Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Detaily 3. etapy Giro d’Italia 2023: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti

Nasleduje prevažne rovinatá etapa s dvomi stúpaniami tesne pred koncom, takže šancu budú mať neskoré útoky a očakáva sa šprint menšej skupiny.
Martin Sarvaš
Detaily 3. etapy Giro d’Italia 2023: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti

3. etapa Giro d'Italia 2023: Vasto - Melfi, 213,8 km / 1620 m

Vasto → Melfi

  • Dátum: 8. mája
  • Profil: zvlnený
  • Dĺžka: 213,8 km
  • Prevýšenie: 1777 m
  • Štart: 12:00 hod
  • Očakávaný koniec: 16:57 hod

Tretia etapa Giro d’Italia bude smerovať na juh a zahŕňa niekoľko kopcov. Je to náročná etapa so stúpaním v závere do Melfi, ale mala by sa skončiť hromadným šprintom menšej skupiny.

Väčšina dňa je rovinatá, je to do značnej miery prechodná etapa, v ktorej únik nebude mať ľahkú úlohu uspieť, pretože prvých 175 km bude proti vetru bez zjazdov a bez stúpania, na ktoré by sa dalo tlačiť.

Bude to vyčerpávajúci deň, ale v pelotóne pravdepodobne pokojný. Ale len dovtedy, kým jazdci nedostanú na dve kategorizované stúpania.

Jedným z nich je Valico dei Laghi Di Monticchio, ktoré je dlhé 6,3 kilometra pri priemernom sklone 6,4 %. Medzi stúpaniami je veľmi malá rovinatá časť, pričom druhá polovica je Valica La Croce, čo je 3,1 kilometra navyše pri priemere 6 %. Po druhom stúpaní do cieľa zostáva 26 kilometrov.

Ide o tradičnú prvotýždňovú Giro etapu. Je to veľmi otvorený deň, kde by mali byť favoritmi šprintéri, ktorí zvládnu aj kopce resp. klasikári a môžu rozhodovať neskoré útoky. Zjazd nie je strmý, ale technický a až do posledných kilometrov zakrútené a v tomto teréne nie je ľahké dobehnúť útoky.

Nakoniec jazdci prejdú okolo centra Melfi, ale finále je mimo centra. Smerujú do výbušného finišu, cesty sú zvlnené a cieľová rovinka má sklon 4 %, čo je ďaleko od čistého šprintu na rovine. Nasleduje niekoľko kruhových objazdov a zákrut. Záverečná zákruta je dosť ostrá, pozícia je rozhodujúca a od tejto zákruty sa už ide naplno do šprintu.

Najväčší favoriti 3. etapy Giro d’Italia 2023

*** Mads Pedersen, Michael Matthews, Magnus Cort
** Kaden Groves, Fernando Gaviria, Alessandro Covi, Filippo Zana
* Primoz Roglic, Andrea Vendrame, Natnael Tesfatsion, Carlos Verona

Aktuality

18:17 Peter Sagan sa tesne vyhol hrozivému pádu v šprinte úvodnej etapy Okolo Maďarska.

Sagan dostal v záverečných kilometroch defekt, kvôli ktorému stratil dobrú pozíciu na čele pelotónu a nakoniec skončil na 23. mieste. Skvelý výkon v úniku predviedol český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý dostal ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca a vďaka bonusom z prémií je druhý v celkovej klasifikácii.

17:56 Únik „ukradol“ šprintérom piatu etapu na Giro d’Italia. Benjamin Thomas získal prvé víťazstvo pre Cofidis v roku 2024.

Na druhom mieste skončil Michael Valgren a tretí finišoval Andrea Pietrobon. Celkovú klasifikáciu vedie aj naďalej Tadej Pogačar.

15:26 Video: Peter Sagan spadol v úvode prvej etapy Okolo Maďarska, v pretekoch pokračuje.

Len 35 km po štarte došlo k pádu piatich jazdcov, pri ktorom skončil na zemi Peter Sagan a aj ďalší jazdec tímu Pierre Baguette Daniel Vysočan. Zo záznamu pádu to vyzerá, že neutrpeli vážnejšie zranenia v pretekoch pokračujú.

12:48 Video: Najlepšie momenty zo svetového pohára v zjazde vo Fort William zachytené v Sleeper Shreedit.

Už tradične najlepšie zostrihy z pretekov svetového pohára prináša Sleeper, ktorý nevynechal ani prvé kolo zjazdu vo Fort Williame. Toto video baví a je prešpikované skvelými momentmi.

12:03 Detaily 5. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

V poradí tretia etapa, v ktorej sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte, má dĺžku 176 km a prevýšenie 2180 m.

Zavrieť reklamu