Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako sa zvýšili (povinné) minimálne mzdy profesionálnych cyklistov v roku 2024

Minimálna ročná mzda pre mužov v kategórii WorldTour narástla na 42-tisíc eur a ženy majú spodnú hranicu platu 35-tisíc eur.
Martin Sarvaš
Ako sa zvýšili (povinné) minimálne mzdy profesionálnych cyklistov v roku 2024

Foto: Jonathan Biche / A.S.O.

UCI (Medzinárodná cyklistická únia) zaviedla už v roku 2018 povinnú minimálnu mzdu pre cyklistov WorldTour ako súčasť svojho úsilia o profesionalizáciu a zlepšenie podmienok pre cyklistov na najvyššej úrovni.

Tento krok bol súčasťou širších reforiem, ktoré mali za cieľ zvýšiť atraktivitu cyklistiky pre jazdcov, tímy a sponzorov, a zároveň zabezpečiť lepšiu ochranu práv a finančného zázemia cyklistov.

Cieľom bolo zabezpečiť, aby všetci cyklisti na úrovni WorldTour mali zaručený základný príjem, čo by im umožnilo sústrediť sa na trénovanie a preteky bez obáv o svoje finančné zabezpečenie.

V roku 2024 stanovila UCI minimálnu ročnú mzdu pre jazdcov WorldTour na sumu 42 047 eur (v hrubom) a v roku 2025 vzrastie na 44 150 eur.

Minimálne mzdy sa netýkajú iba mužov a UCI ich zaviedla po prvýkrát pre ženy v roku 2020. V roku 2024 majú pretekárky v ženskej kategórii WorldTour stanovený minimálny ročný plat na 35 000 eur (v hrubom).

Spodnú hranicu zárobkov stanovuje UCI pre mužov aj ženy aj v kategórii neo-pro, čo znamená pre pretekárov resp. pretekárky do 25 rokov, ktorí sú v prvých dvoch rokoch svojich zmlúv s tímami.

V mužoch je minimálna ročná mzda pre WorldTour neo-pro 34 020 eur a u žien je to 29 270 eur.

Čo sa týka profesionálnych cyklistov v horskej cyklistike či iných disciplínach, UCI neuplatňuje minimálne mzdové požiadavky tak, ako to robí v cestnej cyklistike.

Horská cyklistika má menej formalizovanú štruktúru tímov a pretekania v porovnaní s cestnou cyklistikou, a platy sú viac ovplyvnené sponzorskými dohodami, individuálnym výkonom a výsledkami na pretekoch.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu