Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Wout van Aert predviedol svoju silu aj v časovke a na Tour de France 2022 vyhral už po tretíkrát

Žltý dres si definitívne poistil Jonas Vingegaard, ktorý prišiel na druhom mieste, tretí skončil Tadej Pogačar.
Martin Sarvaš

20. etapa Tour de France 2022

 

  • Dĺžka: 40,7 km
  • Prevýšenie: 432 m
  • Priemerná rýchlosť (víťaza): 50,9 km/h

Wout van Aert si pripísal tretie etapové víťazstvo a zároveň už šiestu výhru pre jeho tím Jumbo-Visma na tohtoročnej Tour de France.

V 40,7 km dlhej časovke s prevýšením 432 metrov išiel priemernou rýchlosťou 50,9 km/h a vyhral s 19-sekundovým náskokom pred druhým tímovým kolegom Jonasom Vingegaardom a tretí Tadej Pogačar (UAE Emirates) zaostal o 27 sekúnd.

Jonas Vingegaard si tak definitívne poistil žltý dres a stane sa víťazom Tour de France 2022. Druhý bude Pogačar a tretí Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ktorý v časovke skončil na hneď za Pogačarom.

V celkovom hodnotení sa po časovke posunul v top10 na piate miesto Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), zatiaľ čo Nairo Quintana klesol na šiestu priečku (Arkéa Samsic). Polepšil si aj Romain Bardet (DSM), ktorý bude celkovo siedmy a Louis Meintjes (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) klesol o dve miesta na a bude ôsmy.

Po víťazstve časovky sa stane Wout van Aert nielen víťazom zeleného dresu, a teda bodovacej súťaže, ale dostane aj červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca Tour de France 2022.

„Je to emotívne. Ísť na Tour de France s týmto tímom je naozaj výnimočné. Dnešok bol ako zo sna. Jonas [Vingegaard] je taký silný chlap, ale hlavne taký dobrý chlap. Chcem poďakovať všetkým svojim spolujazdcom a celému tímu za tieto špeciálne tri týždne. Je to neuveriteľné,“ povedal víťaz 20. etapy.

„Po troch týždňoch som veľmi unavený, dal som do toho všetko. A vlastne, chcem vyhrávať preteky a dnes som dúfal, že sa postavím na pódium a tiež, že Jonas by si mohol zabezpečiť žltý dres.“

„Bola to naozaj rýchla časovka, ale museli ste si niečo nechať na posledných 6 km s dvoma ťažkými stúpaniami. Myslím si, že som svoj výkon rozložil naozaj dobre, aby som vo finále mohol zrýchliť. A technicky som neurobil žiadne chyby a bolo to špeciálne prostredie, keď som prišiel na vrchol tejto peknej dediny [Rocamadour]. Opäť je to skvelý deň.“

Výsledky po 20. etape Tour de France 2022

Aktuality

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Zavrieť reklamu