Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pinarello predstavilo bicykel Bolide z 3D tlačiarne určený na hodinový rekord pre Filippa Gannu

Jedná sa o prvý bicykel v tomto segmente vyrobený technikou 3D tlače. Aerodynamika rámu je inšpirovaná veľrybou vráskavcom dlhoplutvým. Pomôže tento bicykel Filippovi Gannovi k prekonaniu hodinového rekordu?
Matúš Bušík
Pinarello predstavilo bicykel Bolide z 3D tlačiarne určený na hodinový rekord pre Filippa Gannu

Pinarello oficiálne predstavilo bicykel Bolide F HR 3D, ktorý Filippo Ganna použije pri svojom nadchádzajúcom pokuse o UCI Hour Record.

Značka tvrdí, že Bolide F HR 3D je „prvý bicykel na svete,“ ktorý využíva 3D tlačenú konštrukciu na veľkej časti bicykla.

Pinarello hovorí, že to umožnilo „predstaviť nové tvary a vlastnosti, ktoré nie je možné replikovať“ pomocou existujúcich konštrukčných techník z uhlíkových vlákien.

Tieto vlastnosti zahŕňajú prispôsobenú geometriu a veľkosť a nové aerodynamické tvary inšpirované veľrybou vráskavcom dlhoplutvým, ako aj menej zrejmé výhody, ktorými sú vnútorné vystuženie a skrátený čas vývoja.

Prvý aero bicykel na svete skonštruovaný 3D tlačou v súlade s pravidlami UCI

Pinarello Bolide F HR 3D je vytlačený 3D tlačou zo Scalmalloy a titánu a následne spojený pomocou leteckého epoxidu.

Pinarello Bolide F HR 3D je vyrobený v spolupráci s britskými špecialistami na 3D tlač Metron Advanced Equipment.

Rovnako ako v prípade nedávno predstaveného Mythos Elix 3D tlačeného predstavca Metron, aj rámová súprava Pinarello Bolide F HR 3D a sedlovka sú vyrobené zo Scalmalloy.

Táto zliatina skandia, hliníka a horčíka je podľa Pinarella „leteckým materiálom špeciálne navrhnutým pre 3D tlač“.

Rám bol vyrobený z piatich samostatných častí a potom zlepený pomocou epoxidovej živice.

Bicykel je postavený na 3D tlačených titánových úzkych riadidlách v štýle býčích rohov a rovnakých aero rozšíreniach aké sme videli na časovkárskom špeciále Filippa Gannu.  „Hlava vidlice“ je tiež skonštruovaná pomocou 3D tlačeného titánu.

Kópia rámovej sady Filippa Gannu bola odoslaná do EFBE, popredného laboratória na mechanické testovanie bicyklov v Nemecku, na nezávislé testovanie podľa noriem ISO4210 (ISO4210 pokrýva bezpečnostné normy pre bicykle a zahŕňa celý rad únavových, nárazových a torzných testov).

Rám bol podrobený bezpečnostným testom s certifikáciou ISO 4210.

Pinarello uvádza, že Bolide F HR 3D je prvým aerodynamickým bicyklom vytlačeným na 3D tlačiarni v súlade s UCI, ktorý prešiel týmito testami.

V súlade s pravidlami UCI bude Pinarello Bolide F HR 3D k dispozícii spotrebiteľom prostredníctvom oficiálnych predajcov, hoci vzhľadom na zákazkovú konštrukciu s 3D tlačou sa bude vyrábať iba na požiadanie a nie je uvedená žiadna cena. Predpokladať sa však dá, že cena bude vysoká.

Riadidlá Pinarello Bolide F HR 3D sú vyrobené z 3D tlačeného titánu pre väčšiu pevnosť.

Čo nás môže veľryba vráskavec dlhoplutvý naučiť o aerodynamike?

Vizuálne najvýraznejším aspektom Bolide F HR 3D je pravdepodobne hrboľatá sedlová trubka a sedlovka. Podľa Pinarella sú navrhnuté tak, aby napodobňovali vrásnenie na plutvách veľrýb.

Pinarello sa odvoláva na výskum Univerzity v Adelaide, ktorá tento koncept aplikovala na rám bicykla v patentovej prihláške podanej v roku 2016. Podobný nápad využíva aj Zipp pre svoj profil ráfika Sawtooth.

Konštruktéri tvrdia, že sedlová trubka a sedlovka tvoria až 39 percent celkového odporu na bicykli a že je to obzvlášť náročná oblasť na riadenie prúdenia vzduchu v dôsledku turbulencií, ktoré vytvárajú pohyblivé nohy jazdca.

Pridanie hrebeňov na prednú hranu týchto štruktúr môže pri správnej veľkosti „minimalizovať tento separačný efekt a znížiť odpor“, tvrdí Pinarello.

Toto zníženie odporu sa dosiahne „generovaním prúdových vírov v žľaboch medzi hrbolčekmi, čo spôsobí, že prúdenie za vrcholmi zostane pripojené“.

Pinarello testovalo množstvo rôznych dizajnov hrboľatej sedlovej trubky a sedlovky a tvrdí, že nájdenie hrbolčekov správnej veľkosti je rozhodujúce pre zlepšenie výkonu.

Zbohom pravidlu 3:1

Okrem hrboľatých rúrok uvádzajú, že aerodynamické výhody našli aj tradičnejšími spôsobmi a to prostredníctvom predĺženia profilov rúr nad rámec obmedzení nedávno odstráneného pravidla UCI 3:1 (ktoré hovorilo, že rámové trubky a vidlica môžu byť maximálne trikrát dlhšie ako je ich šírka).

Pinarello neuviedlo presné pomery pre jednotlivé trubky na Bolide F HR 3D, ale hovorí: „Je veľmi dobre známe, že profily, ktoré majú pomer strán 6:1 alebo dokonca 8:1, fungujú výrazne lepšie ako staré s pomerom 3: 1.“

Bolide F HR 3D má predĺžené tvary rúr a užší tvar, aby sa znížil odpor vzduchu.

Náboje kolies a stredová konzola sa tiež výrazne zúžili, čím sa dosiahli ďalšie aerodynamické zisky v porovnaní s Bolide HR, ktorý použil Bradley Wiggins pri svojom hodinovom rekorde v roku 2015.

Predný a zadný náboj má šírku 69 mm a 89 mm, v porovnaní so 100 mm a 120 mm. Stred je teraz široký len 54 mm, čo predstavuje zúženie o 16 mm.

Nie, širokej vidlici

Je pozoruhodné, že Pinarello sa rozhodlo zostať pri tradičnejšom, úzkom dizajne vidlice a sedlových vzpier.

Poznamenáva, že dizajn širokého postoja, ako je ten, ktorý možno vidieť na Hope HB.T, môže zlepšiť výkon, ak zníži celkový odpor systému (jazdec plus bicykel) dostatočne na to, aby prevážil spomalenie spôsobené dizajnom.

Na margo toho Pinarello uvádza, že výsledky testov takýchto návrhov boli „príliš nestabilné“ a že „potenciálne zisky neboli dostatočne konzistentné na prijatie takéhoto dizajnu.“

Zaujímavé na tom je, že tento koncept bol prijatý v spomínaných 3D tlačených aero rozšíreniach. Pinarello poznamenáva, že zalomený dizajn zvyšuje odpor izolovane, ale vedie k čistému zníženiu aerodynamického odporu s jazdcom.

Všetky tieto konštrukčné prvky testovali v aerodynamickom tuneli a tiež v reálnych podmienkach.

Ako už vieme, posledným testom Bolide F HR 3D bol úspešný pokus o hodinový rekord Dana Bighama začiatkom tohto roka, v ktorom jazdil na neoznačenom prototype bicykla.

Špecifikácia Pinarello Bolide F HR 3D Filippa Gannu

  • Rám: Pinarello Bolide F HR 3D, 3D-printed Scalmalloy
  • Riadítka: Pinarello, 3D printed titanium
  • Kolesá: Princeton CarbonWorks Track Special
  • Plášte: Continental GP5000 TT
  • Kľuky a prevodník: WattShop Cratus Aero Crank with WattShop Cratus carbon fibre chainring
  • Reťaz: Muc-Off optimised Izumi Kai 1⁄2” track chain
  • Sedlo: Fizik Ares TT

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu