Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Nové gravel radenie Shimano GRX je 12-rýchlostné a má širší rozsah prevodov ako SRAM XPLR

Novú sadu radenia GRX, ktorú Shimano oficiálne ešte nevydalo, si všimli na gravel pretekoch Unbound v Kansase.
Martin Sarvaš
Nové gravel radenie Shimano GRX je 12-rýchlostné a má širší rozsah prevodov ako SRAM XPLR

Na gravel pretekoch Unbound 2023 v Kansase sa objavila nová 12-rýchlostná sada radenina Shimano GRX. Je mechanická a postavená na kazete 10-45t XTR M9100 s jednoprevodníkom.

Súprava bola namontovaná na bicykli Taylora Lideena sponzorovaného Shimanom, ktorý tento víkend jazdil na Unbound XL – brutálnej 350-míľovej (563 km) trati najväčších gravel pretekov sezóny.

12-rýchlostná kazeta s veľkým rozsahom

Kľúčovou zmenou je prechod na 12-rýchlostnú z 11-rýchlostnej. Vďaka tomu je Shimano GRX v súlade so sadami cestných a horských bicyklov Shimana.

Taktiež približuje GRX k svojim konkurentom – sady XPLR špecifické pre gravel SRAM boli od začiatku 12-rýchlostné, pričom Campagnolo ide ešte o krok ďalej pri 13-rýchlostnej sade Ekar.

Kazeta s rozsahom 10-45 zubov tiež ukazuje, že Shimano zvyšuje schopnosti svojich GRX prehadzovačov pre jednoprevodníky. Doterajšie prehadzovače GRX boli prispôsobené pre maximálne 42-zubový pastorok na kazete.

Preradenie na 10t malé ozubené koleso a 45t veľké ozubené koleso bude mať za následok výrazne väčší rozsah prevodov (450 percent oproti 381 percentám) pre jazdcov 1x.

SRAM XPLR používa maximálne 10-44t kazetu, takže Shimano tu svojho hlavného rivala prekonáva o 1 zub. Campagnolo Ekar ponúka možnosti kaziet 9-36t, 9-42t a 10-44t.

Micro Spline na gravel

Špecifikácia kazety XTR pre horské bicykle potvrdzuje, že Shimano použije svoj štandard náboju Micro Spline pre ďalšiu generáciu GRX.

Micro Spline, predstavený na 12-rýchlostných sadách horských bicyklov Shimanna, umožňuje použitie 10-zubového malého ozubeného kolesa.

Dlhoročný štandard náboja Shimano Hyperglide – ktorý používala predchádzajúca generácia GRX – mal kazetu s najmenším 11-zubovým pastorkom.

Kazeta XTR tiež obsahuje technológiu Hyperglide+ od Shimana, ktorá by bola prvou pre GRX. Hyperglide+ ma ozubené kolesá na kazete vytvorené tak, aby pomáhali hladko viesť reťaz pri preraďovaní na ťažší prevod.

Rovnako ako Micro Spline, aj Hyperglide+ debutoval na MTB sadách Shimana, ale odvtedy bol prenesený aj na cestné sady Dura-Ace R9200 a Ultegra R8100.

Jemne odlišné brzdové strmene

Brzdové strmene boli upravené podobným spôsobom ako v najnovších cestných sadách Shimano, pričom odvzdušňovací otvor sa posunul na vonkajšiu stranu tela.

Strmene GRX Limited majú kód produktu BR-RX820-LE. Za predpokladu, že zvyšok sady dodržiava typické konvencie pomenovania Shimano, 12-rýchlostný mechanický GRX bude pravdepodobne pomenovaný RX820.

Prehadzovačka podobná M6100

Nová 12-rýchlostná zadná prehadzovačka Shimano GRX je vizuálne veľmi podobná existujúcej zadnej prehadzovačke pre horské bicykle Deore M6100 .

Celkový tvar je podobný a v súlade s 12-rýchlostnými sadami horských bicyklov Shimano, 12-rýchlostné GRX odstraňuje B-link. Táto malá zliatinová platňa bola umiestnená medzi horným kĺbom zadnej prehadzovačky a závesom prehadzovača .

Aj keď sa to zriedka vidí, dá sa odstrániť a nahradiť špeciálne navrhnutým závesom na priamu montáž na určité rámy.

B-link bol prítomný na predchádzajúcej generácii GRX a stále je aj na najnovších cestných súpravách Shimano.

Povrchová úprava je teraz matnejšia a kladky sú o niečo väčšie. Prepracovaná bola aj klietka kladky.

Nezmenené kľuky

Kľuky na prvý pohľad vyzerajú veľmi podobne, ak nie úplne identicky s existujúcimi kľukami GRX R810. Kľúčovým rozdielom je samozrejme zmena na prevodník pre 12-rýchlostnú kazetu.

Aj keď si zachováva známy narrow-wide zubový vzor Shimana, očakávame, že jeho dizajn bude upravený tak, aby vyhovoval užšej 12-rýchlostnej reťazi.

Radiace páky vyzerajú identicky so súčasným dizajnom, aj keď vnútorné časti budú aktualizované pre vylepšení na 12-rýchlostné radenie.

Pôjde o prvý mechanický 12-rýchlostný prehadzovač od Shimana, čo môže byť výraznejší pokrok, ako sa na prvý pohľad zdá.

Od prechodu na 10-rýchlostné radenie používa Shimano pre svoje súpravy cestných a horských bicyklov rôzne pomery ťahu lanka. To znamená, že nie je možné vytvoriť takzvaný mullet s mechanickými komponentmi Shimano.

Mullet spája gravel/cestné radiace páky so zadnou prehadzovačkou pre horské bicyklee a ponúka veľký rozsah prevodov pre jednoprevodník.

Elektrika a dvojprevodník?

Je takmer isté, že Shimano bude naďalej ponúkať aj elektronickú verziu Di2 GRX. 11-rýchlostný GRX bol dostupný iba v jedinej najvyššej úrovni Di2. Či bude elektronické aj nové radenie, je zatiaľ otázne.

Vzhľadom na popularitu existujúcich dvojprevodníkových gravel súprav a záväzku spoločnosti Shimano používať 2x súpravy pre cestnú cyklistiku, je pravdepodobné, že aj nová sada GRX bude dostupná aj pre dva prevodníky vpredu.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu