Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním

2. etapa Giro d’Italia 2024

Tadej Pogačar (UAE Emirates) si pripísal svoje prvé víťazstvo na Giro d’Italia v druhej etape, ktorá sa končila na vrchole stúpania Santuario di Oropa a oblečie sa do ružového dresu celkového lídra Gira.

25-ročný Slovinec dokázal zvíťaziť aj napriek defektu a pádu, ktoré utrpel na úpätí stúpania Santuario di Oropa a musel dobiehať polminútovú stratu na pelotón.

Pogačar zaútočil 4,5 km pred cieľom a na jeho zrýchlenie nedokázal zareagovať nikto z favoritov v hlavnej skupine. Slovinec prišiel do cieľa s 27-sekundovým náskokom pred druhým Danielom Martinezom (Bora-Hansgrohe) a tretím Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

Výborný výkon predviedol český pretekár Jan Hirt (Soudal Quick-Step), ktorý uzavrel najlepšiu desiatku druhej etapy a za Pogačarom zaostal o 37 sekúnd.

Tadej Pogačar získal na vrchole aj bonusové sekundy a dostal sa na prvé miesto celkovej klasifikácie, ktorú vedie o 45 sekúnd pred druhým Thomasom a tretím Martinezom.

Rozhodujúci útok Tadeja Pogačara:

Priebeh 2. etapy Giro d’Italia 2024

Do úniku sa v úvode 2. etapy Giro d’Italia 2024 dostala pätica talianskych pretekárov Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Andrea Piccolo (EF Education – EasyPost), Davide Bais (Polti Kometa), Filippo Fiorelli (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè) a Martin Marcellusi (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè).

Pelotón ťahali prevažne jazdci tímov Ineos a UAE, pričom vedúcej skupine nechali náskok, ktorý sa pohyboval medzi 3-4 minútami.

Náskok úniku klesol pod dve minúty 55 km pred cieľom pri výstupe na Crocemosso, na ktorého vrchole získal na šprintérskej prémii plný počet bodov Filippo Fiorelli a v zjazde z vedúcej skupiny ušiel Andrea Piccolo.

V nasledujúcom stúpaní Oasi Zegna zvýšil Piccolo svoj náskok na pelotón na necelé tri minúty, zatiaľ čo prenasledovatelia za ním zaostávali o minútu.

V zjazde sa presunul na čelo pelotónu Filippo Ganna spolu s ďalšími tímovými kolegami z Ineos Grenadiers, ale Andrea Piccolo predvádzal na čele skvelý výkon a udržal si viac ako dvojminútový odstup aj v krátkom stúpaní Nelva, po ktorom zostávalo do cieľa 23 km.

Po zjazde z Nelvy nasledovalo rozhodujúce stúpanie Santuario di Oropa (11,8 km / 6,1 %), do ktorého vošiel ako prvý Piccolo, zatiaľ čo pelotón stiahol jeho náskok na 1:30 min.

Keď pelotón začínal stúpanie Santuario di Oropa, Tadej Pogačar dostal defekt na prednom kolese a pri prejazde zákrutou skončil na zemi, našťastie bez zranení.

Defekt a pád Tadeja Pogačara:

Kým Pogačar nasadol na druhý bicykel, zaostával za pelotónom o pol minúty, ale s pomocou dvoch tímových kolegov UAE sa dostal počas jedného kilometra naspäť do hlavej skupiny.

Jazdci UAE určovali tempo pelotónu a 6,5 km pred cieľom dobehli posledného jazdca v úniku Andrea Piccolu. O dva kilometre neskôr zaútočil Tadej Pogačar, ktorého tempo nedokázal udržať nikto z hlavnej skupiny, a po suverénne najlepšom výkone si pripísal svoju prvú výhru na Giro d’Italia a oblečie sa tiež do ružového dresu celkového lídra pretekov.

Záver etapy:

Výsledky 2. etapy Giro d’Italia 2024

Aktuality

10:26 Sledujte naživo: Preteky v disciplíne slopestyle v rámci festivalu Crankworx v Innsbrucku.

Najväčšie svetové hviezdy disciplíny slopestyle sa na trať pustia už o 11:00.

Včera 18:45 Tahnee Seagrave vyhrala svetový pohár v zjazde vo Val di Sole, v mužoch dominoval Amaury Pierron (+video).

Tahnee Seagrave a Amaury Pierron dokazujú, že ich forma sa dostáva opäť na vrchol. Tahnee Seagrave vyhrala preteky svetového pohára po troch rokoch a Amaury sa z víťazstva tešil po prvýkrát po návrate medzi pásky po zranení.

14.06.2024 Video: CTM Racing tím na pretekoch svetového pohára v endure v rakúskom Leogagnu.

Na sveťáku (EDR) v Leogangu to bola tento rok čistá šmýkačka. Ako sa s tým vysporiadali jazdci továrenského tímu CTM si pozriete vo vlogu.

14.06.2024 Jasper Philipsen vyhral v šprinte tretiu etapu Okolo Belgicka.

Na druhom mieste skončil Olav Kooij a tretí finišoval Gerben Thijssen pred Timom Merlierom.

14.06.2024 Giovanni Aleotti vyhral po záverečnom sóle 3. etapu Okolo Slovinska.

Aleotti zaútočil z vedúcej skupiny v zjazde po stúpaní Ravnica, 8 km pred cieľom kopcovitej etapy, svoje sólo úspešne priviedol až do cieľa a dostal sa aj do vedenia celkovej klasifikácie. Na druhom mieste skončil Jhonatan Narváez a tretí finišoval Jordan Jegat.

Zavrieť reklamu