Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Slováci finišujú s prípravami na šampionát v cyklistike

Vrchol cyklistickej sezóny je tu. Na trojicu slovenských cyklistov v hlavnej kategórii "elite" Peter a Juraj Saganovci a Michael Kolář čaká v závere tohto mesiaca na majstrovstvách sveta v americkom Richmonde (19.- 27. 9.) veľmi ťažká úloha.
Biker
Slováci finišujú s prípravami na šampionát v cyklistike

V mimoriadne silnej konkurencii sa pokúsia posunúť o čosi vyššie historické 6. miesto Petra Sagana z pretekov jednotlivcov, ktoré dosiahol pred dvoma rokmi na MS vo Florencii. To je hlavné motto, s ktorým výprava slovenských cyklistov pod vedením reprezentačného trénera Jána Valacha pocestuje vo štvrtok 17. septembra do zámoria.

„V porovnaní s oveľa silnejšími výpravami Talianska, Španielska, Belgicka či Nemecka, ktoré môžu v individuálnych pretekoch postaviť až 9 jazdcov, má naša trojica veľmi sťaženú úlohu,“ reagoval Ján Valach na otázku agentúry SITA, s akými ambíciami pôjdu Slováci do Richmondu.

„Žiaľ, takto sú postavené pravidlá hry. Smolu sme mali najmä v tom, že k právu nominovať šesť elitných jazdcov na preteky jednotlivcov nám vo svetovom rebríčku UCI chýbalo približne iba 20 bodov,“ zdôraznil šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara

„Stačilo, aby Peter Sagan mal viac športového šťastia počas jarných klasík, resp. do rebríčka UCI pridal nejaké body aj Peter Velits, ktorého v tomto roku zabrzdili zdravotné problémy. Keďže tie body sme nezískali, tak ako na minulom šampionáte, aj teraz môžeme postaviť iba trojicu pretekárov. Vzhľadom na tieto fakty nebudeme mať zastúpenie v časovke jednotlivcov,“ a pokračoval Prívara.

Reprezentačného trénera Jána Valacha spomenutá skutočnosť dosť mrzí, lebo na Slovensku momentálne máme 5 – 7 kvalitných pretekárov, ktorí by si zaslúžili štartovať na svetovom šampionáte v kategórii „elite“.

„Pri nominácii sme vyberali práve z tejto sedmičky, no v konečnom dôsledku sme sa rozhodli zohľadniť všetko tak, aby sme vytvorili čo najlepšie podmienky pre lídra nášho tímu Petra Sagana,“ pripomenul Ján Valach a pokračoval: „Verím, že Juraj Sagan a Michael Kolář urobia všetko pre to, aby Peter v záverečnom kilometri bol v popredí pelotónu.

Prvý muž realizačného tím SR pripomenul, že momentálne vidí minimálne 15 pretekárov, ktorí odvedú maximum, aby Saganovi jeho túžbu po dúhovom drese majstra sveta, resp. pozícii na stupni víťazov prekazili.

Ako je známe, v časovke tímov možno bude mať Slovensko šancu na historický výsledok – Peter Velits je totiž jediným aktívnym cyklistom, ktorý sa môže popýšiť troma titulmi majstra sveta v tejto kategórii. P. Velits však ešte účasť v majstrovskej zostave tímu BMC Racing pre Richmond nemá istú.

„Aj keď Velitsov tím má kvalitných osem jazdcov, ktorí prichádzajú do úvahy pre šesťčlennú časovku družstiev, verím, že Peter Velits vzhľadom na skúsenosti a jazdecké majstrovstvo v tomto výbere chýbať nebude a že sa pokúsi o svoj štvrtý triumf v tejto súťaži. Bolo by to krásne, ak by sa mu to podarilo. Nie veľa krajín sa môže hrdiť tým, že vychovalo pretekára, ktorý tak často stál na najvyššom stupni pre víťazov. Ak by Slovensko zo zámoria prinieslo aj historicky prvú medailu v elitnej kategórii jednotlivcov, bol by som veľmi šťastný. Splnil by sa môj veľký sen, hoci viem, že MS sú jednorazová súťaž a prihodiť sa môže hocičo. Peter Sagan je však v takej forme, že tieto naše ambície pri šťastnej zhode okolností by mohol naplniť,“ dodal prezident SZC Peter Privara.

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu