Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Whyte T-130RS

Perfektný rám trpí len podpriemerným odpružením.
Hodnotenie: 3.5/5
3 000
bikeradar

Verdikt: Skvelá geometria a valivosť, no plášte a tlmenie kazia tento bicykel.

Plusy: Nepriestrelný boostový rám s vynikajúcou geometriou; Na milimeter trafený kokpit, široké ráfiky a množstvo odolných komponentov

Mínusy: Vidlica a tlmič do Foxu chodia necitlivo, neposkytujú oporu a spomaľujú bicykel; Plášte sa na nízkych tlakoch zbaľujú

T-130 RS dostal len odpruženie z lacného radu Fox Performance. RS teda žiaľ nie je tá úroveň výbavy, po ktorej by sme siahli my, hoci samotný 130 mm rám je naozaj vynikajúci. Má položenú 67-stupňovú hlavu a dlhočizný 467 mm reach.

Je určený len na použitie s jednopílou a zadná oska je v Boost šírke, vďaka čomu má zadná stavba len 420 mm. Bike je tak obratný bez toho, aby ukrojil z výbornej stability predku. Ložiská v čapoch majú doživotnú záruku, sedlová objímka je zabudovaná a zadný náboj je legendárny Hope Pro 4.

Kokpit vlastnej značky v 760 mm šírke a 50 mm dĺžke je presne taký, aký by sme zvolili my, a širšie 29 mm ráfiky idú ruka v ruke s najnovšími trendami v oblasti kolies. Výsledkom je bicykel, ktorý pôsobí v rukách sebavedomo, dravo a zábavne.

Ťažšie kolesá, širšie plášte a celková hmotnosť takmer 14 kíl sa však až tak nekamarátia s akceleráciou. Na našom testovacom kúsku tiež výrazne drhlo lanko zadného prehadzovača, a tak sme si veľa neužili z inak presného a hladkého direct mount prehadzovača Shimano XT.

Jediným skutočným zabijakom potenciálu sú však vidlica a tlmič Fox z radu Performance. Na malých nerovnostiach chodia necitlivo, pri veľkých nárazoch sa občas zahltia už v polke zdvihu a inokedy ním preletia až príliš rýchlo. Skúsili sme v nich trochu znížiť tlak, pridať pár vložiek na zvýšenie progresivity a odfúknuť aj plášte na nebezpečne nízky tlak. Pomohlo to, no zároveň skresalo schopnosť bicykla udržať si zotrvačnosť v rozbitých pasážach.

Dobrou správou je, že za lepší bicykel si vlastne ani nemusíte priplatiť. Lacnejší model T-130S má presnejšie radiaci pohon SRAM GX, výnimočne tuhú vidlicu RockShox Yari a lepšie zatlmený tlmič Monarch.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
T-130RS
Značka
Whyte
Rok
2017
Materiál rámu
6061 alloy Boost
Brzdy
Shimano XT 180/160mm
Kľuky
RaceFace Turbine 30t 30mm axle
Vidla
Fox Float Performance 34 GRIP 130mm
Kolesá
WTB i29 rims on Whyte front and Hope Pro 4 rear Boost hubs
Predný plášť
WTB Vigilante High Grip/Light 27.5x2.3in
Zadný plášť
WTB Trail Boss Light/Fast 27.5x2.4in
Prehadzovač
Shimano XT
Tlmič
Fox Float DPS Performance 130mm
Radenie
Shimano XT
Váha kg
13.9
Testovaná veľkosť
L
Hlavový uhol
67
Uhol sedlovej rúrky
73.3

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu