Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Recenzie

Test: Stevens Sonora GX

Karbónový hardtail s precíznym nemeckým spracovaním.
Hodnotenie: 3.5/5
2 430
Biker
Test: Stevens Sonora GX

Verdikt: Férová cena, dobrá výbava a geometria z neho robia kvalitného spoločníka zameraného na maximálny výkon.

Plusy

Pomer cena/výkon vzhľadom na výbavu

Spracovanie bicykla

Mínusy

Nervozita pri vyšších rýchlostiach

Pretekár za férovú cenu

Na začiatku tohto roka nám prišiel do redakcie na test nenápadný trailbike Stevens Jura, ktorý nás v mnohých oblastiach príjemne prekvapil. Podobné očakávania sme vzhľadom na tieto skúsenosti mali aj v prípade karbónového XC pretekára tejto hamburskej značky – modelu Sonora GX.

Rám

Karbónový rám modelu Sonora GX zaujme precíznym nemeckým spracovaním. Ladné krivky tohto 29-palcového hardtailu vhodne dopĺňa výrazne zhrubnutie v prednej časti rámu a v oblasti stredového zloženia typu press fit. K celkovej uhladenosti dizajnu značnou mierou prispieva vnútorné vedenie bowdenov.

Pretekárske zameranie sa odzrkadlilo aj na možnosti pripevnenia dvoch držiakov na cyklofľašu, ktoré zabezpečia, aby ste mali počas jazdy vždy poruke dostatočné množstvo tekutín. V prípade, že by ste chceli miesto pohonu Eagle zvoliť klasiku, Stevens ponechal na ráme možnosť uchytenia prešmykaču.

Komponenty

Ako napovedá už samotný názov biku, pohon dostal na starosti americký SRAM so svojím základným radom typu 1 x 12 GX Eagle a kazetou s rozsahom 10 – 50 zubov. Rovnaké označenie nesú aj hliníkové kľuky, na ktorých je osadený 34-zubový prevodník. O spoľahlivé filtrovanie nerovností sa stará vidlica RockShox Recon Gold RL so zdvihom 100 mm, ktorú je možné navyše jednoducho uzamknúť na diaľku pomocou ovládača umiestneného na 700 mm širokých riadidlách Oxygen.

29-palcové kolesá z dielne DT Swiss sú obuté do univerzálnych plášťov Schwalbe Rocket Ron Performance, ktoré predstavujú dobrý kompromis medzi dostatočným gripom a nízkym valivým odporom. O zastavovanie sa starajú brzdy z dielne Shimano, konkrétne model BR-M6000. V spolupráci so 180 mm kotúčom vpredu a 160 mm kotúčom vzadu poskytujú dostatočnú brzdnú silu.

Jazda

Stevens Sonora je pretekársky XC bike, čo jasne pocítite už pri prvom nasadnutí naň. Aj vďaka dlhému predstavcu je pozícia v sedle natiahnutá, no stále zostala dostatočne komfortná. Nízky predok oceníte v strmších a technickejších stúpaniach, kde nebudete musieť neustále bojovať so zdvíhajúcim sa predným kolesom.

K celkovo dobrému výkonu v stúpaniach prispieva aj možnosť uzamknutia vidlice z rajdov, ktorú sme využívali často a počas testovania fungovala bez akýchkoľvek problémov. Bike dobre reaguje na zašliapnutie do pedálov a s ľahkosťou prekonáva jedno stúpanie za druhým.

Pri jazde smerom dole kopcom ostáva dlho stabilný, no s narastajúcou rýchlosťou a so zväčšujúcimi sa terénnymi nerovnosťami citeľne znervóznie. Pri snahe pridvihnúť si predné koleso pred prekážkami, ktoré nám prišli počas rýchlej jazdy smerom nadol do cesty, dával Stevens jasne najavo, že najlepšie sa cíti s oboma kolesami pevne prilepenými k zemi.

V zákrutách rovnako nečakajte žiadne štýlové prejazdy kontrolovaným driftom, ale skôr chirurgickú presnosť, s akou nimi preletíte. Za férovú cenu teda dostanete kvalitne spracovaný bike s pretekárskou geometriou a jasným zameraním na tých, čo radi jazdia vo vyšších tepových frekvenciách.

 

Viac informácií sa dozviete na webe www.cyklosvec.cz

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Sonora GX
Značka
Stevens
Rok
2018
Rám
Carbon SL HMF celokarbónový
Riadidlá
Oxygen Scorpo 700 x 31,8 mm
Predstavec
Oxygen Scorpo MTB
Brzdy
Shimano BR-M6000 (180/160 mm)
Kľuky
SRAM GX Eagle (1 x 12)
Vidla
RockShox Recon Gold RL 100 mm
Kolesá
ráfiky DT Swiss Mountain Classic
Predný náboj
DT Swiss 340 Boost
Predný plášť
Schwalbe Rocket Ron Performance
Zadný náboj
DT Swiss 340 Boost
Zadný plášť
Schwalbe Rocket Ron Performance
Sedlo
Oxygen Roccia
Sedlovka
Oxygen Scorpo MTB, 27,2 mm
Váha kg
11,2 kg (veľkosť 20“, bez pedálov)

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu