Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: Ako na odklopené úseky

Ako udržať bike v stope aj na šmykľavých svahoch.
Biker
Návod: Ako na odklopené úseky

1. Pohľad dopredu

Bez ohľadu na situáciu vždy platí – pozerajte sa tam, kam chcete ísť. Opakujeme to do nemoty, no nie je to také prirodzené, ako sa zdá. Ak sa nebudete koncentrovať na prekážky, ale na stopu medzi nimi, a skúsite si trochu vyčistiť myseľ a nerozmýšľať nad tým, ako všelijako môžete spadnúť, budete prekvapení, koľko trakcie zrazu bude bike mať.

2. Správny náklon

Plášte majú stredový a bočný dezén. Aby ste dovolili štupľom po bokoch zahryznúť sa, potrebujú väčší náklon. Skúste sa teda nakloniť ešte viac k svahu. Ak sa naopak budete snažiť zostať čo najvzpriamenejšie, budete jazdiť po medzere medzi štupľami a riziko podšmyknutia kolies sa zvýši.

3. Ťažisko v strede

Ťažisko sa snažte držať v strede bicykla, teda zaťažovať rovnako predné aj zadné koleso. Ak jedno z nich zaťažíte príliš, to druhé má tendenciu podšmyknúť sa. Väčšina jazdcov má tendenciu zakláňať sa na teréne, na ktorom sa boja, preto lepšie urobíte, ak sa navážite trochu viac dopredu, než vám je prirodzené.

4. Na jednej nohe

Väčšinu hmotnosti preneste na vonkajšiu nohu, pomôžete tak plášťom zarezať sa do podkladu.

5. Hlavne pokojne

Odklopené úseky sú tak trochu meditačným cvičením. Skúste nerobiť zbytočné a prudké pohyby, koncentrujte sa na svoju stopu a telo držte uvoľnené. Bike bude prirodzene nasledovať.

Postupujte postupne.

Nemusíte to skúšať rovno v daždi a na najstrmšom koreňovom úseku, aký nájdete. Zároveň je však pravda, že naučiť sa držať plášte pod tým správnym uhlom je ľahšie, ak je svah na učenie trochu strmší.

Vysuňte nohu von.

Ak vám vyložená vnútorná noha dodáva pocit istoty, pokojne ju dajte dolu z pedála a levitujte s ňou tesne nad zemou.

Nastavenie bicykla

Odklopené úseky sú najmä o technike, no pár nastavení vám pomôže zvládnuť ich ľahšie.

1. Nastavenie odpruženia
Skúste trošku spomaliť odskok vidlice a tlmiča. Ak bude príliš rýchli, bike bude odstreľovať od nerovností a ľahšie vás vyhodí mimo stopu. Pridajte sklon a ľahko môžete skončiť aj o pol metra vedľa.

2. Správny tlak
Možno vás prekvapí, že nie je najlepší nápad príliš podhustiť plášte. Pri bočnom náklone sa totiž môžu deformovať a bike bude pôsobiť nestabilne. Ak však budú príliš tvrdé, bike sa začne šmýkať alebo skackať dolu svahom. Zvoľte tiež plášte, ktoré majú výrazné bočné štuple a sú vhodné do aktuálnych podmienok.

3. Dotiahnuté kolesá
Ak máte povolené špice v kolesách, prejavia sa najmä pri držaní stopy na odklopených úsekoch. Prepružujúce kolesá síce pomáhajú trochu sa prispôsobiť nerovnostiam a lepšie ich absorbovať, no zároveň sa s nimi ťažko cíti terén pod bicyklom a ťažko sa drží stopa.

 

Vaše komentáre

Aktuality

17:40 Pogačar útočil na šprintérov, ale napokon bol v tretej etape Giro d’Italia najrýchlejší Tim Merlier.

Merlier zvíťazil v hromadnom šprinte pred Jonathanom Milanom a Biniamom Girmayom.

15:02 Skvelú formu v úvode sezóny potvrdil Denis Kohút, ktorý vyhral prvé kolo Slovenského pohára v zjazde na Košútke.

Prvý pretekársky víkend majú za sebou aj slovenskí zjazdári. V bikeparku Košútka neďaleko Hriňovej sa cez víkend odjazdilo prvé kolo slovenského pohára v zjazde. V ženskej kategórii bola najrýchlejšou pretekárkou Vanesa Petrovská.

12:37 Fotogaléria: Najlepšie zábery z prvého kola Svetového pohára v zjazde v škótskom Fort William.

Preteky vyhrali úradujúci víťazi svetového pohára z roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni.

12:19 Vali Höll a Loic Bruni zahájili sezónu svetového pohára v zjazde víťazstvom na trati vo Fort William.

Víťazi celkového hodnotenia svetového pohára v roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni vstúpili do zjazdovej sezóny víťazne na tradičnej trati v škótskom Fort William. Zatiaľ čo v ženskej elitnej kategórii to bol tesný súboj, Bruni deklasoval konkurenciu takmer o 2 sekundy.

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

Zavrieť reklamu