej hrane. Nízka výška, veľké rozmery a strategicky rozmiestnené “piny” sú tiež vždy plusom.

SPD

V Protiľahlom zákope stoja tzv. espédéčka, čo je v našich končinách univerzálne pomenovanie pre akékoľvek MTB nášľapné pedále. Na tieto potrebujete tretry, ktoré sa uzamknú v mechanizme pedálu a pedále vaše nohy pustia až po prekročení určitej sily alebo pri istom uhle natočenia chodidla.

Sú zvyčajne oveľa menšie ako platformy, od minimalistických odhalených mechanizmov až po zjazdárske pedále obohnané pevnou bariérou napodobňujúcou tvar a funkciu platformy. Odlišujú sa najmä pohybom a silou potrebnou na zacvaknutie či vycvaknutie, no dobrý SPD pedál má možnosti jemného naladenia oboch parametrov.

Najlepšie platformové MTB pedále

HT PA01A

Hodnotenie 5/5

HT PA01A – pevné, ľahké, lacné! A kedysi ľudia tvrdili, že si môžeme vybrať v jednom produkte len dve.

Obdoby týchto pedálov nájdete v ponuke mnohých značiek, no HT je výrobcom z ďalekého východu a pravdepodobne ide o práve ich pedále s prelepenou značkou. Model PA01A sa nápadne podobá lacnejším PA12 a PA12A, ktoré prešli rukami (alebo skôr nohami) nám aj mnohým ďalším Slovákom aj vďaka tomu, že napríklad značka CTM ich dodáva so svojimi bicyklami.

Z nich je práve PA01A tým najsofistikovanejším pedálom s konkávnym tvarom a je už dlhodobo našou prvou voľbou. 354g je naozaj úctyhodná váha, ktorá umlčí akéhokoľvek SPD gramára. S priľnavosťou nemajú problém, no niektorým jazdcom sa nepáči vzhľad plastu, na ktorom sa podpísal zub času a zub trailu. Tomu sa dá však protirečiť zodratím farebných eloxov na hliníkových pedáloch. Nedávno tiež HT predstavilo ďalšiu evolúciu ich plastových pedálov PA03A.

DMR Vault Brendog Ice

Hodnotenie 4,5/5

DMR Vault Brendog Ice – ďalšie podpisové pedále nesú pomyselný autogram zjazdára a freeridera Brendoga (Brendan Fairclough), rozdiel oproti klasickým je vo väčších pinoch.

Obojsmerne konkávny tvar pedálu a jedenásť dobre usporiadaných pinov udržuje šľapy presne v strede pedálov a spolu s robustnými vnútornosťami robí pedále Vault výhercom drvivej väčšiny platformových testov už niekoľko rokov od ich predstavenia.

Piny sa montujú z opačnej strany, takže nárazy do kameňov nezničia hlavy skrutiek a piny sa jednoducho menia. Edícia Brendog má ostrejšie a piny oproti štandardnej verzii nazvanej Moto, no pedále vďaka nim nemajú väčšiu priľnavosť.

DMR kedysi dávno znovuzrodilo populárny tvar Shimano DX pedálov do svojho modelu V8 a postupne ho zlepšovalo do modernejšieho V12 a nakoniec CNC obrábanom Vault. Dnes Vault zahŕňa verzie od detského pedálu až po extrémne ľahký a extrémne drahý magnéziový pedál s titánovou osou.

Nukeproof Horizon Pro Sam Hill

Hodnotenie 4,5/5

Nukeproof Horizon Pro Sam Hill – pedále, ktoré vyhrali už 2 ročníky Enduro World Series pravdepodobne nepotrebujú siahodlhé predstavenie.

Sam Hill, výherca EWS 2017 aj 2019 používa presne tieto pedále, a je preto ťažké kritizovať ich akomkoľvek ohľade. Pedále majú výborný vyvážený tvar poskytujúci dobrý mix priľnavosti, opory pre nohu a nie prebytočnej veľkosti. Táto vyváženosť má za následok, že na tieto pedále si zvyká každý veľmi rýchlo.

Najdrahší model nesie Samov Podpis, no má rovnaký tvar ako lacnejšia verzia Pro. Najlacnejší je Comp s plastovým telom a 4 plastovými pinmy. Existuje luxusná aj verzia s odľahčenou titánovou osou a patričnou cenovkou.

S desiatimi pinmy a konkávnym tvarom týmto pedálom rozhodne nechýba priľnavosť, no pre tých, ktorým to nedá, je tu možnosť vysunúť piny z 5 mm na celých 6mm vybraním distančných podložiek nainštalovaných v továrni.

O otáčanie sa starajú dve puzdrové ložiská a hoci ich trvanlivosť a výmena môže odradzovať, s vhodnými nástrojmi ide o lacnú a bezbolestnú procedúru.

Crankbrothers Stamp 7

Hodnotenie 4,5/5

Crankbrothers Stamp 7  – ďalšie z kategórie plastového vydania úspešného hliníkového modelu.

Crankbrothers Stamp prišiel pred pár rokmi na trh s novým pedálom v hneď dvoch veľkostiach Large a Small, pričom Large je skutočne obrovská. Vďaka veľmi jemnej konkávnosti je pedál neutrálny a nenúti vás drať nohu iba presne v strede. Stamp je pravdepodobne prvý zo série vynovených, šikovných a spoľahlivých produktov, ktorými obnovili Crankbrothers svoju ponuku.

Pohodlná, tenká platforma točiaca sa na dvoch spoľahlivých puzdrových ložiskách sa osvedčila pod nohami extrémnych jazdcov ako Nicholi Rogatkin či Danny MacAskill, ktorý má aj vlastnú podpisovú edíciu.

Rutinný servis je uľahčený otvorom pre vazelínovú pištoľ (alebo striekačku), ktorým sa dá vytlačiť staré mazivo von a čisté dovnútra. Bolo by lepšie, ak by však otvor nezakrývala skrutka s krížovou hlavou, ale konvenčným a spoľahlivejším šesťhranom. Hovoriac o skrutkách, piny sa tiež montujú zvrchu, čo je rizikové, no ich robustné sedlá zatiaľ zabránili akémukoľvek poškodeniu.

Pedaling Innovations Catalyst

Hodnotenie 4/5

Pedaling Innovations Catalyst – najväčšia a najradikálnejšia platforma na trhu má v popise silné tvrdenia a rozhodne stojí za vyskúšanie.

Veľká obdĺžniková platforma rozmeru 95x128mm niekomu dvíha obočia, no iným príjde úplne logická. Na rozdiel od štvorcových pedálov Catalist nepretŕča zbytočne do boku a zároveň poskytuje úplnú oporu pre nohu podobne ako podlaha. Každý, kto sa kedy snažil zjazdovať dlhé a strmé trate na malých pedáloch v mäkkej podrážke pochopí benefit, ktorý táto opora predstavuje.

Hoci pedál svojim vzhľadom nevzbudzuje toľko dôvery ako agresívny a prepracovaný dizajn konkurentov, stabilita a priľnavosť pri jazde odohnala akékoľvek naše pochybnosti o ich výkone. Jedna strana pedálu má až 14 pinov a na výber sú dve dĺžky. Montovanie z vrchu však predstavuje riziko, že po náraze nebudete schopný piny odmontovať.

Firmu Pedalling Innovations založil MTB tréner a zástanca voľných pedálov a podľa jeho výskumu tento dizajn zvyšuje efektivitu šliapania a dokáže preniesť viac sily. Svojmu produktu skutočne verí, keďže pedále možete do 30 dní vrátiť pokiaľ s nimi po použití nebudete spokojný.

Superstar Nano-x EVO

Hodnotenie 4/5

Superstar Nano-x EVO – navrhnuté a vyrobené vo Veľkej Británii ponúkajú výborný pomer cena a výkon.

Veľká platforma robustný dizajn, náhradné piny v balení a predaj priamo od výrobcu v Anglicku.

Superstar Components kedysi predávali katalógové diely z Taiwanu, no preorientovali sa na domácu výrobu a dnes si navrhujú a vyrábajú vlastné diely. Nano-x EVO je druhou generáciou ich pedálu, ktorý ponúka veľa muziky za málo peňazí. Vďaka predaju priamo z ich stránky vždy viete, kam sa obrátiť pre náhradné diely alebo pre pomoc s vašimi problémami, na ktoré rýchlo odpovedajú.

Kontaktné plochy pedálu ponúkajú dobrú priľnavosť a z našich skúseností fungujú lepšie s krátkymi pinmi, nie náhradnými 7mm obludami. Vďaka vyoseniu vrchnej a spodnej plochy pedálu sa piny ľahko vyberajú z opačnej strany pomocou 3mm kľúča. Zošikmené nábežné plochy tiež dobre odrážajú prekážky ako korene a skaly.

Vaše komentáre

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu