Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cyklokrosové bicykle

Test: Specialized Crux Elite 1X

Najnovší Crux podstúpil diétku a bezpochyby patrí k najrýchlejším bicyklom, ktoré sa v roku 2018 postavia na štart cyklokrosových pretekov.
Hodnotenie: 4.5/5
3 299
bikeradar
Test: Specialized Crux Elite 1X

Najnovší Specialized Crux stavia všetko na rýchlosť. Výsledkom je takmer dkonalý pretekársky monopost (Thomas McDaniel/Immediate Media)

Verdikt: Krásne akceleruje, výborne sa ovláda, a je stelesnením moderného cyklokrosového pretekára.

Plusy: Akcelerácia, vyvážené ovládanie, veľmi dobré vedenie kabeláže, komfortný kokpit, plášte s dobrou trakciou, pohodlné nosenie

Mínusy: Vedenie hadičky zadnej brzdy by mohlo byť o trochu menej napnuté, geometria vpredu by si zaslúžila o kúsok natiahnuť

Kúpte ak: Si u svojho bicykla najviac zakladáte na nízkej hmotnosti a čo najrýchlejšej akcelerácii

Specialized prinútil Crux podstúpiť diétu a zhodiť všetko okrem dvoch atribútov – rýchlosť a nízka hmotnosť. Nič ďalšie o ňom netvrdí, no pár zášľapov do pedálov napovie oveľa viac, ako ten najlepší marketingový text v katalógu.

Crux bezpochyby patrí k najrýchlejším bicyklom, ktoré sa v roku 2018 postavia na štart cyklokrosových pretekov. Je len ťažké nájsť niečo, čo by sme „Tarmacu do blata“ mohli vytknúť.

Na trhu rozhodne existujú bicykle, ktoré sú o niečo poddajnejšie a lepšie pohlcujú nerovnosti. Crux však ponúka jeden z najlepších kompromisov medzi komfortom, efektivitou prenosu sily a trakciou. Tvrdosť rámu pritom nie je sparťanská. Naopak pomáha lepšie spoznať trať a vedieť, čo presne sa deje pod kolesami.

Ak naopak chcete pod zadkom cítiť o niečo viac odpruženia, zrejme budete musieť hľadať inde. Žiadny z komfortnejších bicyklov, ktoré sme testovali, sa mu však nemôže rovnať v akcelerácii. Výber je na vás.

Crux mohol získať aj plných 5 hviezdičiek. Podľa nás však stále existuje priestor na zlepšenie ovládania. Geometria síce zodpovedá dnešným štandardom, no predĺženie predného rámového trojuholníka je perfektným spôsobom ako zlepšiť stabilitu pri zjazdovaní a sebavedomie v technických sekciách.

Podobné úpravy fungujú u moderných crosscountry hardtailov, a tak ako narastá technická náročnosť XC tratí, tak postupne bude aj u tých cyklokrosových. Čoraz ťažšie trate len odrážajú progres v športe a technike, a v neposlednom rade sú divácky atraktívnejšie.

Hmotnosť bicykla pre nás nie je tak smerodajná, ako pre niektorých internetových riešičov, no musíme sa priznať, že nový Crux sme neustále uspokojivo poťažkávali. Patrí k tým ľahším na trhu, zvlášť v porovnaní s niektorými konkurenčnými modelmi, ktoré majú ľahšiu výbavu, a pritom aj tak vážia viac.

Nový Crux ponúka ideálny pomer medzi efektivitou prenosu sily zášľapov, poddajnosťou, stabilnou geometriou a nízkou hmotnosťou. Bezpochýb jeden z najlepších cyklokrosákov na trhu.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Crux Elite X1
Značka
Specialized
Rok
2018
Materiál rámu
FACT 11r carbon
Kľuky
Sram Rival 1
Vidla
S-Works FACT 11r carbon
Kolesá
Roval SLX24 Disc
Predný plášť
Specialized Terra Pro TLR 33mm
Zadný plášť
Specialized Terra Pro TLR 33mm
Prehadzovač
Sram Rival 1
Radenie
Sram Rival 1

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu