Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Aký bol Red Bull Rampage 2022? (+výsledky)

Brett Rheeder vyhral legendárne preteky Red Bull Rampage v americkom Utahu so ziskom 90,66 bodov.
Matúš Bušík
Aký bol Red Bull Rampage 2022? (+výsledky)

Red Bull Rampage sa v americkom Utahu konalo už po 16.-krát a zúčastnilo sa na ňom rovnako 16 pretekárov.

Z pôvodne plánovaného počtu 18 jazdcov sa dvaja pri tréningu zranili. Nešťastnými v tomto prípade boli Kyle Strait a Alex Volkhov. Kyle Strait utrpel vážne poranenia chrbtice a z dejiska ho odnášal vrtuľník.

Celé preteky boli negatívne ovplyvnené silným vetrom, ktorý ich po prvom kole prerušil. Platnými výsledkami sa teda stali tie po prvom kole.

Veľká škoda, pretože verím, že niektorí jazdci by sa v druhom kole snažili predviesť ešte lepšiu jazdu a išli by až na hranice svojich schopností. Semenuk aj Godziek mali určite ešte nejaké triky v zálohe a šetrili ich do druhej jazdy.

Brett Rheeder na Rampage 2022. Zdroj: Red Bull Content Pool

Rheeder, ktorý vyhral podujatie v roku 2018 a skončil druhý v roku 2019, bol odhodlaný vrátiť sa na vrchol pódia a predviedol pozoruhodnú jazdu.

Po strmom úvode svojej línie sa dostal na viac ako 14 metrov vysoký drop, na ktorom predviedol backflip can. Následne pokračoval tailwhipom.

Rozhodcovia ohodnotili jeho jazdu najvyššou známkou 90,66 bodov, ktorá mu v konečnom dôsledku priniesla prvenstvo na Red Bull Rampage 2022.

Rheeder po pretekoch povedal:“Vôbec som netušil, čo sa tento rok stane. V osobnom živote som prešiel mnohými zmenami a vôbec som nevedel, či sa dokážem vrátiť späť na takúto úroveň jazdenia. Aby som bol úprimný, neprišiel som sem vyhrať. Chcel som sa uisiť, že to čo som robil, bolo tým správnym pre moju osobu.“

Veľmi dobrú jazdu predviedol v tohtoročnej edícii Rampage aj poľský rider Szymon Godziek. Podľa veľkej časti fanúšikov na internete si zaslúžil vyhrať.

To je zrejme vec názoru, niekomu sa viac páčila jazda Rheedera, niekto preferoval Godzieka. Treba však zdôrazniť, že obaja predviedli perfektné jazdy hodné podujatia Red Bull Rampage.

Jazda Szymona Godzieka začínala na krásnom exponovanom hrebeni, kde sa Szymon nebál a predviedol aj niekoľko manuálov.

Pokračovala dvojicou skokov s trikmi suicide no hander a tableovým transeferom.

Szymon Godziek na Rampage 2022. Zdroj: Red Bull Content Pool

Na drope nad najočakávanejšou prekážkou obrovským gapom zvládol krásnu 360 a backflip cez gap bol čerešničkou na torte. Potom nasledoval ešte jeden trikový skok, kde šiel Godziek na istotu a predviedol bacflip suicide no hander.

V jednom z rozhovorov Godziek priznal, že potom čo sa mu podarilo ustáť 360 a následný backflip cez gap šiel na istotu. V zálohe mal pripravený trik bacflip superman seatgrab, ktorý by sme zrejme videli v druhej jazde.

Szymonovi udelili rozhodcovia za jeho jazdu 86,33 bodov, čo bolo druhým najvyšším skóre na Red Bull Rampage 2022.

K svojej jazde sa vyjadril: „Nebol som si istý, či 360 na drope zaradiť už v prvej alebo v druhej jazde. Bolo to rozhodnutie na poslednú chvíľu a bolo to extrémne strašidelné. Bola to tá najšialenejšia vec v mojom živote. Podarilo sa to a bolo to mocné!“

Stupne víťazov uzatváral Brandon Semenuk. Jediný pretekár, ktorý vyhral podujatie Rampage štyrikrát. Minulý rok bol prvým pretekárom, ktorý na podujatí súťažil s vidlicou len s jednou korunkou.

V tomto roku predviedol jazdu, ktorú začal neuveriteľným cavemanom zo štartovacej rampy do neskutočne strmej časti trate. Podarilo sa mu skorigovať rýchlosť a pokračoval v jazde.

Z prvého veľkého dropu sme videli barspin a z druhého tailwhip. Na poslednom trikovom skoku predviedol 360 flat spin knack.

Brandon Semenuk na Rampage 2022. Zdroj: Red Bull Content Pool

Rozhodcovia mu nakoniec pridelili 84, čo ho v konečnom poradí vynieslo na tretie miesto. V rozhovore po pretekoch vyzeral byť sklamaný, aj keď to nepriznal.

Semenuk bol jedným z jazdcov, ktorí chceli štartovať aj v druhom kole. Organizátori sa však rozhodli pre bezpečnosť jazdcov a druhé kolo zrušili.

Semenuk po pretekoch povedal: „Tá línia na mňa kričala a nebol som jediný, koho očarila. Rozhodol som sa do toho ísť. Bola to veľmi pekná prekážka a úvod línie.  Keďže takáto unikátna možnosť sa už nemusí opakovať rozhodol som sa zariskovať a ísť do toho.“

Okrem jazdcov z TOP 3 sme videli aj množstvo ďalších momentov, ktoré stáli za to. Cenu za najlepší štýl si domov rovnako ako aj minulý rok odniesol Jackson Riddle.

Cam Zink si od rozhodcov vyslúžil ocenenie za húževnatosť za jeho vytrvalosť a odhodlanie. Tom van Steenbergen obdržal cenu McGazza Spirit Award za to, že sa po minuloročnom škaredom páde vrátil späť na Rampage. A najlepšími kopáčmi sa stali Phil McLean a Austin Davignon z tímu Bretta Rheedera.

Red Bull Rampage 2022 bol opäť prehliadkou toho najlepšieho freeridu, ale nedá mi opomenúť pár faktov.

Hodnotiť, kto vyhral mi neprináleží, to nechám na rozhodcov, prípadne na vás. V jednom momente ma však hodnotenie rozhodcov zarazilo.

Bola to jazda Andreua Lacondeguya, ktorý podľa mňa predviedol veľmi solídnu jazdu, ktorá mala všetko. Veľmi strmý a technický začiatok, po ktorom nasledovali pekné triky s čerešničkou na záver.

Je možné, že toto hodnotenie bolo znížené kvôli pádu Lacondeguya v samotnom závere trate, ale aj tak si myslím, že jazda mala vysokú úroveň.

Andreu Lacondeguy na Rampage 2022. Zdroj: Red Bull Content Pool

Ak sa stále bavíme o posúvaní limitov na Red Bull Rampage, tak takým posunutí je aj vôľa a ochota jazdcov štartovať v druhom kole aj za nepriaznivých poveternostných podmienok, čo im malo byť umožnené.

V neposlednom rade je to trend, ktorý badať v posledných rokoch a tým je postupné pretváranie Red Bull Rampage na obrovský slopestyle contest.

Možno by bolo na mieste do tohto nejakým spôsobom zasiahnuť a vytvoriť pre jazdcov iba niekoľko možných línií, na ktorých predvedú čoho sú schopní.

Konečné poradie jazdcov:

  1. Brett Rheeder – 90.66
  2. Szymon Godziek – 86.33
  3. Brandon Semenuk – 84
  4. Reed Boggs82.66
  5. Thomas Genon – 81
  6. Carson Storch – 77
  7. Kurt Sorge – 74
  8. Andreu Lacondeguy – 73
  9. Jaxson Riddle – 67
  10. Cam Zink – 66
  11. Ethan Nell – 65.33
  12. Tom Van Steenbergen – 63.66
  13. DJ Brandt – 62.33
  14. William Robert – 58
  15. Dylan Stark – 53
  16. Tyler McCaul – 37.66

Záznam z pretekov Red Bull Rampage si môžete pozrieť na nasledujúcom odkaze www.redbull.com.

Aktuality

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Zavrieť reklamu