Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Návod: Prečo nás bolia kĺby a ako im pomôcť?

Bolesť kĺbov môže postihnúť každého a často sa jedná o postupný proces, preto je treba myslieť včas na správnu výživu kĺbov.
Biker
Návod: Prečo nás bolia kĺby a ako im pomôcť?

K pohybovému aparátu človeka patria kosti, kĺby a svaly, pričom najčastejšie postihnutou časťou bývajú práve kĺby. Podľa prieskumov trpí problémami s kĺbmi až tretina populácie a rozhodne sa nejedná iba o ľudí staršieho veku.

Len ľudská chrbtica obsahuje asi sto kĺbových spojení a v celom ľudskom tele je viac ako 200 kostí, ktoré sú prevažne spojené práve s kĺbmi. Problémových miest je teda viac než dosť…

Ako vypadá kĺb asi viete. Dobré je to vidieť ale aj na obrázku, aby si to vedel človek lepšie predstaviť,  kde býva znázornená kĺbová hlavica a kĺbová jamka, ktoré do seba zapadajú. Kľúčový je ich povrch, ktorý je tvorený chrupavkou.

Tá je vlastne akýmsi tlmičom či vankúšom – výplňou, ktorá zamedzuje priamemu styku dvoch kostí. Chrupavka tak tlmí záťaž a zároveň znižuje trenie. Pokiaľ dôjde k jej úbytku, dochádza ku kontaktu kostí, čo má za následok bolesť a zníženie hybnosti.

Prečo kĺby bolia?

Príčin bolestí kĺbov môže byť niekoľko. Môže ísť o dedičné vady, infekciu alebo poruchu imunitného systému. Medzi najčastejšie ochorenia kĺbov nezápalového pôvodu patrí artróza, degeneratívny proces súvisiaci s preťažovaním kĺbov.

Za bolesť kĺbov môže vo veľkej miere taktiež nadváha, absencia pohybu alebo zlá skladba jedálnička. Pôvodcom bolesti chrbta môže byť nesprávne sedenie a všeobecne zlé držanie tela.

Dôležité je, že bolesť kĺbov môže postihnúť každého a často sa jedná o postupný proces, preto je treba myslieť včas na správnu výživu kĺbov.

Vhodná starostlivosť pomáha

Základom zdravých kĺbov je zdravá chrupavka, preto sa vyplatí ju dobre vyvažovať. Predstavte si motor vo vašom aute, ktorý potrebuje mazivo v podobe oleja. Ten zabezpečuje jeho bezproblémový chod a taktiež chrupavka si žiada svoje „mazivo“ v podobe vhodnej výživy.

Vyživovať mäkké tkanivo vrátane kostnej chrupavky pomáha napríklad pravidelný pohyb, ktorý je prospešný aj tým, že spevňuje svaly. Tie sa starajú o správne držanie tela a samy zase spevňujú kĺby. Ku kĺbom veľmi šetrnými pohybmi sú napríklad plávanie, jazda na bicykli, nordic walking alebo cvičenie s vlastnou váhou.

O výživu kĺbov sa stará taktiež vhodný jedálniček. Pokiaľ si ale myslíte, že je dobré ho „obohatiť“ napríklad tlačenkou, ktorá je občas spomínaná v súvislosti s kĺbmi v zmysle, že obsahuje prospešnú želatínu (resp. kolagén, ktorý je základným stavebným kameňom nielen chrupaviek), radšej na to zabudnite.

Jednak by ste ju museli pravidelne jesť vo veľkom množstve a potom – do tela by ste dostávali veľké množstvo tuku, ktorý vedie k obezite a tá zase môže viesť k problémom s kĺbmi…

Koncentrované množstvo kolagénu aj ďalších dôležitých látok (glukosamín, boswellin, vitamín C) obsahuje kĺbová výživa MaxiVita Kolagén Forte +, ktorý dostanete v každom dobrom hypermarkete.

Viac na www.vitar.sk

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu