Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Čo si nezabudnúť zbaliť na bike

Čo si zbaliť na bicykel? Celé leto jazdíte s lepením, pumpou, vetrovkou a presne vtedy, keď sa rozhodnete vyjsť si len na hodinku naľahko, zmoknutý odtlačíte bicykel s defektom späť domov?!
Biker

Určite sa to, s príchodom jesene, stalo aspoň jednému z vás. Preto tu máme pre vás zopár tipov, ako takýmto situáciám predísť.

Servisujte všade!

Aby ste si vedeli poradiť so základnými servisnými úkonmi aj mimo domova, týchto 5 vecičiek si nezabudnite pribaliť.

Súprava na opravu defektov. Pravidelne si kontrolujte, či máte dosť rôzne veľkých záplat aj dostatok (nie päťročného zaschnutého) lepidla. Škatuľka dobre poslúži aj na zopár náhradných koncoviek na lanko či nit na reťaz.

Duša. Defekt sa nie vždy dá zalepiť a hlavne nie vždy sa vám chce. Noste preto so sebou vždy aj jednu náhradnú dušu, ktorú rýchlo a jednoducho vymeníte bez šaškovania v zime a potme so záplatami. Alebo tu mámé jednu vychytávečku, pomocou ktorej opravíte defekt aj bez odmontovania kolesa!

Pumpa. Malá pohotovostná pumpička, ktorá nafúka autoventily aj galuskové ventily, je nutným doplnkom záplat aj náhradnej duše. Na trhu sú aj pumpy na bombičky, ktorými nafúkate koleso bez namáhavej práce rúk.

Multikľúč. Oplatí sa zainvestovať do kvalitného náradia, ktoré vám nestrhne skrutky ani nezhrdzavie. Okrem inbusov rôznych veľkostí sa uistite, že má aj nitovačku reťaze a pohodlný úchop.

Montpáky. Plášť sa dá z ráfika oddrapiť aj holými rukami (a čím frustrovanejší ste, tým ľahšie to ide), no kvalitné montpáky, ktoré sa nezlomia (dostanete to, za čo si zaplatíte), všetko uľahčia a urýchlia.

Náradie na dlhšie dobrodružstvá

Ak máte v pláne výjazd za hranice vzdialenosti, ktorú ste ochotní bicykel niesť na pleci späť domov, pribaľte si aj týchto zopár šikovných pomocníkov…

Multikľúč s kombinačkami. Súpravy náradia, v ktorých nájdete nielen kombinačky, ale aj nôž či malú pílku, nájdete skôr v outdoorových obchodoch ako bikeshopoch, no mimoriadne sa hodia pri macgyverovských opravách bicykla.

Olej na reťaz. Najmä na výjazdoch v lete dokáže sucho a prach už po niekoľkých desiatkach kilometrov vysušiť reťaz. Kvapka-dve maziva počas pauzy zaručia, že nezošaliete z vŕzgania.

Blikačka a svetlo. Ranné plány vrátiť sa domov pred zotmením sa opravou defektu alebo zakecaním s kamošom v bufete môžu razom zmeniť. Potme je jazda bez predného svetla a zadnej blikačky veľmi nebezpečná.

Cukry. Müsli tyčinka, kus čokolády alebo balíček cukríkov z hroznového cukru vás zachráni, keď to preženiete s kilometrami a dostanete hlad pár kilometrov pred miestom, kde sa môžete najesť. Alebo ak máte v batôžku miesto na väčšie zásoby, preštudujte si, ako správne dopĺňať energiu a pitný režim pri bikovačke. Prípadne, ako správne trénovať na dlhšie výjazdy.

Sťahovacie pásky. Poznáte to – ak sa to nedá opraviť sťahovacou páskou, nedá sa to opraviť vôbec. S trochou kreativity a týmito malými, no silnými kúskami plastu dokážete na bojisku čokoľvek.

Keď sa zmení počasie

Počítač vás neopáli a otáčanie radiátorom a otváranie okna sa až tak za premenlivé počasie nepočíta. Nenechajte sa na výjazde prekvapiť elementmi.

Prach a sucho. Keď príde vlna horúčav, nezabudnite si pribaliť vodu navyše, balzam na pery a opaľovací krém. Hodiť sa vám bude aj šatka na hlavu a krk, aby ste nedostali úpal.

Blato a mokro. Dobrá nepremokavá bunda je základ a doplniť by ju mohli napríklad nepremokavé ponožky. Suché a teplé náhradné rukavice vo vnútornom vrecku v lejaku oceníte tiež.

Sneh a zima. Zainvestujte najmä do kvalitnej technickej spodnej bielizne. Šatka alebo termálna čiapka pod prilbu a zateplené ponožky ochránia oba konce tela pred zimou.

A ako toto všetko so sebou voziť? V závislosti od dĺžky cesty, od typu biku a terénu. A vlastne tu je ďaľší celý článok o tejto téme.. 😉

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu