Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Unikátne cyklistické podujatie Faster than a Train bude aj tento rok. Registrácia je spustená!

Nenechajte si ani tento rok ujsť unikátny cyklistický súboj proti vlaku. Podujatie Faster than a Train sa bude konať v sobotu, 15. júna 2024 a dnes o 18:00 spustilo registráciu pre verejnosť. Prečo sa registrovať tento rok - a ideálne čím skôr?
Matúš Bušík
Unikátne cyklistické podujatie Faster than a Train bude aj tento rok. Registrácia je spustená!

Foto: Kristína Močková

Nielenže slúži ako spôsob dopravy pre obyvateľov Oravy, počas posledných rokov nadobudol regionálny vlak Oravka úspech – a to aj vďaka podujatiu Faster than a Train.

Verejnosť si začala všímať, akou nádhernou trasou prechádza a aké lokality lemuje počas svojej cesty s dĺžkou necelých 60 kilometrov. Oravka s výnimkou jednej remízy doteraz v cyklosúbojoch cyklistom podľahla – ako to dopadne tento rok?

Tri pelotóny pre verejnosť

Prvý ročník dopadol aj napriek nepríjemnému daždivému počasiu nad očakávania. Preto sme sa rozhodli pridať ešte jeden pelotón pre verejnosť, aby tento zážitok mohlo s nami prežiť čo najviac ľudí,” približuje Matúš Kvas, autor myšlienky a spoluorganizátor.

Prihlásiť sa možno do troch pelotónov s limitovanou kapacitou, ktoré vyrazia na sever popri vlaku vopred určenou priemernou rýchlosťou. Ich štart sa prispôsobuje štartu Oravky v Kraľovanoch. Štartovať budú nasledovne:

– F33 s priemerkou 33 km/hod. štartuje o 8:28

– F34 s priemerkou 34 km/hod. štartuje o 10:28

– F37 s priemerkou 37 km/hod. štartuje o 12:28

Súčasťou podujatia bude opäť aj pelotón pozvaných cyklistov, do ktorého sa verejnosť neregistruje. Pridajú sa k nemu napríklad bratia Velitsovci, podnikatelia Šimon Šicko a Michal Meško, vodnoslalomár Alexander Slafkovský, výtvarní umelci Erik Šille a Alica Kucharovič, producent Michal YAKSHA Novotný a iní hostia, ktorí priebežne potvrdzujú svoju účasť. Pelotón vyštartuje z Kraľovian o 14:28.

Bohatý sprievodný program v cieli

Foto: Jakub Krška

V spolupráci s mestom Trstená organizátori pripravujú sprievodný program určený aj pre necyklistov na Námestí M. R. Štefánika.

Návštevníci sa môžu tešiť na hudobné pásmo v podaní ľudovej skupiny Oravskí richtári, na koncert dolnokubínskej kapely Stolen Money, ale zatancovať si budú môcť počas koncertov kapiel Chiki Liki Tu-A, Billy Barman a počas setu DJa EKG. Celým dňom budú sprevádzať moderátori rádia Európa 2 – Becca a Šorty.

“Okrem hudobného programu sa môžu návštevníci tešiť na chutné jedlo v pripravovanej gastrozóne, aj na program od našich partnerov. Tešíme na sa námestie, ktoré bude v sobotu 15. júna 2024 žiť cyklistikou a peknými zážitkami,” dopĺňa spoluorganizátor Juraj Fačko.

Registrácia prebieha na www.fasterthanatrain.sk a registrovaní jazdci získajú okrem pamätnej medaile a štartového balíčka, aj ročníkový cyklistický dres Isadore z limitovanej edície, ktorý vytvoril dizajnér a umelec Michal Hazior. Všetky informácie nájdete na www.fasterthanatrain.sk.

Súhrnné informácie o podujatí Faster than a Train

Foto: Jakub Krška

Druhý ročník sa bude konať v sobotu, 15. júna 2024.

Z Kraľovian vyrazia štyri pelotóny v uvedených časoch: 8:28, 10:28, 12:28 a 14:28 hod.

Verejnosť sa môže registrovať do prvých troch pelotónov, ktoré sú rozdelené podľa priemernej rýchlosti. Posledný pelotón budú tvoriť len pozvaní hostia.

Sprievodný program v Trstenej bude prebiehať počas celého dňa a predstavia sa Oravskí richtári, Stolen Money, Chiki Liki Tu-A, Billy Barman a DJ EKG.

Registrácia prebieha na webovej stránke, trasu nájdete na Strave a všetky dôležité informácie sa dozviete aj na Facebooku alebo Instagrame.

Partneri podujatia:

Generálny partner | ZSSK

Hlavný partner | Strabag

Partneri | Mapei, Wood & Company, Hoval, Pixel Federation, Zlatý bažant, Isadore, Mesto Trstená, Red Bull, Oravské múzeum

Hlavný mediálny partner | RTVS

Mediálni partneri | Európa 2, Forbes, Cyklistika, MTBIKER, MY Orava, TVDK

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu