Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Bundy

Test: Dámska bunda Scott trail MTN DRYO 20 

Všestranná bunda na všetko od bicyklovania, cez turistiku až po dochádzanie do práce.
Hodnotenie: 3.5/5
265
bikeradar

Verdikt: Na celkom bežnú vodeodolnú bundu je celkom drahá, no zároveň je pohodlnejšia, než vyzerá na prvý pohľad.

Plusy: Pekná farba a strih, pod ktorý sa dajú obliecť ďalšie vrstvy

Mínusy: Šuštiaca a tvrdá látka, kapucňa a vetracie otvory mohli byť trochu prepracovanejšie

Kúpte ak: Chcete bundu, pod ktorú sa budete môcť navrstviť aj na zimné mesiace, a využijete ju aj na turistiku a ďalšie športy

Látka, ktorú Scott volá „DRYOsphere“ dodáva bunde vodný stĺpec 10 000 mm. To pri pohľade na cenovku nie je zas tak veľa.

Na to, koľko toho skutočne znesie bunda s rôzne vysokými vodnými stĺpcami sú všelijaké tabuľky. Ak vám stačí, že voda sa aj na tejto látke pekne zbaľuje do kvapiek a steká dole bez vsakovania, môžete pokojne na milimetre zabudnúť.

Podstatnejším faktom je, že tu nájdete zipsovacie vetracie otvory pod pazuchami, a tie sú rovnako vodoodolné ako rozzipsovaná bunda. Látka je zároveň dosť nepoddajná, neelastická, a pri pohyboch šuští.

Scott používa zipsovacie vetracie otvory, ktoré vám v daždi žiaľ buúd nanič

Kapucňa, pod ktorú sa vojde aj helmy je praktická, a okrem sťahovania aby ju nesfúkol vietor sa dá aj prakticky povoliť stlačením jediného tlačidla. V praxi sme však mali problém ju skutočne dostať na helmu bez toho, aby neťahala bundu hore pod pazuchy.

Kapucňa je určená na nosenie na helme

Prvý dojem z bundy nebol práve najlepší – látka na dotyk pripomína tvrdé krčivé nepremokavé kabáty z detstva. Ani strih nepôsobí dvakrát cyklisticky. Skôr ako bežná bunda na outdoorové aktivity.

Prvý dojem však niekedy klame, a v skutočnosti aj bez komplikovaného strihu sedela pri jazde tak pohodlne, ako hociktorá iná bikerská bunda. Voľnejší strih zároveň dovoľuje dať si pod ňu v prípade potreby viac vrstiev, ako len obtiahnutý dres. Vďaka rozbustnému materiálu sme sa zas nemuseli báť predierať sa cez kríky, vyložiť si na plecia bike, či vyváľať sa v šmykľavej zákrute.

Táto bunda zvláda všetko od prechádzky so psom až po víkendovú bikovačku

Je škoda, že kapucňa sa nedá nijak poskladať a zaistiť. V rýchlosti sa trepotala vo vetre. Jej sťahovanie zase tlačí na hlave, ak sa ju pokúsite dať pod helmu.

Vetráky pod pazuchami sú naozaj masívne, pustia dnu množstvo blata a vody, a až prekvapivo málo pomáhaly s odvetrávaním. Nedajú sa ani otvárať za jazdy – zips sa vždy zasekne v záhybe priamo pod pazuchou a nepohne sa ďalej, pokiaľ nedzvihnete ruku do výšky.

Testovanie na biku

Zatiaľ tento test vyznieva dosť negatívne, no väčšina výhrad smeruje k použitiu na biku. Scott pritom túto bundu popisuje skôr ako všestranný outdoorový kúsok výbavy.

Ak teda nechcete (a zvlášť za tie peniaze) bundu, ktorú si môžete obliecť len na bike, (a verte nám, že existujú aj také, ktoré sú všade inde nepoužiteľné), ale chcete v nej ísť aj vyvenčiť psa, či pozrieť krásy našich hôr, MTN DRYO 20 vôbec nie je zlá.

Robustný materiál pôsobí odolne, a to sa pri drsnom športe ráta

Pri pedálovaní na biku dýchala dobre, dokonca tak, že vetráky pod pazuchami vlastne ani nebolo treba. Napriek tomu, že na prvý dotyk pôsobila trochu lacno, v praxi je to jedna z najpriedušnejších búnd, aké sme kedy testovali, a môže sa prakticky rovnať tým z materiálu Gore-Tex. Nikdy sme sa v nej nevarili vo vlastnom pote.

Stále však ide len o tenkú vodoodolnú bundu, a preto je dobrú sa pod ňu vhodne navrstviť. Vďaka tomu, že sa pod ne ďalšie vrstvy pohodlne zmestia, ju tak nevyužijete len na jeseň a jar, ale pokojne aj cez zimu.

Ceny, farby a veľkosti

V ponuke je celý rozsah veľkostí od XS-ka po XL-ko a na základe našich skúseností veľkosti sedia s tými bežnými. Dostupná je aj v ďalších farbách – zlenej, fialovej, oranžovočervenej a tmavosivej. Stojí 265 €, no vo výpredajoch ju ľahko nájdete pod 200 €.

Viac informácií o produkoch Scott nájdete na webe www.sportservis.sk.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu