Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Shimano Cues nahrádza Alivio, Acera a Altus a postupne z ponuky vyradí aj Tiagru

Nové 9-, 10- a 11-rýchlostné komponenty hnacieho ústrojenstva nahrádzajú všetky komponenty Shimano nižšej úrovne, zjednodušujú špecifikácie a zvyšujú kompatibilitu.
Matúš Bušík
Shimano Cues nahrádza Alivio, Acera a Altus a postupne z ponuky vyradí aj Tiagru

Shimano Cues je nový rad 9-, 10- a 11-rýchlostných komponentov pohonu, ktoré nahrádzajú Alivio, Acera a Altus, ale aj vybrané komponenty Deore.

Shimano tiež dôrazne naznačilo, že v budúcnosti plánujú nahradiť aj cestné komponenty Tiagra , Sora a Claris.

Aj keď sú v rámci sortimentu k dispozícii 2x komponenty vhodné pre horskú cyklistiku alebo jazdu v meste, Cues sa zameriava predovšetkým na ponuku cenovo dostupných 1x pohonov pre všetky disciplíny.

Toto doteraz v sortimente Shimano chýbalo a očakávame, že nové produkty budú špecifikované na širokej škále bicyklov, od horských až po elektrické bicykle všetkých štýlov.

Cues ( Create Unique Experience S , ak vás to zaujíma) bolo predstavené minulý rok s komponentmi Di2 pre elektrické mestské a horské bicykle.

Nový rad Shimano Cues v súčasnosti zahŕňa celú sadu mechanických pohonov v kombinácii s radením na rovných riadidlách.

Rad Shimano Cues je rozdelený do nasledujúcich úrovní:

  • Shimano Cues U3000 : 9-rýchlostné
  • Shimano Cues U4000 : 9-rýchlostné
  • Shimano Cues U6000 : 10- alebo 11-rýchlostné
  • Shimano Cues U8000 : 11-rýchlostné

Toto nie je úplne presné rozdelenie rozsahu komponentov, pretože niektoré komponenty (napr. prešmykače alebo kľuky ) pokrývajú viacero „rýchlostných“ skupín. Rozdelenie však poskytuje hrubý prehľad o hierarchii.

Na rozdiel od existujúcich súprav Shimano sú pomer ťahu lanka – teda radenie, rozstup pastorkov na kazetách a reťaze zdieľané vo všetkých komponentoch – bez ohľadu na to, či sú 9-, 10- alebo 11-rýchlostné a kde sa nachádzajú v hierarchii produktov.

To znamená, že značky bicyklov a spotrebitelia si budú môcť slobodnejšie vybrať z „ponuky komponentov“ podľa svojich potrieb.

Ak prehadzovačky používajú rovnaký pomer ťahu lanka, znamená to, že už čoskoro bude možné zostaviť kombinované hnacie ústrojenstvo – spárovať prehadzovačku určenú na horskú cyklistiku s radením určeným na barany.

Hoci Shimano objasnilo svoj celkový zámer pomocou signálov, poskytlo len málo podrobností o niektorých kľúčových komponentoch.

Stručné informácie o Shimano Cues
  • Shimano Cues je nový rad 9-, 10- a 11-rýchlostných komponentov hnacieho ústrojenstva
  • 10- a 11-rýchlostné Deore budú zahrnuté pod Cues.
  • Alivio, Acera a Altus sa tiež zlúčia pod Cues
  • Aj keď to nebolo oficiálne potvrdené, Shimano silne naznačilo, že Cues nahradia cestné súpravy Tiagra, Sora a Claris
  • Rozostup pastorkov, reťaze a radenie sú zdieľané medzi všetkými komponentmi, čím sa zvyšuje vzájomná kompatibilita
  • Všetky komponenty sú založené na technológii Shimano LinkGlide

Kompatibilita a prispôsobivosť pre všetkých

Shimano Cues bolo vyvinuté v reakcii na požiadavku výrobcov zjednodušiť sortiment komponentov Shimano.

Konkrétnejšie, značky chceli možnosť cenovo dostupných špecifikácií s 1x hnacím ústrojenstvom pre bicykle všetkých štýlov.

Deore M6100 bol predtým vstupným bodom Shimano pre pohon 1x.

Aj keď ide o solídnu možnosť strednej úrovne, Deore sa stále nachádza niekoľko úrovní nad Acera, Alivio a Altus s príslušne vyššou cenou.

To viedlo k tomu, že množstvo značiek používalo prehadzovačky tretích strán (najmä tie od Microshift alebo Sunrace), radenie alebo kľuky, najmä na cenovo dostupných hybridoch a mestských bicykloch.

Značky tiež požadovali väčšiu slobodu pri výrobe bicyklov na želanie. Cues ponúka širokú vzájomnú kompatibilitu komponentov skupinovej sady, ktorá to umožňuje.

Je dôležité poznamenať, že Shimano predstavuje Cues ako prvú skupinu OEM (výrobca pôvodného zariadenia), ktoré môže byť následne predané a obrandované podľa požiadaviek kupujúceho.

Hoci diely budú dostupné na cyklistickom trhu  Shimano verí, že Cues zjednoduší nákup novým cyklistom a je jasné, že Cues vidia ako modelový rad, ktorého cieľom je v prvom rade uspokojiť potreby výrobcov bicyklov.

To sa odráža v jednoduchosti niektorých technických detailov v tejto rade.

Rovnaké reťaze a vzdialenosť pastorkov na kazetách

Všetky komponenty Shimano Cues sú kompatibilné s akoukoľvek 11-rýchlostnou reťazou Shimano. To zahŕňa reťaze HyperGlide aj LinkGlide.

Vo všeobecnosti to znamená, že 9-rýchlostný pohon Cues používa 11-rýchlostnú reťaz.

Je to preto, že rozstup jednotlivých pastorkov kazety je zdieľaný vo všetkých kazetách.

Shimano uvádza, že existujúce kazety HyperGlide nie sú kompatibilné s pohonmi Cues.

Kazety LinkGlide sa montujú na štandardný freehub v štýle HG a sú dostupné v rôznych veľkostiach, aby vyhovovali rôznym disciplínam a pohonu 1x alebo 2x.

Kľuky

Kľuky Shimano Cues sú kompatibilné so všetkými komponentami sady Shimano Cues.

To znamená, že výrobcovia bicyklov budú môcť napríklad voľne špecifikovať 11-rýchlostnú zadnú prehadzovačku a kazetu, pričom znížia náklady pomocou kľúk nižšej úrovne.

K dispozícii budú kľuky so štvorhranom, ale aj tie v štýle Hollowtech.

Niektoré kľuky majú nový dizajn, pri ktorom je kľuka na strane pohonu pritlačená na pevné vreteno. Podobné usporiadanie je použité SRAM DUB.

Shimano to v podpornej literatúre nazýva dvojdielnou kľukou, ktorá má stále štandardné 24 mm vreteno, ale má nový  prepracovaný stred. Na jeho údržbu bude potrebné nové náradie (TL-FC1O, TL-FC15 alebo TL-FC11).

Radenie

Pomer ťahu lanka popisuje vzdialenosť, o ktorú sa prehadzovačka pohne na každý milimeter lanka v prehadzovačke.

Súčasné sady Shimano používajú rôzne pomery ťahu lanka a tým pádom aj rôzne radenie na komponentoch cestných/gravel a horských bicykloch (Shimano označuje pomer ťahu lanka ako „pomer pohonu“). Ďalšie rozdiely existujú medzi pohonmi s rôznym počtom rýchlostí.

Napríklad 10-rýchlostná prehadzovačka Deore používa iné radenie ako 9-rýchlostná prehadzovačka Acera, takže nie sú kompatibilné.

Pomer ťahu lanka je rovnaký pri všetkých komponentoch Shimano Cues.

Napríklad 11-rýchlostné radenie Cues sa dá použiť s 9-rýchlostnými prehadzovačkami.

Neoficiálne bude 10-stupňová prehadzovačka fungovať na 9-stupňovej kazete (za predpokladu, že správne nastavíte dorazy).

Hoci to nie je ideálne riešenie, znamená to, že maloobchodníci budú menej náchylní na problémy a budú ich vedieť operatívne riešiť.

Je potrebné zdôrazniť, že komponenty LinkGlide používajú iný pomer ťahu lanka ako komponenty HyperGlide.

To znamená, že nebudete môcť používať 11-rýchlostnú zadnú prehadzovačku Cues U8000 s 11-rýchlostným radením určeným na cestnú, gravel ani na horskú cyklistiku.

Komponenty Cues sú kompatibilné s komponentmi Deore XT alebo Deore LinkGlide, ktoré boli uvedené na trh minulý rok.

Kompatibilita malých komponentov

Vzájomná kompatibilita presahuje rámec hlavných komponentov.

Napríklad 11- a 13-zubové kazetové pastorky sú spoločné pre všetky modely bez ohľadu na počet rýchlostí (budú k dispozícii ako náhradné diely).

13 zubové pastorky sú spoločné pre všetky 1x zadné prehadzovačky.

To všetko uľahčí a teoreticky zlacní život majiteľom bicyklových obchodov a mechanikom – a následne aj spotrebiteľom.

Za predpokladu, že nové produkty sa stanú dominantnými, keďže existujúce komponenty strednej triedy sa postupne vyraďujú, obchody by nemali mať potrebu držať na sklade toľko rôznych náhradných dielov.

Čo je Shimano LinkGlide?

Všetky komponenty v rade Shimano Cues využívajú technológiu LinkGlide.

V porovnaní s dlhoročnými komponentmi Shimano HyperGlide, „LinkGlide používa hrubšie pastorky, vyššie zuby a robustnejšie radenia na zníženie opotrebovania hnacieho ústrojenstva pri použití vysokého krútiaceho momentu bez ovplyvnenia kvality radenia,“ uvádza Shimano.

Hovorí sa, že to povedie k nižším nákladom na údržbu a výmenu s nárokovaným trojnásobným zvýšením odolnosti v porovnaní s komponentmi HyperGlide.

LinkGlide bol tiež navrhnutý tak, aby umožňoval automatické radenie na elektrobicykloch. V porovnaní s bežným radením na bicykli bez asistencie je tým hnacie ústrojenstvo enormne namáhané.

Zvýšená odolnosť a plynulejšie radenie, ktoré ponúka LinkGlide, z neho robí skvelú voľbu pre neskúsených jazdcov, ktorí môžu predpokladať, že radenie je v poriadku aj pri vysokom zaťažení, tvrdí Shimano.

LinkGlide je zhovievavejší k necitlivej technike radenia a uprednostňuje dlhú životnosť pred ľahkosťou.

LinkGlide bol predstavený v roku 2021 s obmedzeným sortimentom komponentov pre horské bicykle – Deore XT a Deore.

Ďalšie komponenty LinkGlide boli predstavené so zadnými prehadzovačmi Cues RD-U6070 Di2 a XT M8150-11 Di2 vydanými v júli 2022.

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu