Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Sprievodca po najlepších cyklistických destináciách v Európe: Malorka

„Najpopulárnejšou voľbou sú mestá Port de Pollença a Alcúdia na severe ostrova.“
Biker
Sprievodca po najlepších cyklistických destináciách v Európe: Malorka

Zatiaľ čo slovenské cesty sú na prelome zimy a jari kadejaké, Malorka otvára náruč všetkým cyklistom, ktorí nebrzdia svoju vášeň. A navyše z Bratislavy to na tento ostrov v Stredozemnom mori nie je ďaleko – cesta z Viedne letecky trvá iba dve a pol hodiny a za skvelú cenu.

Ostrov je po každej stránke k cyklistom priateľský a pripravený vyhovieť ich potrebám aj počas zimy či skorej jari. Možno tu nájsť stúpania rôznych náročností, nechýbajú tiché cesty s ohľaduplnými vodičmi áut a hojnosť predajní a servisov bicyklov.

Od decembra do februára sa priemerná teplota pohybuje od 15 – 16 °C, ale je tu aj väčší výskyt zrážok, od stredných polôh dokonca aj snehových. Vzhľadom na teploty je optimálne obdobie na cyklistiku počas marca a apríla, keď sú priemerné teploty o 2 stupne vyššie a je aj menej zrážok.

Svoj kemp si môžete rozložiť v hlavnom meste Palma de Malorka so živým nočným životom, odkiaľ máte ľahší prístup do kopcov na juhozápade ostrova a na nížinu na jeho juhu.

Najpopulárnejšou voľbou sú však nepochybne mestá Port de Pollença a Alcúdia na severovýchode ostrova, ktoré sú od letiska v Palme vzdialené len hodinu autom a čo by kameňom dohodil od okraja pohoria Tramuntana na severe ostrova. Je možné, že svoju jarnú základňu si presuniete aj k známej ceste Malorka 312, kde sa 25. apríla 2020 budú konať známe medzinárodné cyklistické preteky po severnej a severovýchodnej časti ostrova. Má dĺžku 312 kilometrov a jeho prevýšenie je 5 050 metrov.

  • Ako letieť Do Palmy de Malorka sa dostanete z Viedne – najlacnejšie cez nízkonákladovú spoločnosť Laudamotion. Výhodný termín je napríklad 17. – 29. marec, keď spiatočnú letenku kúpite už za 18,24 eura/os. + bicykel 60 eur.
  • Musíte vyskúšať Polostrov Formentor na severovýchode Malorky. Tam sa nachádza 36-kilometrová trasa, ktorá sa začína a končí v meste Port de Pollença. S prevýšením 1 000 metrov a hrboľatým terénom je to hotová jazdecká báseň.
  • Kde sa ubytovať Odporúčame hotel Illa d’Or (hotelillador.com) v spomenutom meste Port de Pollença. Má nádherné výhľady na Stredozemné more, prvotriednu miestnu kuchyňu a spoľahlivý obchod s bicyklami.
  • Obchod s bicyklami Obchod Pro Cycle Hire v Port de Pollença ponúka požičovňu bicyklov, opravy, prehliadky so sprievodcom a navyše skvelú kávičku s koláčikmi (procyclehire.com). Mimo miest Port de Pollença a Alcudia je už výrazne menšia možnosť výberu, i keď Cycling Planet (cyclingplanet.es) v mestečku Alaró je celkom fajn.
  • Ikonický výšľap Sa Calobra – Coll del Reis Vzdialenosť: 9,43 km Priemerný sklon: 7 % Rekord muži: Sebastian Henao (24:54 min.) Rekord ženy: Emma Pooley (30:52 min.)

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:34 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Včera 11:45 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Včera 11:24 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu