Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Komponenty

Test: Merač výkonu Stages Dura-Ace G3 L-R

Hodnotenie: 4/5
999
Biker
Test: Merač výkonu Stages Dura-Ace G3 L-R
  • Plusy Výborné kľuky, spoľahlivý, presný.
  • Mínusy Za obojstranné meranie výkonu si priplatíte.
  • Čo my na to Všetko, čo môžete od merača výkonu chcieť.
  • www.stagescycling.eu

Merače výkonu umiestnené v kľukách či pavúku sa síce vymieňajú ťažšie ako tie v pedáloch, no sú presnejšie, spoľahlivejšie a menej náchylné na poškodenie. Väčšine jazdcov bude stačiť merač umiestnený len v ľavej kľuke – je dostatočne presný a stojí omnoho menej.

Pokiaľ však hľadáte každý ušetrený watt a stotinku, zrejme si radi priplatíte za taký, ktorý má snímače v oboch kľukách. Tento merač výkonu pomohol zaznamenať víťazstvá na posledných troch ročníkoch Tour De France. Nájdete ho tiež na všetkých bicykloch tímu Ineos.

Štandardnú cenu kľúk Dura-Ace navýšia dva merače výkonu o viac ako sedem stoviek. Výsledná cena je však porovnateľná s väčšinou priamych konkurentov a je nižšia než merač výkonu, ktorý ponúka samotné Shimano. Merač SRAM Red AXS stojí menej, no má trochu špecifickejšiu funkciu. A ak netrváte na topmodeli kľúk, verzia na kľuky Shimano Ultegra je ešte lacnejšia.

Polykarbonátové snímače sa montujú na vnútornú stranu ľavej kľuky a na bok tej pravej. Každý z nich napája jedna veľmi bežná gombíková batéria CR2032, ktorá vydrží približne 150 – 200 jazdných hodín. LED-ky vám ukážu stav nabitia pri zapínaní.

Merače sa dajú pripojiť pomocou protokolu ANT+ alebo Bluetooth Smart. Aktualizácie firmvéru sa dejú bezdrôtovo. Po spárovaní s počítačom na riadidlách odporúča Stages pred každou jazdou urobiť kalibráciu, ktorá zoberie do úvahy vonkajšiu teplotu aj variácie v spojení kľúk s bicyklom.

Našťastie ide o jednoduchú sekvenciu úkonov, ktorá trvá približne 30 sekúnd. Hlavný merač výkonu je ten pripevnený k ľavej kľuke. Ten prijíma a spracováva signály aj z pravého merača. Super je, že ak dôjde batéria len v jednom z nich, systém naďalej funguje ako jednostranný merač výkonu.

Zapínanie je automatické – stačí pohnúť bicyklom. Aj keď sme mali Garmin v aute, spojil sa s meračmi v garáži o 5 metrov ďalej. Kadenciu meria akcelerometer a gyroskop v rozsahu 20 – 220 ot./min. Výkon je zas meraný v rozsahu do 2 500 wattov s udávanou odchýlkou maximálne 1,5 percenta. Systém Active Temperature Compensation má zabezpečiť presnosť bez ohľadu na ambientnú teplotu.

Ak merač pripojíte prostredníctvom ANT+, zobrazí celkový výkon, jeho rozloženie medzi pravou a ľavou nohou, kadenciu, hladkosť pedálovania a efektivitu krútiaceho momentu.

Bluetooth k údajom pridá inteligentný výkon, inteligentné rozloženie výkonu a inteligentnú kadenciu. Ak použijete cyklopočítač Stages Dash, zaznamenáva sa viacero ďalších dátových polí spätých s údržbou. Dá sa stiahnuť aj appka Stages, ktorá tiež rozšíri systém o pár užitočných funkcií.

Počas testovania sme údaje z tohto merača porovnávali s naším redakčným Quarqom. Skúšali sme ho tiež spojiť s troma rôznymi cyklopočítačmi. Po dvoch mesiacoch jazdenia môžeme skonštatovať, že Stages LR poskytuje stabilné a presné údaje, ktoré sa prakticky dokonale zhodujú s údajmi z nášho vlastného merača. Nikdy sa nám nestalo, že by spojenie spadlo. Skvelá je aj rýchlosť prenosu a údaje na displeji sa menia takmer v reálnom čase.

Vaše komentáre

Aktuality

09:31 Red Bull-Bora-Hansgrohe bude nový názov nemeckého tímu od Tour de France 2024.

„S príchodom Red Bullu máme veľké, veľké ciele a Tour de France nie je jediným cieľom,“ hovorí šéf tímu Ralph Denk, pričom cieľom je stať sa najlepším tímom na svete.

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu