Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Wout van Aert bol rýchlejší ako Mohorič, ale Majstrovstvá sveta v graveli aj tak nevyhral

Van Aert prešiel trať gravelového svetového šampionátu o dve a pol minúty rýchlejšie ako víťaz Matej Mohorič. Pre pády a problémy s bicyklom však stál viac ako 11 minút. Napriek tomu sa nevzdal a cez sto jazdcov sa prebojoval na ôsme miesto.
Martin Sarvaš
Wout van Aert na gravelových Majstrovstvách sveta 2023. Foto: Jumbo-Visma

Wout van Aert mal najrýchlejší čas na Majstrovstvách sveta v disciplíne gravel v talianskom Venete, ale aj napriek tomu sa majstrom sveta nestal. Titul majstra sveta získal Matej Mohorič.

Nádeje Wouta van Aerta na zisk dúhového dresu sa rozplynuli v polovici pretekov po páde a druhom mechanickom probléme, po ktorom zaostal niekoľko minút za vedúcou skupinou.

Van Aert bol jedným z najväčších favoritov a zároveň to bol jeden z jeho veľkých cieľov na konci sezóny.

Čistý čas mal lepší, ale 11 minút stál a opravoval bicykel

Víťazný čas Mateja Mohoriča je 4:53:56 hod a líši sa len o pár sekúnd v porovnaní s jeho aktivitou na Strave.

Čistý čas jazdy Wouta van Aerta na 167 km trase s prevýšením cez 2100 metrov je 4:51:39, čo je o viac ako dve a pol minúty menej v porovnaní so slovinským jazdcom. Pády a problémy s bicyklom však pre Belgičana znamenali, že viac ako 11 minút stál.

Pády a mechanické problémy sú však bežnou súčasťou pretekov, čo neskôr Van Aert priznal, aj keď na svojom instagrame zdieľal svoj čas v porovnaní s Mohoričom.

Po páde a mechanických problémoch predviedol Wout van Aert skutočne obdivuhodný výkon, aj keď bolo jasné, že boj o dúhový dres je už stratený.

Ocitol sa niekoľko minút za lídrami a prepadol sa za viac ako sto jazdcov.

Napokon sa mu podarilo prebojovať medzi najlepšiu desiatku a do cieľa prišiel so stratou 8:21 min na víťaza Mateja Mohoriča.

„Pád a defekt boli dvakrát mojou vinou“

„V gravelových pretekoch musí byť všetko v poriadku, čo sa týka materiálu, a to dnes nebol môj prípad,“ vysvetlil Van Aert, keď sedel na ceste za cieľovou čiarou, unavený, zakrvavený a pokrytý prachom.

„Celé to bolo trochu sklamanie. Znížilo sa mi sedlo, mal som pád a defekt. Ale ten pád a defekt boli dvakrát mojou vinou, bol som trochu neopatrný,“ priznal Van Aert.

„Nedokázal som to rýchlo opraviť. Tým pádom som stratil veľa času a bol som vzadu. Vedel som, že sa už nikdy nemôžem dostať dopredu, ale nemal som chuť sa otáčať a išiel som si svoje tempo.“

„Aj tak to bol krásny zážitok. Určite by som sa chcel vrátiť na tieto majstrovstvá sveta. Vyhovuje mi to a užil som si to. Ale po materiálovej stránke musí ísť všetko dobre, no dnes to tak nebolo,“ dodal Wout van Aert.

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu