Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Detaily 18. etapy Giro d’Italia 2023: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti

Etapa z Oderzo do Val di Zoldo je síce kratšia a má 160,2 km, ale obsahuje štyri náročné stúpania s celkovým prevýšením 4153 m.
Martin Sarvaš
Detaily 18. etapy Giro d’Italia 2023: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti

18. etapa Giro d'Italia 2023: Oderzo - Val di Zoldo (Palafavera), 160,2 km / 4153 m

Oderzo → Val di Zoldo (Palafavera)

  • Dátum: 25. mája
  • Profil: horská
  • Dĺžka: 160,2 km
  • Prevýšenie: 4153 m
  • Štart: 12:20 hod
  • Očakávaný koniec: 17:15 hod

Pretekárov čaká ťažký horský deň. Počas etapy absolvujú jazdci štyri ťažké výstupy, v ktorých môžu vzniknúť rozdiely v celkovej klasifikácii.

Štart je rovinatý, ale po 25 kilometroch pretekov sa to rýchlo zmení. Prvou výzvou dňa je stúpanie Passo della Crosetta, ktoré má 13,5 kilometra pri priemernom sklone 7 %. Pred rozhodujúcou hodinou pretekov si však budú môcť jazdci trochu oddýchnuť.

Etapa nie je dlhá a finále bude nabité náročným stúpaním. Forcella Cibiana má dĺžku 9,7 kilometra pri priemere 7,7 % a končí sa iba 26 km pred cieľom, no nie je to ešte miesto, kde by jazdci GC mali vynaložiť všetko svoje úsilie.

Výstup na Coi je brutálny a hlavný z celého dňa. Je 5,5 kilometra dlhý pri priemere 9,5 % a vyznačuje sa strmými rampami, ktoré majú až 15 %. Je to stúpanie podobné Civigliu, kde sa zvyčajne rozhoduje Okolo Lombardie. Dokonca aj pri konzervatívnom tempe toto stúpanie spôsobí veľké rozdiely v skupine GC a v akomkoľvek scenári určite rozhodne o výsledku etapy.

Jeho vrchol končí 5,4 kilometra pred cieľom. Tesne pred záverečným stúpaním na cieľovú čiaru nasleduje veľmi krátky a rýchly zjazd. Záverečné stúpanie má 2,3 kilometra s priemerným sklonom 7 %.

O etapu môže bojovať únik, ale môže sa stať, že tímy favoritov GC nedajú úniku dostatočný náskok a budú bojovať aj o etapové víťazstvo a bonusové sekundy na cieľovej čiare.

Najväčší favoriti 18. etapy Giro d’Italia 2023

*** Bauke Mollema, Ben Healy, Vadim Pronskiy, Jefferson Cepeda
** Thibaut Pinot, Jack Haig, Joe Dombrowski, Alessandro De Marchi
* Geraint Thomas, Primoz Roglic, João Almeida, Hugh Carthy, Eddie Dunbar

Aktuality

Včera 18:17 Peter Sagan sa tesne vyhol hrozivému pádu v šprinte úvodnej etapy Okolo Maďarska.

Sagan dostal v záverečných kilometroch defekt, kvôli ktorému stratil dobrú pozíciu na čele pelotónu a nakoniec skončil na 23. mieste. Skvelý výkon v úniku predviedol český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý dostal ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca a vďaka bonusom z prémií je druhý v celkovej klasifikácii.

Včera 17:56 Únik „ukradol“ šprintérom piatu etapu na Giro d’Italia. Benjamin Thomas získal prvé víťazstvo pre Cofidis v roku 2024.

Na druhom mieste skončil Michael Valgren a tretí finišoval Andrea Pietrobon. Celkovú klasifikáciu vedie aj naďalej Tadej Pogačar.

Včera 15:26 Video: Peter Sagan spadol v úvode prvej etapy Okolo Maďarska, v pretekoch pokračuje.

Len 35 km po štarte došlo k pádu piatich jazdcov, pri ktorom skončil na zemi Peter Sagan a aj ďalší jazdec tímu Pierre Baguette Daniel Vysočan. Zo záznamu pádu to vyzerá, že neutrpeli vážnejšie zranenia v pretekoch pokračujú.

Včera 12:48 Video: Najlepšie momenty zo svetového pohára v zjazde vo Fort William zachytené v Sleeper Shreedit.

Už tradične najlepšie zostrihy z pretekov svetového pohára prináša Sleeper, ktorý nevynechal ani prvé kolo zjazdu vo Fort Williame. Toto video baví a je prešpikované skvelými momentmi.

Včera 12:03 Detaily 5. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

V poradí tretia etapa, v ktorej sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte, má dĺžku 176 km a prevýšenie 2180 m.

Zavrieť reklamu