Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Prejdite naprieč Slovenským rajom na elektrobicykli

V objavovaní národných parkov na elektrickom bicykli budeme pokračovať aj v tomto vydaní. Tentoraz sa pozrieme do jednej z najkrajších slovenských oblastí – Slovenského raja.
Matúš Bušík
Prejdite naprieč Slovenským rajom na elektrobicykli

Slovenský raj je známy najmä svojimi nádhernými roklinami, ktoré ak raz navštívite, je to určite zážitok na celý život. A mal by ho absolvovať aspoň raz každý Slovák – veď predsa Slovenský raj…

Ale vedeli ste, že okrem množstva turistických trás sa  v ňom nachádza aj 110 km sieť cyklotrás, z čoho 65 km prechádza priamo národným parkom a zvyšných 45 km jeho chránenými územiami?

Navyše, pre všetkých fanúšikov elektrických bicyklov treba povedať, že infraštruktúra tu je výborne vybudovaná a nájdete tam množstvo nabíjacích staníc, ktoré dodáva známa slovenská spoločnosť Econec.

No a toto je výborný dôvod, prečo by ste pri návšteve Slovenského raja nemali zabudnúť zbaliť bicykle a vydať sa ho preskúmať aj z tejto perspektívy.

Za východiskový bod si môžete zvoliť hneď niekoľko lokalít. Veľmi populárny a obľúbený je na severe Slovenského raja autokemping v Podlesku. Panuje v ňom vždy výborná nálada a nájdete tam všetko, čo na cestách potrebujete.

Samozrejme, vyrážať môžete aj z neďalekej Spišskej Novej Vsi, alebo z Hrabušíc, kde vám elektrobicykle aj požičajú.

Ak sa budete nachádzať na juhu Slovenského raja, odporúčame vám rozložiť si stan, prípadne sa ubytovať v okolí Palcmanskej Maše.

Zrekonštruovaná lanovka vás vyvezie na neďaleký kopec. Tu je niekoľko odporúčaní na cyklotrasy s rôznou náročnosťou.

Podlesok – Kláštorisko a späť

Relatívne jednoduchá trasa, ktorá celá vedie po spevnenej ceste. Je to kratšia trasa, takže ju zvládnete prejsť aj s deťmi. Na začiatku sa však trochu zapotíte, keďže na úvodných troch kilometroch nastúpate približne 200 výškových metrov.

Zvyšné tri kilometre sú potom už za odmenu a vy sa doveziete až na Kláštorisko, jedno z najnavštevovanejších miest Slovenského raja.

Nájdete tam chatu, kde sa dá občerstviť a stráviť príjemné chvíle.

Cesta späť je pohoda a ani sa nenazdáte a ste v kempe Podlesok, kde si môžete dobiť svoj elektrobike a byť tak pripravený na nasledujúci deň.

Podlesok – Glacká cesta – Stratená – Palcmanská Maša (Dedinky)

Vyrážame opäť z Podleska, ale na rázcestí nad ním sa tentoraz vydáme doprava.

Úvodných zopár kilometrov opäť mierne preverí naše fyzické schopnosti, alebo jednoducho prepneme na silnejší podporný mód elektrobicykla a s úsmevom vyšliapeme až do výšky 1 024 metrov, čo je zároveň najvyšší bod našej trasy.

Z tohto miesta to bude znova veľmi príjemné, aj keď nás čaká ešte jedno menšie stúpanie z dediny Stratená.

Avšak v Stratenej môžete načerpať sily potrebné na tento kopec a takisto doplniť energiu aj svojmu „tátošovi“.

Existuje tiež priama alternatíva, ktorá vedie do Dediniek, rovno k Palcmanskej Maši, avšak ak sa chcete občerstviť, zájdite do Stratenej.

Odtiaľ je to ešte 6 km do cieľa. Táto trasa má celkovú dĺžku 27 km a prevýšenie 617 metrov.

Econec
Econec je slovenská spoločnosť a stojí za zrodom unikátneho, inteligentného a efektívneho technologického riešenia v oblasti nabíjacích staníc na elektrobicykle. Na tie sa pozerá nielen ako na produkty cestovného ruchu s pridanou hodnotou pre užívateľa a prevádzkovateľa, ale taktiež aj ako na významný benefit pre zamestnancov vo firmách.

Spoločnosť sídli v Trenčíne a založili ju Milan Hanko  a jeho priateľ Ing. Silvester Buček v roku 2021. Econec vyvíja smart riešenia v oblasti elektrickej mikromobility, ktoré sú v súčasnosti veľmi žiadané a vo svete aj náramne cenené.

V roku 2023 bola spoločnosť zaradená medzi TOP 50 svetových spoločností na trhu mestských smart riešení. Do tohto rebríčka sa dostala ako jediná slovenská spoločnosť. 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu