Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Helmy

Test: Cestná helma Giro Aries Spherical

V prípade Giro Aries Spherical ide o výnimočne ľahkú a luxusnú prilbu, čomu zodpovedá aj vyššia cena.
Hodnotenie: 4.5/5
320
Biker
Test: Cestná helma Giro Aries Spherical

Naše hodnotenie

Veľmi bezpečná a pohodlná helma. Ak na bezpečnosti neplánujete šetriť, choďte do toho.

+PLUSY

  • Vynikajúco vetrá
  • Prešpekulované vypchávky
  • Výnimočne pohodlná
  • Preukázateľne bezpečná.

-MÍNUSY

  • Na konci popruhov nie sú švy
  • Je drahá.

Aries je najnovšia helma v ponuke značky Giro, ktorá má integrovaný systém MIPS Spherical. Na rozdiel od klasickej prídavnej vrstvy MIPS z vnútornej strany helmy je táto zabudovaná priamo do jej konštrukcie.

Dve vrstvy z peny EPS (expandovaný polystyrén) sa tu posúvajú jedna po druhej, podobne ako kĺbová hlavica v jamke.

Výhodou je, že vrstva MIPS neznižuje vnútorný objem helmy, a tým ani neovplyvňuje odvetrávanie.

Kým vonkajšia vrstva je z peny s vyššou hustotou, a teda pohlcuje počiatočný silný náraz, tá vnútorná má nižšiu hustotu a chráni hlavu samotnú.

To, že tento systém funguje minimálne tak dobre ako ten tradičný, dokazuje plný počet bodov v uznávanom testovaní Virginia Tech. A čo viac, táto helma sa v bezpečnosti umiestnila na úplne prvej priečke medzi stovkami heliem, ktoré už testovali.

Vďaka nízkoprofilovému dizajnu je Aries krásne ľahká – len 310,7 g v L-ku. Šetriť hmotnosť pomáhajú aj obrovské vetracie otvory, ako tých päť nasávacích vpredu, ktoré pokrývajú celú šírku čela, tak aj šesť výfukových vzadu, ktoré odvádzajú ohriaty vzduch od hlavy.

Vo vnútri sa nachádzajú hlboké kanáliky, ktoré vzduch rozvádzajú po povrchu hlavy. Dokonca aj polykarbonátové priehľadné mostíky, ktoré Giro volá Aura II, pomáhajú viesť vzduch a údajne aj znižujú odpor o 4 % v porovnaní so starším modelom Aether Spherical.

Práve kvôli rozsiahlemu systému kanálikov na rozvod vzduchu vo vnútri nájdete len dve vypchávky – jednu na hornej časti hlavy a jednu na čele. Napriek tomu patrí Aries k najpohodlnejším helmám, aké sme kedy mali na hlave.

Čelná vypchávka Drycore má silikónové tesnenie, ktoré odvádza pot od očí smerom k spánkom. Je to jednoduché riešenie, ktoré funguje prekvapivo dobre.

Minimalistický retenčný systém Roc Loc 5+ Air ponúka veľký a jemný rozsah nastavenia. Vertikálne sa dá nastavovať v rozsahu 1,5 cm, horizontálne v 4 cm.

Tenké a jemné popruhy majú nastaviteľné spojky a nijako neprekážajú straniciam okuliarov. Nemajú však koncové švy, a tak je celkom jednoduché príliš potiahnuť za pracku a vytiahnuť ju z popruhu.

V predných vetracích otvoroch nájdete gumené držiaky na okuliare a na zadnej strane sa skrývajú za bežných okolností takmer neviditeľné reflexné prvky.

V praxi ide o jednu z najpriedušnejších heliem vôbec. To môže byť dvojsečná zbraň. V horúcom počasí budete radi, no my sme počas testovania v chlade museli pod ňou nosiť čiapku. Funguje až tak dobre.

Viac info: www.progresscycle.sk 

Porovnanie cien u rozličných predajcov nájdete na portáli zboží.cz:

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu