Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pozrite si novinky v pravidlách na Tour de France 2018

Zmenil sa termín, znížil sa počet jazdcov na tím, pribudol netradičný delený štart v jednej z etáp a prideľovanie bonusových sekúnd počas etáp.
Martin Sarvaš


“Našou filozofiou je zísť z východených cestičiek,” hovorí technický riaditeľ Tour de France Thierry Gouvenou a trasa aj niektoré zmeny v pravidlách mu dávajú za pravdu.

Zmena termínu

Termín začiatku je 7. júl 2018 (pôvodne 30. jún), aby sa zmenšila časová kolízia s futbalovými Majstrovstvmi sveta v Rusku. Deviata etapa Tour, ktorá sa pôjde v deň finále majstrovstiev sveta vo futbale z Arrasu do Roubaix, sa bude končiť už okolo 16.00 hod, aby sa jej koniec nekryl so začiatkom futbalu o 17.00 hod.

Zmena počtu jazdcov

Počet jazdcov na tohtoročnej Tour sa zníži o jedného pre každý tím. Každý z 22 tímov bude môcť nasadiť osem jazdcov a nie deväť, ako tomu bolo doteraz. Zníženie počtu jazdcov navrhoval riaditeľ Tour Christian Prudhomme už minulý rok a tento rok zmenu odsúhlasilu aj Medzinárodná cyklistická údia (UCI).

Pelotón sa zmenší zo 198 jazdcov na 176. Orgnizátori si od zmeny sľubujú väčšiu bezpečnosť cyklistov, menej automobilov v karaváne a najmä menšiu kontrolovateľnosť pretekov jedným tímom, keďže v uplynulých ročníkoch bez problémov určoval réžiu pretekov dominantný tím Sky.

Štartový grid na 17. etape

Horská 17. etapa z Bagneres-de-Luchon do Saint-Lary-Soulan Col Du Portet bude veľmi krátka, ale o to náročnejšia. 65 km dlhá etapa obsahuje tri stúpania  končí sa na Col du Portet s priemerným sklonom 8,7% a dĺžkou 16 km.

Organizátori tento špeciálny profil ešte viac oživili – bude chýbať neutrálna zóna, súťažiť sa začne hneď po štarte a novinkou bude, že jazdci budú na úvode rozdelení do piatich skupín. Vo úvodnej bude prvých dvadsať jazdcov z celkového poradia, ktorí dostanú oproti ostatným miernu výhodu.

Bonusové sekundy

Na vopred určených bodoch trate jednotlivých etáp (okrem časoviek) budú udeľované tri, dve a jedna bonusová sekunda, ktorá sa udelí prvým trom jazdcom, ktorí tento bod pretnú ako prví. Tieto sekundy budú premietané do celkovej klasifikácie, nie do bodovacej súťaže.

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu