Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako vyzerá trasa Giro d’Italia 2023?

Jazdcov čaká počas troch týždňov a 21 etáp celkovo 3448,6 km s celkovým prevýšením cez 51-tisíc metrov.
Martin Sarvaš
Ako vyzerá trasa Giro d’Italia 2023?

Giro d’Italia sa začína v sobotu individuálnou časovkou (ITT) v regióne Abruzzo a preteky sa majú skončiť v nedeľu 28. mája rovinatou etapou v Ríme. Čo je však medzi tým?

Jazdcov čaká počas troch týždňov a 21 etáp celkovo 3448,6 km s celkovým prevýšením cez 51-tisíc metrov. Giro d’Italia 2023 sa začína v sobotu 6. mája a končí v nedeľu 28. mája.

1. týždeň Giro d’Italia 2023

Časovkárov čaká celkovo viac ako 70 kilometrov pretekov s časom. Prvé kilometre ITT sú naplánované na prvý deň akcie, keďže 1. etapa je ITT dlhá 19,6 kilometra. Trasa, ktorá vedie pozdĺž pobrežia Jadranského mora, je rovinatá a vo finále čaká jazdcov 1,2-kilometrové stúpanie s priemerným sklonom 5,3 %.

2. etapa vyzerá sľubne pre čistých šprintérov, zatiaľ čo 3. etapa ponúka zaujímavé súboje na vrchole Mount Vulture pred rýchlym cieľom v Melfi.

Vrchári by sa mali zapotiť v 4. etape, pretože Colle Molella – 8,5 kilometra pri priemere 7 % – je posledným stúpaním pred 4-kilometrovým nájazdom na cieľovú čiaru. Potom budú preteky patriť opäť rýchlym mužom v 5. etape a pravdepodobne aj v 6. etape, ktorá končí v Neapole.

Giro sa pototm opäť vracia do Abruzza v siedmy deň akcie s prvým horským cieľom. 7. etapa vedie na náhornú plošinu Campo Imperatore na Gran Sasso a posledných 50 kilometrov ide prakticky celých do kopca.

Je pravdepodobné, že kopcovitá 8. etapa bude patriť výbušným klasikárom pred ďalším časovkárskym testom v 9. etape, ktorá rovinatá a dlhá 30 kilometrov.

2. týždeň Giro d’Italia 2023

Druhý týždeň Gira sa začne etapami pre šprintérov. Aj keď sa 10. etapa začína dlhou jazdou do kopca, šprintéri majú potom 100 kilometrov na to, aby sa dostali späť do pelotónu a záver je na rovine. 11. etapa je síce kopcovitá, ale opäť bude pravdepodobne pre šprintérov, a posledných 45 kilometrov sa pôjde veľmi rýchlo dole kopcom s cieľom v meste Tortona.

12. etapa vyzerá sľubne pre únik a stúpanie Colle Braida – 10,8 kilometra pri priemere 5,9 % – pravdepodobne zníži ambície rýchlych mužov ísť za víťazstvom. V pláne je aj výjazd do Švajčiarska, keďže 13. etapa končí v lyžiarskom stredisku Crans-Montana po dvoch veľkých stúpaniach, takže sa očakáva súboj lídrov celkového hodnotenia.

14. etapa síce obsahuje aj veľké stúpanie v úvode Simplon Pass, ale po ňom nasleduje rovina a očakávaným výsledkom je šprint. Finále 15. etapy zahŕňa čiastočne dláždené stúpanie Colle Aperto – 1,6 kilometra pri priemere 7,9 % – pred cieľom zjazdu v Bergame a bojovať o etapu budú klasikári.

3. týždeň Giro d’Italia 2023

Ako vždy, v poslednom týždni Gira sú na pláne vysoké hory. 16. etapa s prevýšením viac ako 5 500 metrov a vrcholovým cieľom na Monte Bondone bude testom vrchárov. Ide o 20-kilometrový výstup, ktorý bol zahrnutý aj v roku 2020, hoci vtedy neslúžil ako cieľ. 17. etapa by mala byť pre šprintérov v uliciach Caorle predtým, ako prídu tri dni útrap v Alpách.

18. etapa sa rozbehne v Oderze a končí ráznym stúpaním vo Val di Zoldo po prejdení La Crosetta, Pieve d’Alpago, Pieve di Cadore, Passo Cibiana a strmom stúpaní do Coi. 19. etapa bude ešte náročnejšia s prejazdami cez vrcholy Passo Valparola, Passo Giau a Passo Tre Croci ako prechodných stúpaní pred vrcholovým cieľom na Tre Cime di Lavaredo. Toto stúpanie – s poslednými 4 kilometrami len dvojciferným priemerom – sa vracia desať rokov po tom, čo v hmle zvíťazil Vincenzo Nibali.

V sobotu uvidíme veľké zúčtovanie v časovke. 20. etapa je ITT s množstvom vertikálnych metrov. Po rovinatom nájazde dlhom 11,3 kilometra jazdci vchádzajú do kopca a po 7,3 kilometroch stúpania s priemerom 12,3 % končia v nádhernej svätyni na vrchole Monte Lussari.

Grande Arrivo na Giro 2023 je v Ríme a 21. etapa je poslednou šancou pre šprintérov, ktorí budú mať dosť síl aj po troch týždňoch.

Aktuality

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

Včera 11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu