Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vingegaard, Kuss a Roglič zničili konkurenciu v kráľovskej etape Vuelta a España

Jonas Vingegaard si pripísal etapové víťazstvo na vrchole legendárneho stúpania Col du Tourmalet a za ním prešli cieľom tímoví kolegovia Sepp Kuss a Primož Roglič. Remco Evenepoel neudržal tempo už v prvej polovici trinástej etapy a do cieľa prišiel až 27 minút za Vingegaardom.
Martin Sarvaš
Vingegaard, Kuss a Roglič zničili konkurenciu v kráľovskej etape Vuelta a España

13. etapa Vuelta a España 2023

 

  • Trasa: Formigal. Huesca la Magia → Col du Tourmalet
  • Profil: horská
  • Dĺžka: 134,7 km
  • Prevýšenie: 4266 m
  • Priemerná rýchlosť (víťaza): 34,9 km/h
  • Víťaz: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) vyhral kráľovskú 13. etapu pretekov Vuelta a España 2023 na vrchole legendárneho stúpania Col du Tourmalet.

Druhý prešiel cieľom líder Vuelty a Vingegaardov tímový kolega Sepp Kuss a tretí finišoval ďalší jazdec Jumbo-Visma Primož Roglič.

Tím Jumbo-Visma tak v náročnej horskej etape potvrdil svoju suverénnu dominanciu na španielskych pretekoch Grand Tour.

Do rozhodujúceho stúpania Col du Tourmalet vchádzala ako prvá 20-členná skupina, v ktorej boli až štyria jazdci tímu Jumbo-Visma. Vo vysokom tempe sa však postupne skupina zmenšovala. Vingegaard zaútočil 7,6 km pred koncom etapy a do cieľa išiel osamote.

Jediní jazdci, ktorí dokázali ako-tak udržať tempo s víťazmi Gira a Tour, a Seppom Kussom, boli Juan Ayuso (UAE Emirates), Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) a Enric Mas (Movistar), ktorí stratili necelých 40 sekúnd.

Naopak veľmi zlý deň má za sebou pôvodne jeden z najväčších favoritov pre výhru celkovej klasifikácie Remco Evenepoel, ktorý ešte prvej polovici etapy, v stúpaní Col d’Aubisque, neudržal vysoké tempo domestikov Jumbo-Visma.

Evenepoel prišiel do cieľa so stratou cez 27 minút, čím prišiel o reálnu šancu bojovať o červený dres.

Obdivuhodný výkon celého tímu Jumbo-Visma v trinástej etape znamená tiež výrazné zmeny v celkovej klasifikácii.

Na čele je síce aj naďalej Sepp Kuss, ale na druhé miesto sa posunul Primož Roglič (+1:37 min) a tretí je Jonas Vingegaard (+1:44 min).

Za trojicou z Jumbo-Visma nasledujú Juan Ayuso (+2:37 min), Enric Mas (+3:06 min), Marc Soler (+3:10 min), Mikel Landa (+4:12 min), Aleksandr Vlasov (+5:02 min).

Výrazný posun zaznamenal aj len 20-ročný belgický talent Cian Uijtdebroeks, ktorý na deviatom mieste stráca na Kussa 5:30 min. Najlepšiu desiatku uzatvára João Almeida so stratou 8:39 min.

</p> <h3>Záverečný kilometer 13. etapy Vuelta a España 2023</h3> <p>

</p> <h3>Výsledky 13. etapy Vuelta a España 2023</h3> <p>

Aktuality

Včera 17:18 Julian Alaphilippe bol 130 km v úniku a po 11-kilometrovom sóle a neuveriteľnom výkone vyhral etapu na Giro d’Italia.

Dvojnásobný majster sveta predviedol na Gire jeden z najlepších výkonov v kariére a šéfovi tímu Soudal Quick-Step Patrickovi Lefevereovi, s ktorým mal v úvode sezóny viacero konfliktov, ukázal, že je v skvelej forme.

Včera 12:39 Fabio Jakobsen po páde na Gire končí. Tima Merliera rozhodcovia potrestali za nebezpečný šprint.

Tim Merlier výrazne zmenil dráhu šprintu v hromadnom dojazde 11. etapy Giro d’Italia, za čo ho rozhodcovia odsunuli z pôvodne druhého až na 89. miesto.

Včera 12:16 Detaily 12. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Kopcovitá etapa má 183 km, prevýšenie 2132 m a praje výbušným klasikárom, ale môže sa skončiť aj hromadným šprintom.

Včera 11:54 Video: Nahnevaný Jonathan Milan nadával jazdcovi UAE, lebo si nemohol zobrať tašku s jedlom.

Taliansky šprintér tímu Lidl-Trek si chcel zobrať tašku s jedlom 50 km po štarte jedenástej etapy Giro d’Italia, čo sa mu nepodarilo, keďže na kraji cesty išiel jeden z jazdcov tímu UAE Emirates.

Včera 10:56 Mathieu van der Poel sa chystá na Tour de France. Na Olympiáde pôjde na cestnom bicykli.

Van der Poel sa vyjadril, že logickou voľbou bude sústredenie sa na cestnú cyklistiku. Na Tour pôjde po etapách a bude pomáhať Jasperovi Philipsenovi v šprintoch.

Zavrieť reklamu