Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jasper Philipsen vyhral historicky najrýchlejšie Miláno-San Remo v extrémne tesnom šprinte

26-ročný Belgičan na cieľovej čiare predbehol Michaela Matthewsa a tretí finišoval Tadej Pogačar.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar, Michael Matthews a Jasper Philipsen v záverečnom šprinte monumentu Miláno – San Remo 2024. Foto: Milano Sanremo

Jasper Philipsen (Alpecin – Deceuninck) sa stal víťazom historicky najrýchlejšej edície monumentu Miláno-San Remo s priemernou rýchlosťou 46,113 km/h, pričom trasa najdlhších pretekov v cyklistickom kalendári mala dĺžku 288 km a prevýšenie 2244 metrov.

Philipsen prešprintoval v záverečnom šprinte 12-člennej skupiny favoritov Michaela Matthewsa (Jayco AlUla), ktorý si tak pripísal už tretie pódiové umiestnenie na monumente „La Primavera“, no nikdy sa mu nepodarilo vyhrať. Tretí prešiel cieľovou čiarou Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Jeden z najväčších favoritov a tímoví kolega Jaspera Philipsena, Mathieu van der Poel, skončil na desiatom mieste, keď v záverečnom kilometri stratil veľa energie pri snahe dobehnúť Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers) a Mattea Sobrera (Bora-Hansgrohe), ktorí sa snažili o únik tesne pred cieľom.

Neuveriteľná práca Mathieu van der Poela

„Je to neuveriteľné. Stále si to nedokážem uvedomiť. Monument je niečo, o čom snívate,“ povedal Philipsen po dojazde na Via Roma.

„Milan-San Remo je možno jeden z mála monumentov, ktoré dokážem vyhrať, a som naozaj hrdý. Tiež to, čo Mathieu vo finále predviedol, bola neuveriteľná práca a som naozaj hrdý a šťastný, že sme to zvládli a odohrali ako tím.“

„Zdá sa, že každý rok lámeme rekordy. Minulý rok bol tiež jedným z najrýchlejších ročníkov, takže áno, rýchlosť ide každým rokom hore a ide sa rýchlejšie. Cítil som sa celkom dobre a dnes som mal pocit, že by to mohol byť môj deň.“

„Od začiatku som mal naozaj dobré nohy a cítil som sa dobre. Veril som tomu, ale samozrejme, všetko musí zapadnúť na svoje miesto. Na Poggio sa favoriti pozerali na seba a podarilo sa mi vrátiť do skupiny, kde bol aj Mathieu. Naozaj odviedol veľkú tímovú prácu a veľmi mu ďakujem za to, čo urobil!“

„Trochu som sa bál, lebo Mads je stále naozaj silný. Nečakal som, že Michael Matthews bude taký dobrý. Nemusel som absolvovať ani jeden šprint celý deň, ale po 300 km mi ten šprint naozaj príde zvláštny a iný, takže som bol šťastný, že som mal v sebe tých posledných 5 cm, aby som ho porazil,“ dodal Jasper Philipsen.

Priebeh pretekov

Po rýchlom štarte a viacerých pokusoch o vytvorenie úniku, sa podarilo po necelých 20 km vytvoriť na čele 11-člennú skupinu, v ktorej nebol žiadny jazdec, ktorý by mohol ohroziť hlavných favoritov.

Pelotón, ktorý viedli prevažne jazdci tímov Alpecin – Deceuninck a Lidl-Trek, bez problémov kontroloval tempo a náskok úniku držal počas väčšiny pretekov pod hranicou dvoch minút.

Tím UAE Emirates začal určovať tempo v trojici stúpaní Capo Mele, Capo Cerva a Capo Berta a prvý dôležitý moment prišiel v nasledujúcom kopci Cipressa, kedy jazdci UAE na čele s mladým Mexičanom Isaacom del Torrom roztrhali a výrazne zredukovali pelotón.

V poslednom a rozhodujúcom stúpaní Poggio, ktoré má dĺžku 3,7 km a priemerný sklon 3,7 %, predviedol Tadej Pogačar dva útoky, na ktoré ihneď zareagoval Mathieu van der Poel. Dvojica zišla zjazd z Poggia spolu, no postupne sa k nim pripojilo ďalších desať jazdcov.

Útoky Tadeja Pogačara v stúpaní Poggio:

Na konci zjazdu skúsil zaútočiť Matej Mohorič, Tom Pidcock a Matteo Sobrero, no nedokázali si vytvoriť dostatočný náskok za skupinou prenasledovateľov, ktorú viedol Van der Poel.

Ako prvý rozbehol svoj šprint Michael Matthews a ihneď sa za ním rozbehol Jasper Philipsen, zatiaľ čo na opačnej strane cesty šprintoval Mads Pedersen.

Philipsen mal síce len málo priestoru medzi bariérami a Matthewsom, no napriek tomu sa mu podarilo na cieľovej čiare austrálskeho klasikára predbehnúť o zopár centrimetrov a pripísal si svoje prvé víťazstvo na monumente a celkovo 44. víťazstvo v kariére.

Záverečný šprint:

Výsledky Miláno-San Remo 2024

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu