Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Narváez porazil v šprinte Pogačara, vyhral úvodnú etapu Giro d’Italia a oblečie sa do ružového dresu

Tím UAE Emirates spôsobil vysokým tempom v stúpaniach problémy viacerým favoritom celkovej klasifikácie. Jhonatan Narváez vyhral pred Maximilianom Schachmannom a Tadejom Pogačarom.
Martin Sarvaš
1. etapa Giro d’Italia 2024. Foto: Fabio Ferrari/LaPresse

Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers) vyhral úvodnú etapu Giro d’Italia 2024 a oblečie sa do ružového dresu lídra celkovej klasifikácie.

Narváez a Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) boli jediní dvaja pretekári, ktorí dokázali udržať tempo s Tadejom Pogačarom (UAE Emirates), ktorý viackrát zrýchlil v poslednom stúpaní San Vito.

V šprinte vedúcej trojice bol najrýchlejší Jhonatan Narváez, druhý skončil Schachmann a tretí finišoval Pogačar.

Úvod etapy bol pokojný a už pri prvom pokuse sa sformoval šesťčlenný únik, ktorého náskok pelotón bez problémov kontroloval.

Rozhodujúce delenie pelotónu nastalo v stúpaní Colle della Maddalena (6,1 km / 7,4 %), v ktorom jazdci tímu UAE Emirates vysokým tempom výrazne zredukovali hlavnú skupinu.

Zatiaľ čo Lilian Calmejane (Intermarché – Wanty) získal na vrchole Colle della Maddalena plný počet bodov do súťaže vrchárov, z pelotónu vypadli favoriti celkového poradia Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), Thymen Arensman (Ineos Grenadiers) aj Luke Plapp (Jayco AlUla).

Po zjazde nasledovalo krátke, ale strmé stúpanie San Vito (1,4 km / 10 %), na ktorého vrchole zostávali do cieľa už len necelé 3 km. Na San Vite niekoľkokrát zaútočil Tadej Pogačar, s ktorým sa dokázal udržať iba Jhonatan Narváez a v zjazde sa k dvojici pridal aj Maximilian Schachmann.

Ako prvý rozbehol svoj šprint Schachmann z tretej pozície, na čo ihneď reagoval Pogačar, no ekvádorský pretekár Ineosu napokon prešiel cieľom ako prvý.

Bardet a Plapp prišli do cieľa so stratou 57 sekúnd, zatiaľ čo Arensman zaostal až o 2:17 min za najrýchlejšou trojicou. Ďalší favoriti celkového hodnotenia – Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Ben O’Connor (Decathlon AG2R La Mondiale) či Damiano Caruso (Bahrain – Victorious) prišli do cieľa s 10-sekundovou stratou.

Záverečný šprint:

Výsledky 1. etapy Giro d’Italia 2024

Aktuality

Včera 18:45 Tahnee Seagrave vyhrala svetový pohár v zjazde vo Val di Sole, v mužoch dominoval Amaury Pierron (+video).

Tahnee Seagrave a Amaury Pierron dokazujú, že ich forma sa dostáva opäť na vrchol. Tahnee Seagrave vyhrala preteky svetového pohára po troch rokoch a Amaury sa z víťazstva tešil po prvýkrát po návrate medzi pásky po zranení.

14.06.2024 Video: CTM Racing tím na pretekoch svetového pohára v endure v rakúskom Leogagnu.

Na sveťáku (EDR) v Leogangu to bola tento rok čistá šmýkačka. Ako sa s tým vysporiadali jazdci továrenského tímu CTM si pozriete vo vlogu.

14.06.2024 Jasper Philipsen vyhral v šprinte tretiu etapu Okolo Belgicka.

Na druhom mieste skončil Olav Kooij a tretí finišoval Gerben Thijssen pred Timom Merlierom.

14.06.2024 Giovanni Aleotti vyhral po záverečnom sóle 3. etapu Okolo Slovinska.

Aleotti zaútočil z vedúcej skupiny v zjazde po stúpaní Ravnica, 8 km pred cieľom kopcovitej etapy, svoje sólo úspešne priviedol až do cieľa a dostal sa aj do vedenia celkovej klasifikácie. Na druhom mieste skončil Jhonatan Narváez a tretí finišoval Jordan Jegat.

14.06.2024 Joao Almeida vyhral horskú 6. etapu Okolo Švajčiarska, ktorú pre sneženie výrazne skrátili.

Etapa mala len 42 kilometrov a rozhodovalo sa v stúpaní Blatten (5,8 km / 8,8 %). Za Almeidom skončil na druhom mieste jeho tímový kolega z UAE Emirates a líder celkovej klasifikácie Adam Yates a tretí finišoval Mattias Skjelmose.

Zavrieť reklamu