Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sagan, Rojček, Haring, Barényi, Metelka a ďalší. Toto sú slovenskí najúspešnejší cyklisti roku 2018

Ocenenie Zlatý pedál pre celkového víťaza pre rok 2018 dostal Peter Sagan, na druhom mieste je jeho brat Juraj, tretí skončil horský cyklist Martin Haring.
Biker
Sagan, Rojček, Haring, Barényi, Metelka a ďalší. Toto sú slovenskí najúspešnejší cyklisti roku 2018

Zľava: Milan Barényi, Adam Rojček, Jozef Metelka, Peter Sagan, Martin Haring.

Zoznam všetkých ocenených cyklistov je na konci príspevku.

Zlatý pedál už tradične uzatváral cyklistickú sezónu 2018 na Slovensku. Galavečer spojený s odovzdávaním ocenení pre najlepších cyklistov sa aj tento rok niesol v znamení mimoriadnych úspechov.

K šiestemu zelenému dresu Petra Sagana na Tour de France a jeho víťazstvám na najznámejších pretekoch sveta, sa pridali úspechy našich mladých jazdcov – 3. miesto trialistu Samuela Hlavatého na svetovom pohári v Nemecku i v celkovom poradí svetového pohára v triale. To dopĺňa  4. miesto novo zostavenej štvorice krasojazdkýň na MS, ktoré sa vekom ešte ako juniorky dokázali presadiť v náročnej konkurencii i úspechy Štefana Michaličku, ktorý rovnako ešte ako junior porážal mnohé známe mená v dráhovej cyklistike.

Víťazstvo v kategórii cestná cyklistika si vďaka mimoriadnym úspechom odnáša i tentokrát Peter Sagan (Bora – Hansgrohe). Cyklista ktorý sa dokázal minulý rok zapísať do histórie ako prvý jazdec na svete s obhajobou titulu majstra sveta trikrát po sebe, k tohtoročnému úspechu pridal šiesty zelený dres z Tour de France, tri etapové víťazstvá na najznámejších pretekoch sveta i ďalšie triumfy.

V kategórii cyklotrial získal ocenenie najlepšieho cyklistu Samuel Hlavatý (CK Rudina). Majster Slovenska vybojoval pódium na posledných pretekoch svetového pohára v triale, čím si zabezpečil i tretie miesto v celkovom hodnotení tejto série pretekov.

Na majstrovstvách sveta v čínskom Chengdu obsadil skvelé 5. miesto. Víťazkami kategórie sálová cyklistika sa stala štvorica ACT4 Slovakia v zložení Dóra Szabó, Henriet Domin, Eszter Kulich a Panna Rebeka Michalics. Obmenená štvorica funguje v novej zostave. Dievčatá síce na MS skončili tesne za pódiom, no pre vekom ešte juniorky je 4. miesto z vyše 30 štartujúcich štvoríc výborný výsledok.

Medzi horskými cyklistami získal ocenenie Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), keď v uplynulej sezóne nazbieral 518 bodov UCI v XCO. Dokázal zvíťaziť na dvoch C1 pretekoch (Chorvátsko, Turecko) a doma obhájiť titul majstra Slovenska.  Cenu najlepšieho cyklokrosára si po dlhých 6 rokoch preberie Ondrej Glajza (Škoda Auto Mladá Boleslav). Ten po dlhej hegemónii predbehol na MSR Martina Haringa a zároveň si odnáša víťazstvo v slovenskom pohári v cyklokrose.

V disciplíne zjazd/ four cross patrilo ocenenie Adamovi Rojčekovi (CTM Racing Team). Okrem titulu majstra SR si vybojoval 5. miesto európskeho pohára v Abetone a 6. miesto v celkovom hodnotení európskeho pohára.  Cenu najlepšieho cyklistu v disciplíne BMX/ Bikros si odniesol freestylista Michal Kovačovič za víťazstvá v Maďarsku, Rakúsku a v Čechách a ďalšie miesta v top 10 pretekov novej olympijskej disciplíny.

Zlatý pedál v dráhovej cyklistike si prebrala Tereza Medveďová (BePink) za 4. miesto v scratchi a 11. miesto v omniu na majstrovstvách Európy U23.

Ocenenie v kategórii najlepší paracyklista si prebrala Jozef Metelka, ktorý aj v tejto sezóne obhájil zlato na majstrovstvách sveta v dráhovej cyklistike zdravotne znevýhodnených v disciplíne stíhačka na 4 km, aj zlato z cestných MS.

Titul najlepšieho masters cyklistu si odnáša Milan Barényi (Trek KCK Osľany). Na domácej pôde nenachádza už niekoľko rokov premožiteľa. Tentokrát však pokoril i pódium starého kontinentu i sveta, keď v cyklokrose vybojoval titul majstra Európy i sveta.

„V predchádzajúcich troch ročníkoch sme oslavovali tituly majstra sveta v cestnej cyklistike, o ktoré sa hetrikom postaral Peter Sagan. Organizátori septembrových MS v Tirolsku však postavili trať tak, aby náš Peter nedokázal získať štvrtý titul v poradí. Nevadí, naša najjagavejšia hviezda v pelotóne v posledných rokoch sa i tak dokázala presadiť. Okrem neho nám radosť robili i výkony ďalších slovenských jazdcov. Verím, že sa tieto úspechy stanú motiváciou pre mnohých,  či už začať robiť veci v prospech slovenskej cyklistiky alebo ich robiť s ešte väčším nadšením a dôkladnosťou,“ prihovoril sa prítomným hosťom Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky.

Súčasťou oceňovania boli aj ďalšie kategórie. Za Talent roka 2018 bol vyhlásený Štefan Michalička (CyS – Akadémia Petra Sagana). Aj tento vekom ešte junior pravidelne porážal známe mená dráhovej cyklistiky. Na majstrovstvách Európy juniorov vybojoval 5. miesto vo vylučovacích pretekoch. O doslova príjemný „škandál“ sa postaral na dráhových pretekoch Tre Sere Internazionale di Citta di Porderone kategórie CL1. Tam podal v konkurencii celej plejády veľkých hviezd vynikajúci výkon a zvíťazil v disciplíne scratch. Novinkou medzi oceneniami dol Talent roka do 15 rokov, ktorý získala bikrosárka Dominika Maníková.

Za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku boli ocenení Vendelín Kvetan, dlhoročný tréner Dukly a František Sitora z MŠK Žiar nad Hronom.

Tituly Miss cyklistika si prebrali Laura Debnárová, Júlia Lengvarská a Alena Diabelková.

Celkovým víťazom ankety Zlatý pedál 2018 sa stal Peter Sagan, druhé miesto patrí Jurajovi Saganovi a tretie miesto Martinovi Haringovi, ktorý okrem úspechov na poli horskej cyklistiky vybojoval druhý najcennejší – bodovací dres na pretekoch Okolo Slovenska.

Sumarizácia výsledkov ocenených cyklistov:

Zlatý pedál 2018 – celkový víťaz

1. miesto –  Peter Sagan
2. miesto –  Juraj Sagan
3. miesto –  Martin Haring

Cyklista roka 2018 –  cyklotrial – Samuel Hlavatý

3. miesto 4. kolo Svetového pohára UCI (Berlin) elite 20”
5. miesto celkove poradie Svetový pohár UCI elite 20”
5. miesto Mastrovstvá sveta UCI (Chengdu- Čína)

Cyklista roka 2018 –  cyklokros – Ondrej Glajza

Majster Slovenska
Celkový víťaz slovenského pohára
Celkovo 5. miesto v českom pohári
Viacero umiestnení v top 10 na pretekoch UCI C1 a C2

Cyklista roka 2018 –   sálová cyklistika – Dóra Szabó, Henriet Domin, Eszter Kulich, Panna Rebeka Michalics

Majstrovstvá Európy Elite 3 miesto – bronzová medaila
Majstrovstvá Slovenska  1. miesto
Majstrovstvá Maďarska – Romhány   1. miesto
EEC-Cup 3.kolo – 1.miesto

Cyklista roka 2018 – masters –Milan Barényi

Majster Slovenska v cyklokrose kat. masters A
Majster Európy v cyklokrose kat. 45-49r
Majster Sveta v cyklokrose kat.45-49r

Cyklista roka 2018 – paracyklistika– Jozef Metelka

Majster sveta 4 km stíhačka (Rio de Janeiro)
Majster sveta časovka (Maniago, ITA)

Cyklista roka 2018 – BMX / bikros- Michal Kovačovič

1 .miesto Slovenský pohár Freestyle BMX PARK
1. miesto Majstrovstvá Slovenska
1. miesto Hungarian Championchips (Hungary)

Cyklista roka 2018 – horská cyklistika zjazd / four cross – Adam Rojček

Majster Slovenska
5. miesto Európsky pohár v Abetone
6. miesto v celkovom poradí Európskeho pohára

Cyklista roka 2018 – horská cyklistika cross country – Martin Haring

1. miesto MSR XCO Osrblie
1. miesto UCI C1, Ankara MTB Cup, Turecko
1. miesto UCI C1, XCO Groznjan, Chorvátsko

Cyklista roka 2018 – dráhová cyklistika Tereza Medveďová

4. miesto na MEU23 v Švajčiarskom Aigli v discipline Scratch,
11. miesto na MEU23 vo Švajčiarskom Aigli v discipline Omnium,
16. miesto ME Elite Glasgow Bodovacie preteky

Cyklista roka 2018 – cestná cyklistika Peter Sagan

Víťaz Paríž Roubaix ,, Peklo severu“
6x v rade zelený dres na Tour de France
3x Gent- Wevelgem
Vyhral 3 etapy na Tour de France

Talent roka 2018 – Štefan Michalička

1. miesto v Scratchi na pretekoch C1 v Pordenone,
3. v Omnium na rovnakom podujatí
2. miesto v Litve na pretekoch C1
5. miesto vo vylučovacích pretekoch na ME v Aigli

Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku – Vendelín Kvetan a František Sitora

Zdroj: Slovenský zväz cyklistiky

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu