Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné bicykle

Test: Merida Reacto Disc 6000

Znamenajú agresívne krivky Meridy aj agresívnu jazdu?
Hodnotenie: 3.5/5
3 366
Biker

Verdikt: Reacto je dokonalé meno pre tento agresívny aero univerzál s výnimočnou odozvou.

Plusy: Úderný, rýchlo reagujúci univerzál s možnosťou poriadne pretekárskeho aero posedu.

Mínusy: Tuhá jazda a prudké riadenie môžu byť v istých situáciách vratké.

Kúpte ak: Ak chcete aero bicykel, ktorý je oveľa viac ako supersedan podobný bláznivo rýchlemu hatchbacku.

Reacto je navrhnutý, aby jazdil presne tak, ako vyzerá – úderne, agresívne, v aero polohe jazdca a s nohou neustále „na plyne“. Merida má rovnako ostrú jazdu ako krivky svojho rámu.

Rám a výbava

Vidlica s pevnou osou sa rozširuje a prehlbuje po celej dĺžke až po tlstú korunku, ktorá naväzuje na vybranie v zaoblenom konci objemnej, štvoruholníkovej rámovej trubke.

Vysoká hlavová trubka má aerodynamický slzovitý profil, ktorý je na konci odrezaný do hranata, podobne, ako väčšina profilov na rámoch Merida. Je však naozaj tak vysoká, ako sa zdá.

Ak by ste chceli svoj aero posed rovnako nízky, ako na vrcholnej verzii rámu CF4, museli by ste spod riadidiel vybrať distančné podložky, ktoré majú rovnaký slzovitý tvar.

Sedlové aj reťazové vzpery obchádzajú zadný plášť v tesnej blízkosti.

Prierez vrchnej trubky pripomína viac štít rytiera ako kvapku vody. Zužuje sa smerom k aero sedlovke, ktorá je upevnená klinovitou objímkou, ktorá netrčí do priestoru, aby nevírila vzduch.

Hranaté sedlové vzpery bez mostíka sa ešte chvíľu držia linky vrchnej rámovej trubky kým, tesne okolo plášťov zatočia smerom k zadnej osi. Sedlová trubka objíma koleso a je len sotva širšia ako plášť, ktorý je osadený, no domček stredu šliapania a reťazové vzpery majú väčšie rozmery pre vyššiu tuhosť.

Mäkký segment vsadený do sedlovky je navrhnutý tak, aby vstrebával nárazy, ktoré by sa dostali k sedlu. Obe polovičky čeľusti zvierajúcich sedlo môžu byť odmontované a otočené pre väčší posun sedla dopredu a zvýšenie efektívneho sedlového uhlu, tak ako na časovkárskych a triatlonových bicykloch

Predné aj zadné brzdy sa pripevňujú na „návarky“ pre ploché čeľuste, ktoré majú navyše rebrovanie rozprestierajúce teplo bŕzd do okolitej atmosféry tak, aby sa brzdy počas dlhých zjazdov neoslabovali.

Vnútorné vedenie káblov vstupuje do rámu zvrchu spodnej trubky a káble nasmeruje široko, okolo hlavovej trubky ako prevenciu voči odieraniu laku. Nedodáva to práve najupratanejší vzhľad kokpitu, pokým sa nepohráte s presnou dĺžkou bowdenov.

Vnútorné vedenie nasmeruje káble široko, okolo hlavovej trubky ako prevenciu voči odieraniu laku.

Nedostanete plnú súpravu Ultegra, no jedinými zmenami je kazeta Shimano 105 a reťaz od KMC a čo sa týka radenia a prenosu sily, toto minimálne šetrenie nie je vôbec poznať. Brzdy však napríklad nedostali prémiové doštičky s chladiacim rebrovaním.

Ráfy Fulcrum sú dostatočne hlboké, aby prispeli k aerodynamickým zlepšeniam bez zvyšovania váha a Continental Grand Sport Race sú spoľahlivé a univerzálne. Kokpit značky Merida má správne proporcie a hrubé sedlo podporuje sedlovku v úlohe pohlcovania nárazov.

Je jasné, že Merdia je navrhnutá, aby jazdila presne tak ako vyzerá, úderne a agresívne. Hlavový uhol je 72.5 stupňa, rázvor kolies 990mm a riadenie je ostré a okamžité. Rovnakým štýlom reaguje aj v pedáloch, pri zošliapnutí okamžite vyskočí. V silnom vetre dokáže byť vratká, no vďaka useknutým profilom si v bežných podmienkach nedrží iba jeden smer.

Tento pocit urgencie a chuti hnať sa vpred je veľmi príjemný pokiaľ sa cítite rovnako a na krátkych mestských pretekoch je Reacto skvelou zábavou. Napriek tomu, že je geometria rámu CF2 robená pre smrteľníkov, stále je relatívne dlhá a natiahne vás do takmer pretekárskej polohy.

Pridajte ešte možnosť posunúť sedlo vpred a môžete rovno pripínať triatlonové riadidlá. Čo sa týka jazdnej polohy, ide o multišportový univerzál.

Tuhosť rámu si však vyberá cenu, keď sa cesta zmení na rozbitý asfalt, kedy je naozaj nutné povoliť stisk rúk a zadok posunúť hlbšie do sedla.

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu