Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: MMR Rakish 70

MMR Rakish 70 je obratný hardtail, určený na dlhšie jazdy v tempe. Oceníte najmä pohodlnú jazdeckú pozíciu a jeho obratnosť.
Hodnotenie: 4/5
2 360
Matúš Bušík
Test: MMR Rakish 70

Naše hodnotenie

MMR Rakish je veľmi obratný bicykel, ktorý sa hodí na bežné športové jazdy, ale aj na preteky XC alebo maratóny. Poskytuje pohodlnú jazdeckú pozíciu a v zjazdoch je veľmi agilný. Niektoré časti výbavy si však zaslúžia upgrade.

+PLUSY

  • Pohodlná jazdecká pozícia
  • Nízka hmotnosť
  • Obratnosť

-MÍNUSY

  • Slabšie brzdy
  • Vyššia cena

MMR je španielska značka bicyklov a Rakish je ich pretekársky XC pevňák. Najnovší model sa vyrába v dvoch verziách, a síce Rakish SL a Rakish. Odlišujú sa v konštrukcii rámu a vo výbave.

Rakish SL je najvyšší model a je vyrobený z vysokomodulovaného karbónu, pričom hmotnosť rámu je iba 955 gramov.

Model Rakish, ktorý sme testovali, má karbónové vlákna stredného modulu Toray T-700, ktoré sú o niečo ťažšie, ale majú vynikajúci pomer tuhosti k hmotnosti, vďaka čomu je to ideálna voľba pre tých, ktorí hľadajú spoľahlivý a robustný produkt.

Takže laickým pohľadom – pre všetkých, ktorí nemajú tie najvyššie pretekárske ambície, ale chcú si užívať výhody tuhého karbónového rámu.

Rám

Foto: Max Čistý

Testovali sme bicykel vo veľkosti M, ktorý je podľa údajov od výrobcu určený pre jazdcov s výškou v rozmedzí od 168 do 180 cm.

MMR pretvárali geometriu rámu v roku 2021 a mysleli na potreby moderného XCO. Ide o výbušnejšie trate s kratšími stúpaniami a klesaniami, ale s oveľa väčšími prekážkami v porovnaní s tým, ako to bolo v minulosti.

Na týchto okruhoch potrebujete mať agilný bicykel, ktorý je rýchly v stúpaniach a rovnako aj v klesaniach, a navyše musí byť dostatočne obratný.

Hlavový uhol je 69,5° vo všetkých veľkostiach a sedlový 74,2°. Tieto hodnoty posadia jazdca do centrálnej polohy a vo všeobecnosti podporujú dobrý pocit z pedálovania.

Hodnota reachu je na veľkosti M 428 mm a dĺžka reťazových vzpier 425 mm. Všetky tieto údaje prispievajú k tomu, že pozícia na bicykli pri šliapaní je veľmi pohodlná a bicykel je vďaka kratšej zadnej stavbe veľmi dobre ovládateľný a výborne reaguje na podnety jazdca.

Samozrejmosťou sú vnútorné vedenie káblov a integrovaný chránič reťaze. Rám disponuje aj pripraveným portom pre vedenie kabeláže teleskopickej sedlovky, ktorá však na testovanom modeli chýba.

Komponenty

Foto: Max Čistý

Výbava bicykla je slušná, aj keď sa nájde niekoľko vecí, ktoré by si zaslúžili upgrade.

Bicykel disponuje vzduchovou vidlicou RockShox Judy Silver Air so zdvihom 100 mm a diaľkovým ovládaním uzamykania na riadidlách. Vidlica funguje spoľahlivo a viete si na nej nastavovať rýchlosť odskoku.

Na modeli Rakish nájdeme prehadzovačku a radenie SRAM GX, ktoré je síce o niečo ťažšie oproti top modelu, ale je veľmi odolné a spoľahlivé.

Čo sa týka bŕzd, sú použité základné brzdy Shimano MT200 so 160 mm kotúčmi. Toto je komponent, ktorý by si pri cene bicykla zaslúžil vylepšenie.

Foto: Max Čistý

Pohon má na starosti SRAM GX, spoločne s prevodníkom a kľukami X1. Dizajnéri vhodne zvolili veľkosť kazety 10 – 52 zubov a prevodníka s 34 zubmi. Najľahší prevod využívate iba v tých najťažších a najtechnickejších stúpaniach, alebo v momente, keď vám nestačia sily.

Na kolesách Mavic Crossmax CL sú obuté plášte Hutchinson Kraken TLR s rozmerom 29 × 2,30. Testovaný bicykel mal v kolesách duše, ale optimálny výkon by ste dosiahli s bezdušovým systémom, keďže plášte sa správajú lepšie pri nízkych tlakoch.

Kokpit bicykla je od značky Ritchey.

Jazda

Foto: Max Čistý

V momente, keď na bicykel nasadnete, si uvedomíte, že vaša poloha na ňom je veľmi pohodlná. Ste presne tam, kde chcete byť a bicykel výborne reaguje na vaše podnety.

Jazda do kopca je rýchla, či už v sede alebo v stoji, k čomu prispievajú aj vhodne zvolené plášte a tuhé kolesá.

Bicykel je vďaka svojmu pohodliu vhodný aj na dlhé výjazdy, prípadne na tie najdlhšie maratónske trate, kde je komfort s pribúdajúcimi kilometrami naozaj dôležitý. Nesedíte na ňom totiž príliš v predklone, ale v príjemnej pozícii.

V ľahkom teréne vás bicykel nabáda jazdiť rýchlo, šliapať do pedálov, a to bez únavy, ktorá by sa hromadila pri nesprávnej jazdeckej pozícii a s ktorou by ste na iných bicykloch museli bojovať.

Foto: Max Čistý

V zjazdoch oceníte geometriu bicykla v technickejších úsekoch, ktoré sú v modernom XC na bežnom poriadku.

Kratšia zadná stavba umožňuje rýchlo meniť líniu jazdy aj v ťažkom teréne.

Hlavový uhol 69,5° poskytuje prednému kolesu dostatok agility pri vyhýbaní sa prekážkam.

Všetky tieto charakteristiky v kombinácii s relatívne nízkou hmotnosťou oceníte pri zdvíhaní bicykla a pri menších skokoch, alebo pri nadľahčovaní bicykla pred nerovnosťami.

www.tsbohemia.sk

Porovnanie cien u rozličných predajcov nájdete na portáli zboží.cz:

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu