Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ženy na Tour de France zarobili o tretinu menej na prize money v porovnaní s mužmi

Ak vezmeme do úvahy počet etáp, muži zarobili 3,47 € na každé euro, ktoré zarobili ženy.
Matúš Bušík
Ženy na Tour de France zarobili o tretinu menej na prize money v porovnaní s mužmi

Tour de France Femmes boli rozhodne ženské etapové preteky najvyššej úrovne, ale pokiaľ ide o peňažné odmeny, zárobky žien zďaleka nedosahovali hodnoty mužskej prize money.

Samozrejme muži už absolvovali 109. ročník pretekov, zatiaľ čo ženská Tour de France Femmes avec Zwift je novinkou a vracia sa po 33 rokoch.

Ženská celková prize money na Tour de France Femmes – 247 530 € je porovnateľná s tou na ženskej edícii Giro d´Italia kde sa odmeny vyšplhali na hranicu 250 000 €.

Porovnanie mužskej a ženskej edície Tour de France, ktoré sú oba pod hlavičkou Amaury Sport Organisation, je výzvou, pretože mužská Tour de France má za sebou už 109 ročníkov, zatiaľ čo Tour de France Femmes avec Zwift je novinkou a vracia sa po 33 rokoch.

V porovnaní s mužskou prize money tá ženská dosiahla niečo viac ako desatinu, keďže tam sa celková výška odmien dostala na úroveň 2 257 000 €.

Kým Jumbo-Visma s Jonasom Vingegaardom zarobili na Tour de France 779 750 €, Movistar s víťazkou Annemiek Van Vleuten zarobili 62 440 €.

Keď to celé prepočítame na počet etáp (muži 21 etáp, ženy 8 etáp) a počet tímov vyjde nám výsledok, že muži zarobili 3,47 € na každé jedno zarobené ženské Euro.

Je to len začiatok Tour de France Femmes a ich hodnota a sponzori, ktorých dokážu pritiahnuť budú zrejme narastať, čím sa zvýši aj profesionálna úroveň ženskej cyklistiky.

Najvyššia sledovanosť mužskej Tour de France bola na konci etapy na Alpe d´Huez a dosiahla 8,4 milióna divákov vo Francúzsku. Najsledovanejšia ženská etapa dosiahla sledovanosť 3 milióny francúzskych divákov, čo je veľmi slušné číslo.

Z tohto môžeme usúdiť, že Tour de France Femmes si vydobyla pozornosť fanúšikov, má potenciál pritiahnuť ďalších sponzorov a bude zaujímavé sledovať vývoj prize money a to, či sa ženské a mužské odmeny v cyklistike budú postupne vyrovnávať.

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu