Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Scott Ransom 910

Vysoký zdvih s rozpoltenou osobnosťou.
Hodnotenie: 3/5
5 499
Biker
Test: Scott Ransom 910

Naše hodnotenie

Šikovný na výšľapoch a potenciálne veľmi sebavedomý na zjazdoch. Zrádza ho však nevyvážené odpruženie.

+PLUSY

  • Mimoriadne poddajné zadné odpruženie skvelo udržiava rýchlosť, a pritom nemrhá zdvihom
  • Stabilný a sebavedomý na rýchlych a rozbitých zjazdoch

-MÍNUSY

  • Zadné odpruženie neposkytuje dostatočnú oporu a zadok sa v preťaženiach prepadáva do zdvihu
  • Relatívne položený sedlový uhol spolu s mäkkým zadným odpružením pôsobia pri šliapaní do pedálov lenivo

Scottu sa podarilo v jednom biku skombinovať obrovský zdvih s úctyhodne nízkou hmotnosťou. Vďaka vidlici a tlmiču, ktoré sa dajú pritvrdiť, dokáže zároveň veľmi efektívne stúpať do kopca. Problémom je však nevyvážené odpruženie.

Rám

Štvorčapový Horst-link systém odpruženia stláča unikátny tlmič Fox, ktorý sa dá spolu s vidlicou jedinou páčkou TwinLoc diaľkovo prepnúť do výrazne zatlmenejšieho módu pri prvom stlačení. Stlačte ju ešte raz a výsledkom bude zdvih efektívne limitovaný na 120 mm.

Komponenty

Na to, aby sa do vidlice Fox 36 dalo nainštalovať uzamykanie Scott, musí byť vo verzii s patrónou FIT4. Tá chodí citeľne menej poddajne ako patróna GRIP2, akú nájdete napríklad na Orbee. Kolesá Syncros aj väčšina ostatnej výbavy funguje dobre, no pri štvorčapových brzdách Shimano XT sme mali problém so samovoľne sa meniacim momentom zahryznutia.

Jazda

Ak bike nastavíte na štandardných 30 percent SAG-u, zadné odpruženie pôsobí pri šliapaní do pedálov lenivo. Výrazne sa pod každým zášľapom prepadáva do zdvihu a pri stúpaní do kopca si sadne veľmi nízko.

Efektívny sedlový uhol tak pôsobí oveľa položenejšie, než hovorí údaj 75 stupňov z tabuľky. Prvé stlačenie páčky TwinLoc pomôže – odpruženie začne poskytovať lepšiu oporu na pedálovanie a zadok zostane na výšľapoch vyššie vo zdvihu.

Druhé stlačenie už odpruženie na oboch koncoch efektívne uzamkne a úplne odstráni pohojdávanie sa pri pedálovaní. Tým, že zabraňuje zadnému odpruženiu stlačiť sa pod vašou hmotnosťou, zachováva veľmi priaznivú strmú geometriu na stúpanie do kopca.

Je však trochu škoda, že spolu s tlmičom sa uzamkne aj vidlica, ktorá tento efekt trochu neguje. My osobne sme v istom momente testovania odpojili lanko uzamykajúce vidlicu. To pomohlo predku klesnúť trochu nižšie a absorbovať nerovnosti aj na technických výšľapoch.

Ransom tak do kopca stúpa veľmi efektívne, no s meniacim sa terénom sa musíte naučiť intuitívne pracovať s páčkou. Sedlový uhol by mohol byť podľa nás pokojne ešte strmší.

Pomohol by tak dostať ťažisko jazdca na výšľapoch priamo nad stred bicykla. Jeho súčasná hodnota spolu s dlhokánskym reachom (500 mm v XL) a dlhším 55 mm predstavcom spoločne tvoria najdlhší bicykel v tomto teste – minimálne pokiaľ ide o vzdialenosť gripov od sedla.

Keď sme sedeli v sedle, prišiel nám trochu pridlhý a za rajdami sme sa museli citeľne načahovať. Postupne sme pridávali tlak do tlmiča, až kým sme nedosiahli približne 25-percentný SAG.

Tvrdší tlmič však zároveň zdvihol stred bicykla a v zákrutách sa tak nesprával až tak stabilne. Ani s takýmto nastavením sa nám však nepodarilo vyladiť odpruženie tak, aby si predok a zadok rozumeli.

Ak bicykel dostanete do preťaženia v zákrute či priehlbine na traile, tlmič sa zanorí oveľa viac ako vidlica. Bike, ktorý takto výrazne zmení geometriu uprostred zákruty, pôsobí nevyvážene.

Na čo je teda Ransom určený? Namierte ho dole rýchlym rozbitým zjazdom a prídete na to aj sami. Zadné odpruženie je mimoriadne aktívne, perfektne udržiava zotrvačnosť a bez odvrávania žerie všetko v ceste.

Dlhý rázvor, položený hlavový uhol a krátky ofset vidlice – to všetko znamená mimoriadnu stabilitu v rýchlosti.

Napriek citeľne mäkkému chodu odpruženia sa nám ho ani raz nepodarilo dostať až na doraz. Odpruženie však má aj na zjazdoch od dokonalosti ďaleko. Patróna FIT4 vo vidlici chodí pri rýchlych nárazoch tvrdo.

Ak je zjazd opäť dlhší, tlmič sa prehreje, začne chodiť tvrdšie a strieľať naspäť. Zadná časť bicykla tak začne pôsobiť vysoko a nervózne. Po jednom trojminútovom zjazde na kamenistom traile sme napríklad namerali o 5 percent nižší SAG.

Všetky vzduchové tlmiče trpia nárastom tepla, preto sa používajú tlmiče s prídavnou expanznou nádobou, ktorá problém značne redukuje.

S iným tlmičom a ladením vidlice by Ransom mohol byť extrémne rýchly enduro pretekár alebo parťák do bikeparku. Aj bez týchto investícií však ide o dosť drahý bike.

Aktuality

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

Včera 11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu