Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Víťazi Tour, Gira a Vuelty sa stretnú na pódiu v Madride. Sepp Kuss sa stane víťazom Vuelta a España 2023

Sepp Kuss, Jonas Vingegaard a Primož Roglič obsadia tri najvyššie priečky celkovej klasifikácie španielskej Gran Tour.
Martin Sarvaš
Víťazi Tour, Gira a Vuelty sa stretnú na pódiu v Madride. Sepp Kuss sa stane víťazom Vuelta a España 2023

20. etapa Vuelta a España 2023. Foto: La Vuelta / Sprintcycling

Trojica jazdcov Sepp Kuss, Jonas Vingegaard a Primož Roglič prešli spoločne cieľom predposlednej etapy Vuelta a España 2023.

Držali sa za ramená a oslavovali obrovský úspech, keďže vedľa Kussa v červenom drese bude na pódiu v Madride aj Vingegaard a Roglič.

Znamená to, že na jednom najvyšších stupňoch sa stretnú tohtoroční víťazi Tour de Frace, Giro d’Italia a Vuelta a España.

Tím Jumbo-Visma tiež dosiahne niečo, čo sa ešte v histórii cyklistiky nikomu nepodarilo, keďže jazdci jedného tímu vyhrali počas jednej sezóny všetky tri preteky Grand Tour.

Kuss mal pôvodne len pomáhať Rogličovi a Vingegaardovi

Aj keď je možné, že ak by jeden z dvojice Roglič a Vingegaard chcel, mohol byť víťazom jeden z nich, je skutočne obdivuhodné, že „dovolili“ vyhrať práve Seppovi Kussovi, ktorý je skvelým vrchárskym superdomestikom a práve on pomohol Vingegaardovi k víťazstvu na Tour a Rogličovi k víťazstvu na Gire.

Sepp Kuss totiž nešiel pôvodne na Vueltu ako líder, ale ako pomocník. Mal za sebou náročné trojtýždňové preteky Giro d’Italia a Tour de France, takže sa nečakalo, že by dokázal podať výkon, ktorým by mohol mieriť k zisku červeného dresu.

28-ročný Američan ukázal, že je stále vo forme víťazstvom horskej šiestej etapy a do červeného dresu sa obliekol po siedmej etape.

Situácia sa výrazne zmenila v 13. etape, kedy nezvládol vysoké tempo tímu Jumbo-Visma jeden z najväčších favoritov Remco Evenepoel a po dojazde na legendárnom vrchole Col du Tourmalet sa Roglič a Vingegaard posunuli na druhé a tretie miesto celkovej klasifikácie.

Odvtedy už trio tímu Jumbo-Visma už len kontrolovalo preteky, a aj keď sa Roglič s Vingegaardom ešte časovo výrazne priblížili ku Kussovi, víťazstvo Vuelty napokon prenechali svojmu vernému domestikovi.

Sepp Kuss: Je to obrovská úľava

„Je to obrovská úľava. Stále sa zotavujem z posledného stúpania, ale nakoniec sme to dali,“ povedal Kuss po 20. etape Vuelty.

„Robert [Gesink] a Dylan [Van Baarle] odviedli skvelú prácu a takmer celý deň boli na čele našej skupiny a držali tempo. Bol to dlhý a náročný deň, a boli tam takmer celý čas, takže skutočne klobúk dole.“

„V záverečnom stúpaní pre mňa pracovali skvele Attila [Valter] aj Primož [Roglič] a potom na rovine spolu s Jonasom [Vingegaardom], Je to niečo, čo som si nikdy nedokázal predstaviť,“ priznal 28-ročný Američan.

„Prejazd cieľom bol skutočne nezabudnuteľný moment. Mať možnosť ísť pohodlne záverečné stúpanie spolu s Primožom a Jonasom bolo skvelé,“ dodal Sepp Kuss, ktorý bude po 12 rokoch prvým Američanom, ktorý sa oblečie do červeného dresu víťaza pretekov Vuelta a España.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu