Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Prototyp Specialized Tarmac SL8 má rám inšpirovaný aero modelom Venge

Nový model Tarmacu má mohutnú hlavovú trubku a subtilnú zadnú časť rámu.
Martin Sarvaš
Prototyp Specialized Tarmac SL8 má rám inšpirovaný aero modelom Venge

Na fóre Weight Weenies sa objavili fotografie bicykla, ktorý sa javí ako nový Specialized Tarmac SL8 a pred oficiálnym uvedením na trh ho testujú jazdci tímu Soudal-QuickStep.

Aj keď sa zdá, že celková silueta nového bicykla je podobná súčasnému modelu Specialized Tarmac SL7, na ráme je vidno niekoľko zmien.

Zmeny rámu zahŕňajú úpravy tvaru hlavovej trubky a vidlice, ako aj výrazné stenčenie sedlových vzpier a zmenu sedlovky.

Hybrid Venge – Tarmac?

Aj keď súčasný Tarmac SL7 je už niečo ako ľahká verzia staršieho aero modelu Venge, zdá sa, že nový Tarmac posúva túto filozofiu dizajnu ešte ďalej.

Hlavová trubka je výrazne predĺžená, pravdepodobne pre zlepšenie aerodynamiky.

Nová vidlica má tiež viac než len podobnosť s vidlicou u Venge a má širšie ploché nohy.

Bez integrovaného kokpitu (zatiaľ)

Keď Roval nedávno uviedol na trh svoj nový integrovaný kokpit Rapide, predpokladali sme, že je pravdepodobne navrhnutý pre nový Tarmac SL8.

Aj keď sa zdá, že jeden uniknutý obrázok (ktorý vyzerá ako niečo z internej prezentácie) ukazuje nový bicykel vybavený týmto kokpitom, všetky bicykle na fotografii z tímového kempu majú neintegrované kokpity s predstavcom a klasickými riadidlami.

Predstavec vyzerá veľmi podobne ako na Tarmac SL7.

Ak je kokpit Roval Rapide kompatibilný so starými aj novými bicyklami, naznačuje to, že Specialized sa drží podobného, ​​ak nie identického usporiadania hlavovej súpravy a vnútorného vedenia káblov.

Pozrite si tiež

Nezvyčajne veľké množstvo medzikusov nad každým predstavcom na všetkých bicykloch možno naznačuje, že Specialized vylepšil geometriu nového rámu.

Vzhľadom na to, že profesionálni jazdci sú zvyčajne veľmi vyberaví, čo sa týka ich bicykla, môžu skúšať nový bicykel s neintegrovanými nastaveniami pre rýchlejšie a jednoduchšie úpravy.

V každom prípade to tiež potvrdzuje, že nový Tarmac SL8 bude kompatibilný s integrovanými aj neintegrovanými riadidlami, ako je SL7.

To by malo uspokojiť požiadavky jazdcov, ktorí uprednostňujú čistú estetiku a vylepšenú aerodynamiku integrovaného nastavenia, ako aj požiadavky jazdcov s bicyklami alebo vkusom vybavenia, ktorému kokpit Roval Rapide nevyhovuje.

Subtilná zadná časť rámu

So 7 kg u veľkosi 54 cm patrí S-Works Tarmac SL7 určite medzi ľahšie pretekárske bicykle.

S ohľadom na zníženie hmotnosti to vyzerá, že Specialized šetril hmotnosť v zadnej časti rámu, kde na aerodynamickom výkone až tak veľmi nezáleží.

Zdá sa, že vrchná rámová trubka je mierne zoštíhlená (hoci nie do extrémov), ale zásadnejšiu zmenu zaznamenali vrchné vzpery zadnej stavby.

Tenké vrchné vzpery zadnej stavby sa zdajú byť pripojené k sedlovej trubke o niečo nižšie, potenciálne na zlepšenie poddajnosti zadnej časti, a pripomínajú tie, ktoré sú u modelu Specialized S-Works Aethos

So špičkovou špecifikáciou S-Works Aethos Dura-Ace Di2 s hmotnosťou iba 6,1 kg pri veľkosti 54 cm by mohol Specialized aplikovať skúsenosti získané z dizajnu a konštrukcie tohto modelu na nový Tarmac SL8.

Vzhľadom na nekonečnú posadnutosť cyklistického sveta hmotnosťou by to vôbec nebolo prekvapením.

Zdá sa, že s prechodom na najnovšie generácie bezdrôtových a polo-bezdrôtových elektronických súprav, ktoré nevyžadujú prepojovacie boxy, sa Specialized zbavuje integrovaného portu, ktorý je súčasťou sedlovky u Tarmac SL7.

Pravdepodobne to tiež pomáha ušetriť trochu hmotnosti.

Fotografia z tímového kempu tiež odhaľuje, že Specialized pravdepodobne ponúkne rovnú verziu sedlovky a tiež verziu so setbackom.

Kedy predstavia Specialized Tarmac SL8?

Ako je pri týchto druhoch únikov zvykom, Specialized zatiaľ tají, čo tento bicykel je a kedy bude oficiálne uvedený na trh.

Vzhľadom na to, že bicykle na fotografii z tímového kempu sú dizajnované v tímových farbách s logom Soudal-QuickStep ‚Wolf Pack‘ zdobiacim hornú trubku, zdá sa, že ide o viac než len o prototyp.

Hviezdny jazdec tímu Remco Evenepoel by mal jazdiť na pretekoch Clásica San Sebastián koncom tohto mesiaca, pred augustovými majstrovstvami sveta v cestnej cyklistike a je možné, že bude pretekať na novom model Tarmacu.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu