Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Lukáš Kubiš vyhral etapu na GP de Gemenc a skončil tretí v celkovom hodnotení

Aj napriek nepríjemnému pádu v hromadnom šprinte v prvej etape sa podarilo Kubišovi zvíťaziť v druhej etape, vďaka čomu sa posunul na pódium v celkovej klasifikácii.
Martin Sarvaš
Foto: Gemenc Nagydíj

S etapovým víťazstvom a celkovým tretím miestom prichádza z etapových pretekov GP Gemenc šestica cyklistov Dukly Banská Bystrica.

V trojetapovom dobre obsadenom podujatí si po sobotnom nepríjemnom páde zo špice špurtujúcej skupiny napravil v nedeľu chuť prvenstvom na páske Lukáš Kubiš. Tento výsledok ho zároveň posunul z druhej desiatky až na pódium celkového poradia. Finišom na 5. mieste v záverečnej etape sa na bodované 7. miesto celkového poradia posunul aj Matúš Štoček.

Etapové podujatie GP Gemenc, UCI 2.2. pritiahlo do maďarského Székszárdu 151-člennú konkurenciu, medzi ktorými boli i oba dva slovenské kontinentálne celky – Dukla Banská Bystrica a RRK Group Pierre Baguette Benzinol, a tiež aktuálny majster SR v cestnej cyklistike Matúš Štoček so svojim tímom ATT Investment.

Prológ

Úvodný prológ po strmej ceste v stúpaní po kockách na kalváriu najlepšie zo Slovákov zvládol Matúš Štoček na 14. mieste s časom + 11 sekúnd na víťaza Filipa Řehu (Elkov Kasper), hneď za ním finišoval Lukáš Kubiš.

S menšou stratou sa v cieli objavili aj 28. Samuel Tuka (Dukla, +17s), či 32. Andrej Líška (RRK Group – Pierre Baguette – Benzinol, +18s).

1. etapa

177,5 rýchlych horúcich kilometrov 1. etapy GP Gemenc sa nieslo v teplotách vysoko nad 35 stupňov a rýchlom tempe v priemerke nad 47 km/ hodinu. Únik, v ktorom sa zbierali bonifikačné sekundy, nevyšiel žiadnemu Slovákovi. Do záveru sa dostal na výbornej pozícii Kubiš.

Do cieľa sa hromadne špurtovalo, špurt však v ochrannej zóne približne 300 m pred cieľom poznačil hromadný pád. V plnej sile ho pocítil práve cyklista Dukly. Po výmene bicykla a zistení rozsahu zranení cieľom prešiel, čas víťaza ho o jednu priečku posunul vyššie v celkovom poradí. Víťazstvo v etape vybojoval Talian Simone Buda, v celkovom poradí sa o jedno miesto posunul i Štoček.

2. etapa

Po smole predchádzajúcich dní priniesla záverečná etapa cyklistom Dukly „grand final.“  V stúpaní do kopca po kockách centra mesta Szekszard vybojoval tretie UCI víťazstvo v sezóne Lukáš Kubiš.

Vďaka nemu doslova vyletel i na pódium celkového poradia. Tretie miesto GC pretekov kategórie UCI 2.2 a prvenstvo v etape mu priniesli porciu 33 bodov UCI, i druhé mesto v bodovacej súťaži, kde ho od zisku dresu delil jediný bod.

Etapovým výsledkom na piatom mieste sa do bodovanej desiatky celkového poradia posunul aj Matúš Štoček. Z GP Gemenc si odnáša 7. priečku celkovej klasifikácie a spolu s tímom aj prvenstvo v tímovej súťaži. Žltý dres udržal Filip Řeha z Elkovu.

Kubiš celkovo tretí

Foto: Gemenc Nagydíj

„Posledná etapa bola o niečo kopcovitejšia, než druhá. Čakali nás štyri okruhy, kde bol dvojkilometrový kopec. V každom kole sa to v kopci triedilo. V poslednom okruhu sme navrchu zostali asi pätnásti. Rýchlo sme začali spolupracovať a vytvorili si značný náskok,“ opísal priebeh posledného dňa s výborným záverom Lukáš Kubiš.

„V našej skupine bol aj líder z Elkovu, ktorý tam mal aj svojich jazdcov, ktorí ťahali spolu s ATT. Páska bola na rovnakom mieste, ako včera. Akurát na dvestovke bola ľavotočivá zákruta.“

„Do zákruty som chcel ísť prvý, no išiel som druhý, ale pekne to vyšlo na víťazstvo. V celkovom poradí som poskočil na tretie miesto, takže po včerajšom páde veľké zadosťučinenie,“ dodal Kubiš.

Večer sa výber jazdcov predstavil na večernom kritériu. V duchu pódiového umiestnenia pokračoval Lukáš Kubiš i večer, keď obsadil 3. miesto celkovo a získal víťazstvo v bodovacej súťaži.

Zdroj: Slovenský zväz cyklistiky

Konečné výsledky GP de Gemenc 2023

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu