Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Ako na to: Výroba predného blatníka

Profesionálna servisná firma Suspension Clinic a časopis Biker pre vás pripravili ešte jeden vianočný darček. Nie je síce tak úplne v hmotnej podobe, ale s troškou šikovnosti a kreativity si môžete vyrobiť originálny a štýlový blatníček na predné koleso, aby ste si počas vašich výjazdov v počasí podobnom tomu, aké je práve vonku, nemuseli každú chvíľu utierať bordel z očí a tváre.
Biker

Základnou vlastnosťou tohto blatníka je to, že zabraňuje vyhadzovaniu blata a vody pred koleso smerom hore. To znamená, že nebudeme mať plné ústa špiny a tiež budeme vidieť, kam ideme.

7 až 15€ za štýlový predný blatníček síce nie je veľa, ale čo tak si ho vyrobiť s vlastným a originálnym dizajnom? Môže to byť tiež pekný či vtipný darček. Je to veľmi jednoduché a nenáročné na použitý materiál. Stačia nám napríklad obyčajné kancelárske potreby.

 

Potrebný materiál a náradie:

– predloha (vzorový blatník)

– nožnice

– papier (formát A4)

– fixka / pero

– štyri sťahovacie pásky (2 menšie – na mostík vidlice, 2 väčšie na vonkajšie nohy)

– dierkovačka

– laminovacia fólia

– laminovačka

 

1. Obkreslenie predlohy / vlastný návrh

Ako vzor nám ideálne poslúži originálny blatník alebo načrtnutý vzor, ktorý si môžeme prispôsobiť podľa potreby na konkrétnu vidlicu, na ktorú ho budeme montovať. Jednoducho ho obkreslíme na papier veľkosti A4. Dizajn na blatníku je obmedzený len našou fantáziou. Môžeme si naň niečo nakresliť, alebo vytlačíme nejaký obrázok, či zvolíme farbu papiera, ktorá nám bude ladiť s farbou nášho bicykla.

 

2. Vystrihnutie obrázku

Po obkreslení si vystrihneme z papiera vnútro blatníka, ktoré by malo byť menšie ako vzor. To preto, aby sme ho mohli zataviť do fólie a následne obstrihnúť na požadovanú veľkosť. Okraj by mal byť zatavený aspoň 3 – 5 mm. Miesto, kde budeme mať dierky, ponecháme bez papiera.

 

3.  Laminovanie

Vystrihnutú papierovú vnútornú časť blatníka vložíme do laminovacej fólie a vložíme do laminovačky. Zatavovanie pre lepšie spojenie zopakujeme aspoň dvakrát.

 

4. Obstrihnutie

Prebytočnú fóliu obstrihneme tak, aby sme nezastrihli do papiera, pretože po kontakte s vodou by sa mohol papier rozmočiť.

 

5. Dierkovanie

Dierkovačom urobíme dve dierky na obidvoch bočných okrajoch. Taktiež šesť dierok v stredovom oblúku.

 

 

6. Vloženie sťahovacích pások

Do hotových dierok vsunieme sťahovacie pásky, ktorými budeme zaisťovať blatník na vidlicu.

 

7. Montáž na vidlicu

Páskami jemne zaistíme blatník na nohy vidlice a na spojovací mostík. Napravíme si ho tak, aby nám čo najlepšie sedel vo vidlici a nepresahoval do plášťa. Teraz môžeme sťahovacie pásky poriadne utiahnuť a prebytočný materiál odstrihneme.

 

A orientačné miery:

 

 

Pre stiahnutie predlohy blatníka vo formáte PDF klikni sem.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu