Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Radar

Test: Radar Bryton Gardia R300L

Bryton Gardia R300L je zadné svetlo s radarom, ktorý umožňuje sledovať vozidlá za vami, veľmi užitočná vecička pre všetkých cestných cyklistov.
Hodnotenie: 4/5
129,95
Matúš Bušík
Test: Radar Bryton Gardia R300L

Naše hodnotenie

Radar za dobrú cenu, ktorý vás spoľahlivo upozorňuje na autá za vami

+PLUSY

  • Konzistentná detekcia vozidiel
  • Je výrazne lacnejší ako konkurencia
  • Silné a dobre viditeľné svetlo aj počas dňa

-MÍNUSY

  • Neukazuje vozidlá idúce rovnakou rýchlosťou ako vy

Bryton Gardia R300L je zadné svetlo s radarom, ktoré vám pomáha sledovať dianie za vami. Ide o zariadenie na detekciu zozadu prichádzajúcich vozidiel.

Upozorňuje vás na ich priblíženie a informuje o vzdialenosti. Je to veľmi užitočný doplnok, ktorý môže zvýšiť vaše situačné povedomie na cestách.

Vozidlá boli radarom Bryton Gardia R300L detegované konzistentne a po testovaní sa ukázalo ako užitočné a pomerne lacné radarové svetlo.

Má podlhovasté telo, červené zadné svetlo je umiestnené v jeho hornej a radar v dolnej časti.

Navrchu jednotky je vypínač a v spodnej časti za krytkou USB-C port na nabíjanie.

Veľkosťou je podobný konkurentom od Garminu a montuje sa klasicky na sedlovku cez integrovaný gumený pás. Má klasifikáciu vodoodolnosti IPX7, takže ho môžete ľahko umyť.

Svetlo má päť režimov s dvoma blikajúcimi a dvoma možnosťami stáleho svietenia, a tiež režim so slabším výkonom 12 lúmenov pre jazdu v skupine, pričom plný výkon je až 73 lúmenov.

Silné červené svetlo je dobre viditeľné zozadu aj zboku. Výdrž batérie závisí od režimu, v ktorom je radar zapnutý, pričom ak je zapnutý iba radar, mal by vydržať až do 24 hodín.

Aplikácia Gardia tiež umožňuje nastaviť svetlo ako brzdové, ktoré svieti intenzívnejšie, keď zariadenie deteguje spomalenie. Aplikácia pomerne základná, s niekoľkými nastaveniami pre prípad, že používate váš telefón namiesto cyklopočítača.

Na displeji mobilnej aplikácie sa zobrazuje aj stav batérie radaru, zatiaľ čo pri používaní cyklopočítača dostanete upozornenie, keď je batéria Gardie takmer vybitá.

Bryton Gardia R300L sa pripája k cyklopočítaču pomocou ANT+. K dispozícii je tiež mobilná aplikácia, ktorá funguje cez bluetooth a umožňuje vám použiť smartfón ako hlavnú jednotku.

Podobne ako u iných radarov, Gardia deteguje vozidlo prichádzajúce zozadu oveľa skôr, ako ho väčšina ľudí počuje, pričom je schopný zaregistrovať blížiace sa vozidlá až do vzdialenosti 190 metrov. Odošle upozornenie do cyklopočítača, ktorý vydá zvukový signál.

Keď sa zozadu blíži auto, okraje displeja cyklopočítača sa jemne sfarbia do žlta, pričom na kraji sa zobrazí prichádzajúce vozidlo ako bod, ktorý sa približuje k hornej časti obrazovky. Na displeji sa tiež zobrazuje údaj o vzdialenosti vozidla.

Viaceré vozidlá v kolóne sa zobrazujú ako samostatné body, zatiaľ čo rýchlo sa približujúce vozidlo spôsobí, že displej na krajoch zmení farbu na červenú. Keď všetky detegované vozidlá prejdú, cyklopočítač vydá zvukové upozornenie a na okrajoch displeja sa ukáže na chvíľu zelená farba.

Bryton Gardia R300L počas testovania konzistentne detegoval prichádzajúce vozidlá. Ak však vozidlo ide rovnakou rýchlosťou ako vy, nebude detegované, takže akékoľvek vozidlo, ktoré za vami čaká na bezpečné miesto na predbiehanie, z radaru zmizne.

Radar bol obzvlášť užitočný, keď ma predbiehalo viacero vozidiel v kolóne: Žlté varovanie ukazovalo, že sú tam ešte ďalšie vozidlá, ktoré ma chcú obiehať.

Zariadenie tiež dobre funguje v rýchlych zjazdoch, keď sa chcete sústrediť na cestu pred sebou, ale zároveň by ste mali byť informovaní o tom, čo sa deje za vami.

Bryton Gardia R300L dobre plní svoju úlohu informovať vás o tom, čo sa deje za vami a ponúka slušný výkon za dobrú cenu. Ale ako aj iné radarové zariadenia, nie je to náhrada  vašej neustálej ostražitosti a nezaznamenáva vozidlá vo všetkých situáciách.

Avšak ak to máte na pamäti, je to veľmi užitočný nástroj na zvýšenie bezpečnosti, ktorý nestojí oveľa viac ako najlepšie zadné bicyklové svetlá.

www.eshop.merida.sk

Porovnanie cien u rozličných predajcov nájdete na portáli zboží.cz:

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu