Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: CTM Scroll AM Pro

Na prvý pohľad známy bicykel, ale pozrite sa bližšie.
Hodnotenie: 4/5
3 999
Matúš Bušík
Test: CTM Scroll AM Pro

Naše hodnotenie

CTM Scroll AM Pro je trailový bicykel založený na enduro platforme. V pomyselnej tabuľke smerom nahor by sme ho zaradili do tej lepšej polovice. Čo sa týka zjazdov, ide o to, čo od neho očakávate. V rýchlych pasážach a na jednoduchších flow trailoch funguje bicykel výborne, v tom najextrémnejšom teréne by sme ocenili mierne hladší chod vzadu. Celkovo však ide o podarený bicykel so skvelou výbavou v danej cenovej kategórii.

+PLUSY

  • Výborný výkon smerom nahor
  • Komponenty na vysokej úrovni
  • Nízka hmotnosť

-MÍNUSY

  • Tuhší prejav zadného odpruženia

CTM Scroll je známy pojem vo vodách slovenskej horskej cyklistiky a ak jazdíte trail alebo enduro, určite ste o ňom už počuli. Tento rok však CTM prišlo s novinkou v podobe Scroll AM a my sme testovali najvyššiu verziu PRO. V čom sa líši od klasického Scrollu a ako sa správa v teréne a na trailoch?

Bicykel sme mali so sebou počas predĺženého víkendu v okolí Banskej Štiavnice, dopriali sme mu niekoľko jázd na legendárnom flow traile Helligon a tiež sme ho vyskúšali na niekoľkých ostrejších klesaniach a v zatvorenejších zákrutách.

Rám

Foto: Max Čistý

Na prvý pohľad sa môže zdať, že Scroll AM vyzerá rovnako ako jeho predchodca zo staršej edície, ale nie je to úplne tak.

V CTM sa snažili bicyklu pridať niektoré kľúčové vlastnosti, ktoré prospejú pocitu z jazdy. Ale poďme na to pekne po poriadku.

Rám je vyrobený z hliníka s označením ALU 6061 a poskytuje 155 mm zadného zdvihu. Ten ovláda klasické prepákovanie FSS, na ktoré sme pri bicykloch CTM zvyknutí.

Farba rámu je moderná lesklá čierna, čo v kombinácii s doplnkami Fox v úprave Kashima a oranžovou farbou pôsobí veľmi luxusne.

CTM Scroll AM Pro sa vyrába v troch veľkostiach, M, L a najväčšej XL.

Bicykel je vyrábaný v sérii ako čistokrvný 29“, aj keď niektorých jazdcov CTM Racing Team sme videli jazdiť aj mullet s menším, 27,5“ kolesom.

Výrobca udáva, že bicykel mierne natiahli a rázvor kolies sa zvýšil na 1 282 mm na testovanej veľkosti L. To má za následok, že bude v rýchlejších pasážach trailov stabilnejší, takže si môžete dovoliť jazdiť vyššou rýchlosťou.

Hliníkový rám má aj väčší reach, konkrétne 490 mm. Hodnoty hlavového a sedlového uhla nie sú ani v jednom prípade extrémne.

Ide o moderný trailový bicykel, hlavový uhol má 64,5° a sedlový 75°. Zadná stavba je priemerne dlhá, výrobca udáva hodnotu 456 mm na všetkých veľkostiach rámu.

Komponenty

Foto: Max Čistý

CTM Scroll AM Pro je najvyššia verzia trailového bicykla Scroll a zodpovedá tomu aj výbava, ktorá sa bežne nachádza na oveľa drahších bicykloch.

Hneď na prvý pohľad zaujme oranžová vidlica Fox 36 Float Factory Series Grip 2 so zdvihom 150 mm so zlatou povrchovou úpravou Kashima. Nájdete na nej všetky možné nastavenia a viete si ju prispôsobiť presne podľa svojich preferencií a potrieb. Navyše oranžová farba v kombinácii so zlatou a čiernou funguje skvelo.

Tlmenie vzadu má na starosti tlmič od rovnakého výrobcu. Konkrétne ide o Fox Float X Factory, taktiež vo verzii Kashima. Ten je uzamykateľný a takisto ho viete vyladiť podľa svojej aktuálnej nálady a jazdeckého štýlu.

Pohon zabezpečujú kľuky Shimano XT a rovnaký je aj zadný prehadzovač s 12-rýchlostnou kazetou. Radenie je z nižšieho radu Shimano Slx, rovnako tak brzdy, ktoré fungujú so 180 mm kotúčmi.

Kolesá sú od Crank Brothers, konkrétne model Synthesis vo veľkosti 29″. Na nich sú obuté známe plášte WTB Trail Boss G2 TCS Light so šírkou 2,4″ vo verzii skinwall, teda s hnedou bočnicou.

O kokpit sa postarala spoločnosť Race Face, 780 mm široké riadidlá Affect s priemerom 35 mm sú ukotvené v 40 mm dlhom predstavci s rovnakým názvom.

Teleskopická sedlovka je KS Lev Integra s rozdielnym zdvihom naprieč veľkosťami (M poskytuje 125 mm zdvihu, L 150 mm a na najväčšej veľkosti XL má sedlovka 175 mm zdvihu). Sedieť budete na sedle WTB Volt.

Hmotnosť bicykla je veľmi prijateľných 15,5 kg a pri jeho zdvíhaní máte pocit, že je to ešte menej.

Jazda

Foto: Max Čistý

Čo nás všetkých zaujíma najviac, sú jazdné vlastnosti CTM Scroll AM Pro. Na bicykli sme strávili niekoľko dní v rôzne členitom teréne a pokúsim sa vám priblížiť, ako sa na ňom jazdí a ako sa správa v rôznych podmienkach.

Na výšľapoch, strmých aj menej strmých, sa bicykel cíti ako ryba vo vode. Jazdecká pozícia je vyrovnaná a jazdec sedí tam, kde má. Pedal bob je minimálny a človek ani necíti potrebu tlmič pri výšľapoch zamykať.

CTM Scroll AM Pro je naozaj výborný na šliapanie, a tak sa s ním ani na dlhších trasách nestratíte. Určite je to spôsobené aj tým, že vidlica má o niečo nižší zdvih, konkrétne 150 mm; pri iných moderných trailových bicykloch je zdvih vidlice zvyčajne vyšší od zdvihu rámu.

Bicykel je sprevodovaný dobre, vpredu sa nachádza 32-zubový prevodník a vzadu je kazeta s rozsahom 10 – 50 zubov. Vďaka tomu sa dostanete aj na naozaj strmé kopce, samozrejme za predpokladu, že máte dostatok sily a vytrvalosti.

V zjazde na flow traile je bicykel naozaj rýchly, výborne zdoláva jednotlivé vlny a menšie skoky, takisto pekne drží zvolený smer v klopených zákrutách. Tlmič sme nafúkali na hodnotu SAG 25 %, napriek tomu som mal pocit, že chodí trochu tuhšie než to, na čo som zvyknutý.

V rýchlych pasážach pôsobil bicykel stabilne a nebol problém udržiavať s ním rýchlosť. Mierne lepší výkon a príjemnejší pocit z jazdy by som ocenil v rozbitom teréne.

Na koreňoch a kameňoch, v strmých pasážach som cítil, že koleso niekedy stráca grip. Mohlo to byť spôsobené tvrdším odpružením.

Inak mi bicykel sadol, vo veľkostnej tabuľke výrobcu sa s mojimi 176 cm nachádzam na pomedzí veľkostí M a L, ale s väčším rámom som bol spokojný a nemal som problém ho ovládať.

Špecifikácia 

Foto: Max Čistý
  • Vidlica Fox 36 Float Factory Series, 150 mm 
  • Tlmič Fox Float X Factory 
  • Predstavec Race Face Aefect, 40 mm 
  • Riadidlá Race Face Aefect, 780 mm 
  • Radenie Shimano SLX SL-M7100 
  • Prehadzovač Shimano XT RD-M8100 
  • Kľuky Shimano XT FC-M8100 
  • Brzdy Shimano SLX M7120 
  • Kolesá Crank Brothers Synthesis 29″ 
  • Plášte WTB Trail Boss G2 TCS Light 29 × 2,4″ 
  • Sedlovka KS LEV Integra 
  • Hmotnosť 15,5 kg 

www.ctm.sk

Porovnanie cien u rozličných predajcov nájdete na portáli zboží.cz:

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu