Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tim Merlier vyhral v šprinte v Poprade druhú etapu Okolo Slovenska

Na druhom mieste skončil Cees Bol a tretí finišoval len 19-ročný talent tímu Jumbo-Visma Colby Simmons. Lídrom celkovej klasifikácie je aj naďalej s pohodlným náskokom Rémi Cavagna.
Martin Sarvaš
Foto: Soňa Niková / Okolo Slovenska

Zdroj: Okolo Slovenska

Šprintér tímu Soudal – Quick-Step Tim Merlier v hromadnom dojazde druhej etapy pretekov Okolo Slovenska porazil Ceesa Bola z Astany – Qazaqstan. Lídrom zostal ďalší pretekár belgického celku Rémi Cavagna, ktorý prišiel do cieľa v čase víťaza.

Druhá etapa štartovala v Prešove a bola vôbec najkratšou previerkou v 67. ročníku Okolo Slovenska. Na ceste do cieľovej destinácie v Poprade pretekári absolvovali trasu dlhú 145 kilometrov, počas ktorej zdolali štyri horské prémie a tri šprintérske.

Stúpania Široké, Branisko, Levočský vrch a Dravce boli kopce 3. kategórie, pretekári tak mohli získať maximálne 12 bodov do vrchárskej súťaže. Šprintérske prémie sa nachádzali v Levoči, Kežmarku a v Poprade pri prvom prejazde cez cieľ.

Foto: Okolo Slovenska

Od štartu etapy cyklistov sprevádzal dážď a chladné počasie. Pretekári tak štartovali v bundách. Hneď od začiatku previerky sa viacerí cyklisti snažili dostať do úniku, no dlho sa nikomu nepodarilo vytvoriť väčšiu medzeru.

Až v stúpaní Široké (0,8 km – 6,9 %) sa oddelili Jevgenij Fedorov (Astana – Qazaqstan) a Andrea Pietrobon (EOLO – Kometa), ktorí následne zabojovali o víťazstvo na prémii. Vyhral Fedotov. Následne sa vrátili do pelotónu.

Po nich atak skúšal aj Thibaut Pinot (Groupama – FDJ). Jedna z najväčších hviezd 67. ročníka sa utrhla v stúpaní Branisko (4,3 km – 3,9 %), na ktorú vyliezol osamote a zapísal tak do horskej súťaže svoje prvé tri body.

Neskôr Pinota dobehli ďalší cyklisti vrátane Lukáša Kubiša (Dukla Banská Bystrica) a vpredu tak chvíľu bola väčšia skupina, no pelotón ju takmer okamžite zlikvidoval. V Spišskom Podhradí tak v čele bol stále pelotón.

Foto: Okolo Slovenska

Až na 50. kilometri sa vytvoril celodenný únik. Vytvoril ho najskôr Jaka Primožic (Hrinkow Advarics), ku ktorému sa neskôr pridali Erik Fetter (EOLO – Kometa), Riccardo Lucca (Green Project – Bardiani CSF), Sebastian Schönberger (Human Powered Health) a Jakub Otruba (ATT Investments). Vpredu tak bola pätica cyklistov, ktorú v pelotóne kontrolovali hlavne Josef Černý a Tim Declercq (2x Soudal – Quick-Step).

Prémiu na Levočskom vrchu vyhral Sebastian Schönberger (Human Powered Health), na nasledujúcej prémii, rýchlostnej, sa po prvýkrát ukázal Jakub Otruba (ATT Investments).

Český cyklista zvíťazil na šprintérskej prémii aj v Kežmarku. Medzi obomi rýchlostnými prémiami sa nachádzala posledná horská, kde sa znovu z víťazstva tešil Schönberger. Posledná rýchlostná prémia bola v Poprade pri prvom prejazde cez cieľ. Vyhral ju Jaka Primožic (Hrinkow Advarics).

Foto: Okolo Slovenska

Po prémii sa únik rozpadol. Najskôr z neho vypadol Jakub Otruba (ATT Investments), no získal cenu pre najbojovnejšieho jazdca. Desať kilometrov pred cieľom z úniku nastúpil Jaka Primožic (Hrinkow Advarics).

Osamote pokračoval nasledujúce kilometre, približne päťtisíc metrov pred páskou ho dobehol pelotón, v ktorom už pracovali pretekári Soudal – Quick-Step, ale aj Stefan Küng (Groupama – FDJ). Práve belgický celok priviedol balík do šprintu, v ktorom suverénne zvíťazil ich šprintér Tim Merlier. Druhý skončil Cees Bol (Astana – Qazaqstan), tretí bol Colby Simmons (Jumbo – Visma).

Výsledky 2. etapy Okolo Slovenska 2023

Aktuality

17:56 Andrea Vendrame vyhral z úniku a po 28-kilometrovom sóle 19. etapu Giro d’Italia.

Na druhom mieste skončil Pelayo Sanchez a tretí finišoval Georg Steinhauser. Pred poslednou horskou etapou tohtoročného Gira sa situácia v celkovej klasifikácii nezmenila a Tadej Pogačar vedie s viac ako 7-minútovým náskokom pred Danielom Martínezom a Geraintom Thomasom.

13:53 Biker magazín a Slowatch sa spojili a vytvorili unikátnu kolekciu oblečenia.

Nové oblečenie si môžete kúpiť v bratislavskom obchode Slowatch a bude dostupné aj na bicyklovom festivale Birell BikeFest v Kálnici.

11:19 Thibau Nys vyhral úvodnú etapu Okolo Nórska po skvelom výkone Čecha Mathiasa Vaceka.

V kopcovitej etape s cieľom na vrchole 3,9 km stúpania Voss Resort bol najrýchlejší len 21-ročný Nys, za ktorým skončili na druhom a treťom mieste Ådne Holter a Axel Laurance. Na nórskom etapáku odštartoval aj Wout van Aert, ktorý sa stále zotavuje z početných zranení, ktoré utrpel pri páde v marci.

11:01 Vyhlásenie súťaže: Kto vyhral tretry Trek RSL Knit Road?

Ďakujeme všetkým účastníkom, ktorí sa do ankety zapojili.

Včera 18:22 Tim Merlier porazil v šprinte Jonathana Milana a dočkal sa druhého víťazstva na Giro d’Italia.

Líder bodovacej súťaže Jonathan Milan finišoval na druhom mieste pred tretím Kadenom Grovesom.

Zavrieť reklamu