Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Jakub Lochman bloguje o svojom živote v San Diegu

Jakub Lochman (mimochodom víťaz posledného kola Slovenského BMX pohára) si ako jeden z mála štastných môže povedať že žije skutočný americký sen. O tom, čo ho do San Diega privádza a čo všetko za tú krátku dobu stihol zažiť Vám porozpráva on sám.
Biker

Sám od seba by som sa do tohto článku nepustil , ale vzhľadom na to že ma Bukva pekne poprosil, ale najmä vďaka faktu že mám rám a vidlicu v reklamčke a teraz nejazdím tak som sa rozhodol trochu popísať môj príchod a prvé dojmy  zo San Diega .

Veci vybavené , let zabookovaný na 13. októbra, smer Budapešť – Londýn – Dallas – San Diego  a mohlo  sa vyraziť .

Let bol viacmenej bez komplikácii až na maličkosť v Dallase . Moja prvá skúsenosť na Americkej pôde bola že som nestihol  prestupný let z Dallasu do San Diega z dôvodu dlhých kontrol na pasovom a imigračnom. Našťastie sa dali veci do pohody a po nejakých vybavovačkách som nafasoval novy let zadarmo, pretože to nebola moja chyba . Každopádne dobre to dopadlo a ja som získal skúsenosť do budúcna , ako v takej situácii postupovať . Nočný prílet do San Diega  , následne černoch taxikár, ktorý sa celu cestu vadil s manželkou cez mobil , príjazd na byt a po dlhej asi 12 hodinovej ceste nakoniec zaslúžený spánok . Kvôli časovému posunu ktorý činí 9 hodín, som bol hore už asi od 3tej hodiny rana . Nejaký ten skype s našimi a s kámošmi, nejaké vybavovačky na nete a ani som sa nenazdal  a bolo okolo poludnia . Predtým ako som sa vybral omrknúť centrum som našiel na nete burgershop  hneď o ulicu vedľa . Až neskôr som zistil od domácich že to je vlastne najlepší burger v celom San Diegu . Čert mi to bol dlžný mať to pod nosom .  Ak sa dostanete niekedy do San Diega a ak si sem tam doprajete takúto zdravú stravu tak určite navštívte Hodad´s ( v preklade niečo ako borec čo príde na pláž so surfom , tvári sa jak surfer a pritom ani surfovať nevie. Toto mi pripomína slovenské skateparky kde je množstvo deti čo majú extra super špeciál drahé cajgle a nevedia ani prd ) Ako vysvetlenie názvu napovedá, tak je to cele ladene surfersko skaterskom štýle. P o návrate domov som sa rozhodol zmontovať bike. Možno sa to dakomu zíde tak to sem napíšem . Bike som prepravoval v kartónovej krabici ktorú som si upravil aby nebola zbytočne veľká . Silver tape rules! Rátalo sa to ako druha batožina čiže poplatok príjemných 50 dolárov .


Hlavný dôvod prečo som tu je samozrejme jazyková škola že ? A keďže ďalší deň bol pondelok tak prišlo aj ranne  školské vstavanie čo mi ale opäť nerobilo problém a hore som bol sám od seba od 4tej. Cesta do školy mi trvá asi hodinu busom , pobudnem tam dve hodiny angliny  a pak zbytok dňa voľno . Poviem vám že do tejto školy chodím fakt rad ! Neskutočné množstvo ľudí z celého sveta, proste paráda .

Prvé  jazdenie
Po skole som očekoval na nete najbližší skatepark a plný očakávaní som sa vybral na cestu bez mapy a bez GPS ale zato s  fotkou trasy v hlave . Keď som prišiel na miesto neveril som vlastným očiam . Nie preto že to bol najlepší betonak v akom som kedy jazdil ( už to zas neplatí ) ale preto v akom prostredí sa nachádzal . Memorial skatepark sa totiž nachádza v čisto mexickej ghetto štvrti (na  čo ma google mapy zabudli upozorniť ) a ako som sa neskôr od bikerov dozvedel tak je to tam dosť nebezpečné , preto som tam bol od vtedy iba raz a aj to kvôli tomu že to bol meeting point s rajdermi .


Ďalší deň padla voľba na Ocean Beach skatepark . Ocean beach je celkom špecifická časť San Diega .  Žijú tu najviac čudný ľudia ( nie v zlom ) mesta . Bežne tu  vidíte ľudí na nákupoch v pyžame a podobne záležitosti .  . Vzhľadom na to že deň predtým som bol v parku jediný biker tak som bol celkom prekvapený z priateľskosti a pohodovosti riderov čo tam panovala a panuje aj všade inde . Keď prídeš do parku tak hneď sa maníci prídu predstaviť potom nejaká ta hodina geografie na ktorej  vysvetlíš že Slovakia nie je v Rusku a že sme samostatný štát . Ľudia, ak majú nejakú ideu kde sa nachádza Slovensko, tak vždy si myslia že v Rusku . Jediný ktorí ako tak vedia, tak to sú pro jazdci . Najviac ma dostal Gary Young keď mi zadelil že bol na Slovenku pozrieť s manželkou a veľmi sa mu páčilo, hlavne bratislavsky hrad ho dostal hehe. Čo sa tých celebrít tyká tak mená ako Connor Lodes , Gary , Garret reynolds , JJ Palmere alebo Miles Rogoish su na dennom poriadku . Naozaj treba uznať že čo sa týka podmienok a zázemia, tak sú omnoho ďalej ako Európa a nie to Slovensko . Ani sa nečudujem prečo tu majú toľko zvučných mien . Čo ma ale udivuje najviac tak to je to že ľudia sa tu často sťažujú na podmienky a lamentujú že by radšej boli v Texase alebo v Colorade . Radšej si ani nepredstavujem čo to musí byt tam keď  tuna majú podľa mňa raj . Mali by skočiť do nejakého top slovenského parku a hneď by si začali vážiť to čo majú ….


Po par dňoch som sa rozhodol nestrácať čas zbytočným cestovaním zo školy domov pre bike a dohodol som sa v školičke, že si vždy bike môžem zobrať do triedy a po vyučovaní sa hneď ide na vec . Viac-menej po skole navštevujem vyššie spomínaný  skatepark Ocean Beach alebo drevený skatepark Mission Valley , ktorý tu ale veľa ľudí pozná skôr  pod pojmom Clairemont.  Tento skatepark , ale skôr by som to nazval obrovsky komplex spravuje YMCA čož je  niečo ako kresťanská organizácia . Okrem miesta na jazdenie je tu množstvo ihrísk, čí už futbalové, baseballove alebo plavecky bazén . Jediná nevýhoda je že sa platí vstupne a to 10 babiek  za session ktorú  uvádzajú ako od  2- util sun goes down. ( ak si kúpite ročné členské za 35 dolárov tak každú ďalšiu session platíte 4 doláre )  . Aj keď je tu stále okolo 19°C tak aj tu je momentálne zimne obdobe čiže slnko zapadá o dosť skôr , vďaka čomu je ta session o dosť kratšia . Nachádza sa tu streetova zóna a potom naozaj obrovská parková časť . Tie prekážky sú naozaj obrovské . Keď si predstavíte prekážky na Bike Halle tak tuna je väčšina skoro raz tak veľkých. Nič pre mňa a ja sa aspoň môžem načisto venovať  streetovej sekcii .  Do parku chodí veľa rodičov so svojimi ratolesťami s víziou že s nich budú mat hviezdy skateboardingu . A veruže aj budú ! Keď vidím čo tie 6 ročné deti stvárajú tak už teraz mi je jasne že tie majú o budúcnosť postarane . Trochu odbáčam od BMX ale myslím že toto je presne to ako by sa mali vychovávať talenty .  Funguje to tak že príde nejaký kvázi tréner , chvíľu sleduje a potom povie svojmu objektu že ty si dobrý a spravím s teba najlepšieho skatera na svete. Tu nič neobvykle . U nás keď decko nemá trochu solventnejších rodičov alebo hlavne rodičov ktorým na tom fakt záleží , tak sa môže rozlúčiť . U nás sa nevedia opraviť ani cesty a nieto  nedajbože dať peniaze do športu . Možno sa však aj my raz dočkáme takéhoto prístupu , alebo tomu chcem iba veriť …

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu