Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Štvrtú etapu Okolo Poľska neutralizovali a venovali pamiatke Bjorga Lambrechta

Mladý belgický cyklista zomrel na následky pádu počas tretej etapy Okolo Poľska.
Martin Sarvaš
Štvrtú etapu Okolo Poľska neutralizovali a venovali pamiatke Bjorga Lambrechta

Jazdci na pretekoch Okolo Poľska venovali štvrtú etapu pamiatke Bjorga Lambrechta, ktorý tragicky zomrel na následky pádu počas tretej etapy. Štvrtá etapa bola organizátormi neutralizovaná, takže sa nepretekalo.

Na čele pelotónu sa vystriedal Lambrechtov tím Lotto Soudal postupne so všetkými tímami, ktoré si takto uctili pamiatku 22-ročného talentovaného pretekára.

„Neutralizovať etapu bolo správne rozhodnutie. Bude si to vyžadovať určitý čas, kým si skutočne uvedomíme, že Lamrecht už nie je v pelotóne,“ povedal Bernie Eisel z tímu Dimension Data pre portál Cyclingnews.

„Včera som strávil tri hodiny na sociálnych sieťach, iba som čítal, čo o ňom ľudia hovoria. Stále tomu nemôžem uveriť, toto nie je možné.“

„Bol jedným z najtalentovanejších a najschopnejších jazdcov. Pamätám si, ako som sa o ňom rozprával pred pár rokmi s Tomom Van Damme-om [pozn. red. prezident Belgickej cyklistickej federácie] a hovoril mi, že Bjorg je budúca hviezda. Je to skutočne smutný príbeh, nemám vysvetlenie – odpočívaj v pokoji, kamarát,“ dodal Bernie Eisel.

Na trati si uctili Lamrechta aj fanúšikovia

„Sme otrasený touto hroznou tragédiou a spájame sa v bolesti s Bjorgovou rodinou a cyklistickou komunitou. Bjorg navždy zostane v našej pamäti,“ vyslovili organizátori pred minútou ticha.

Jazdci Bjorgovho tímu Lotto Soudal išli na čele pelotónu, prešli dookola okolo mesta a zastavili na kilometri 48,5, čo je vzdialenosť, v ktorej Lambrecht spadol.

Cyklisti spolu pokračovali do cieľa etapy, do mesta Kocierz, v pokojnom tempe, kde boli zvesené všetky bannery. Namiesto nich bola v ciele veľká brána s Bjorgovým menom a pretekárskym číslom.

„Povedal som našim jazdcom, že všetky tímy sa vystriedajú a pôjdu na čele niekoľko kilometrov a na záver pôjde cieľom vpredu Lotto. Je to to najmenej, čo môžeme spraviť pre pamiatku Bjorga a všetkých jazdcov,“ povedal riaditeľ tímu Cofidis Roberto Damiani.

Damiani sa vyjadril, že takéto situácie nie sú jednoduché, ale jedna vec je pre neho jasná: „Sme ľudia skôr, ako sme športovými riaditeľmi alebo pretekármi a v tomto okamihu hovoria ľudia, nie športovci.“

„Rešpektujeme rozhodnutie tímu Lotto, nech je akékoľvek. Niekedy v cyklistike zabúdame na ľudskosť, no v takýchto momentoch si na ňu veľmi rýchlo spomenieme,“ dodal Damiani.

Vaše komentáre

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu