Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

WELDTITE Nemčianska cyklomotanica… alebo ako sa z bláznivého nápadu stáva pozitívna delová guľa

Biker
WELDTITE Nemčianska cyklomotanica… alebo ako sa z bláznivého nápadu stáva pozitívna delová guľa

Text: Juraj Žemba

Blázni vraj menia svet. Za pozitívny bláznivý nápad možno jednoznačne považovať aj zorganizovanie nultého ročníka MTB pretekov Nemčianska cyklomotanica.

Prvopočiatky  tejto idey sa datujú do septembra 2020, keď sme sa na mimoriadne zablatených pretekoch Zelená stopa SNP spoznali s kamošom Tomášom Adamjákom. Vraj nebyť mňa ako motivátora, ani nedokončí preteky. Ale poviem vám, také počasie, že by ste ani Marca Cavendisha von nevyhnali.

Počas predlhej pandemickej zimy 2020/2021 mi napadlo, že skontaktujem Tomáša s nápadom, či si nespravíme svoje vlastné preteky. Na moje milé prekvapenie bol za a naše preteky sa začali rodiť.

Prečo sme sa tak rozhodli? Lebo sme chceli našou troškou prispieť k lepšiemu svetu a cyklistika je naša vášeň. Chceli sme a chceme budovať komunitu.

Udržujte paniku, termín sa blíži

Čo vám poviem, keď niečo robíte prvýkrát, vždy je s tým spojený chaos rastúci stále viac s blížiacim sa dátumom konania. Naším doterajším najväčším úspechom bolo získanie slušnej sponzorskej základne, materiálnej i technickej podpory, pričom starostka obce Nemce pri Banskej Bystrici (kde sa podujatie koná) Alenka Krajňáková nám doslova na ružiach ustlala.

Roboty bolo ako na kostole. Od značenia tratí až po vyhlásenie víťazov a tombolu, naozaj seriózna drina. Ráno pred pretekmi už chýbal len poriadny nôž. Že na čo? Predsa na chaos, ktorý sa dal v zázemí krájať. Keď sme však 12. 9. 2021 o 11.00 svetového času odštartovali 0. ročník, neviete si predstaviť tú úľavu. Zo srdca mi spadol poriadny kameňolom.

Krásna bola ale hlavne jedna vec. Ako dokážu šport a nádherné lokálne podujatie s hrejivou atmosférou spájať pre dobro spoločnej veci. Pomáhali všetci – obyvatelia obce, obecní pracovníci, starostka s poslancami, pretekári, diváci a v neposlednom rade prispeli k hladkému priebehu chlapci z made4bike.sk. A všetci nezištne a s nadšením.

Vrana k vrane sadá… a ako si nás generálny partner vyhľadal

Počas toho, ako som takmer dva týždne pred pretekmi nespal a hlavou mi bežali všetky možné katastrofické scenáre, som ani netušil, čo sa stane po nich. Doslova pozitívna delová guľa.

Najviac tešilo nadšenie pretekárov i obyvateľov obce a vedenia, ale aj celého organizačného štábu a všetkých zainteresovaných. Ľudia, bez vás by to nešlo. Už nultý ročník položil základy komunity a ukázal, že cyklisti sú jedna krásna veľká rodina ľudí s veľkým srdcom a správnym morálnym kompasom.

Ťažké začiatky priniesli silného generálneho partnera – spoločnosť made4bike, s. r. o., (www.made4bike.sk), slovenského distribútora značiek Weldtite, Veloskin, Amplifi, OTE a Polaris. Poskytol sponzorské dary pre zúčastnených a jeho tím pripravil zázemie pre štart a cieľ pretekov. Naša idea sa chalanom z made4bike veľmi zapáčila a začiatkom tohto roku, t. j. 2022, nás príjemne šokovali ponukou na dlhoročnú sponzorskú spoluprácu, ktorá sa nedala odmietnuť. Skrátka, keď robíte niečo srdcom, tie správne osoby a  udalosti vám prídu do cesty. Takže, priatelia, od roku 2022 už pod značkou WELDTITE Nemčianska cyklomotanica.

Apropo – prečo vlastne cyklomotanica?

Keď sa pozriete na mapku trate, ideálne ju live zažijete, zistíte, že cyklomotanica je pre ňu ten pravý názov. Pretekárov pomotáme po všetkých možných zákutiach našej dedinky v krásnej prírode pod Panským dielom. Každý brdok, lúka, potok, všetky obecné cesty a cestičky či iné časti chotára našli uplatnenie a parádne jednookruhové XC-čko bolo na svete.

Nultý ročník dopadol na výbornú, výkony pretekárov i atmosféra boli svetové, ale viac si pozrite na Facebooku Weldtite Nemčianska cyklomotanica a na stránke www.mtbliga.sk. A sledujte nás na týchto kanáloch ďalej.

Takže: Pretekári i fanúšikovia, dovidenia na 1. ročníku WELDTITE Nemčianskej cyklomotanice 18. 9. 2022. Minulý rok nás bolo 48, takže tento rok sa isto prehupneme cez stovku pretekárov.

www.mtbliga.sk

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu