Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Majstrami sveta v disciplíne XCO sú pre rok 2022 Pauline Ferrand-Prévot a Nino Schurter

Pauline Ferrand-Prévot sa stala prvou v histórii, ktorej sa podarilo vyhrať titul majstra sveta v disciplínach XCC aj XCO. Nino Schurter dosiahol vo Francúzsku na svoj už desiaty titul.
Matúš Bušík
Majstrami sveta v disciplíne XCO sú pre rok 2022 Pauline Ferrand-Prévot a Nino Schurter

Zdroj: Red Bull Content Pool

Pauline Ferrand-Prévot nastupovala do nedeľných pretekov ako čerstvá majsterka sveta v disciplíne XCC short track plná sebavedomia. Chcela sa pokúsiť prepísať históriu a ovládnuť obe disciplíny na majstrovstvách sveta.

Francúzka mala skvelý štart, po ktorom sa hneď v prvom stúpaní ujala vedenia a do konca prvého kola zvýšila svoj náskok na 20 sekúnd.

Francúzka Loana Lecomte sa pokúsila udržať tempo, no čoskoro sa ocitla v boji o umiestnenie v prvej trojke po boku švajčiarky Jolandy Neff a americkej pretekárky Haley Batten.

Trojica jazdkýň pokračovala v stíhacej jazde, ale k Pauline Ferrand-Prévot sa im nepodarilo priblížiť. Pauline Ferrand-Prévot tak vyhrala svoj štvrtý titul majsterky sveta v elitnej ženskej kategórii XCO.

Jolanda Neff zvýšila v poslednom kole tempo aby si zaistila konečné druhé miesto, zatiaľčo Američanke Haley Batten sa podarilo utrhnúť od Loany Lecomte a prišla si do cieľa po bronzovú medailu.

Pauline Ferrand-Prévot po pretekoch povedala: „Boli to extrémne ťažké preteky a rozhodla som sa štartovať v nich na hardtail biku, pretože som vedela, že budem rýchla v stúpaniach. Bolo to trochu riskantné, ale chcela som ísť naplno hneď po štarte a vybudovať si náskok. Neviem, či sa mi to sníva alebo som naozaj vyhrala. Dnes večer to bude poriadna party!“

Zdroj: Red Bull Content Pool

V mužských pretekoch sme boli svedkami skvelých súbojov niekoľkých top pretekárov. Medzi nimi vynikali najmä David Valero Serrano, Luca Braidot, Nino Schurter a Tom Pidcock. Všetci z menovaných sa počas pretekov ocitli na vedúcej pozícii.

V prvom kole sme videli pozoruhodný výkon Toma Pidcocka, ktorý sa z 56 pozície predral až na 16. priečku. Na začiatku 4. kola pretekov sa Pidcock dokonca dostal do vedenia.

Britský jazdec však potom spadol v zavretej zákrute a musel zamieriť do depa kvôli výmene kolesa z dôvodu defektu. V prenasledovaní svojich konkurentov bol veľmi rýchly, ale dostihnúť ich sa mu už nepodarilo a umiestnil sa na konečnom 4. mieste.

V poslednom kole Nino Schurter zaútočil a dokázal, že je nezastaviteľný. Do cieľa dorazil s náskokom 9 sekúnd pred Španielom Valerom Serranom a získal neuveriteľný 10. titul majstra sveta.

Na treťom mieste sa umiestnil taliansky jazdec Luca Braidot so stratou necelých 30 sekúnd na Nina Schurtera.

Kompletné výsledky Majstrovstiev sveta XCO v Les Gets:

Results (2) Results (3)

Aktuality

Včera 17:18 Julian Alaphilippe bol 130 km v úniku a po 11-kilometrovom sóle a neuveriteľnom výkone vyhral etapu na Giro d’Italia.

Dvojnásobný majster sveta predviedol na Gire jeden z najlepších výkonov v kariére a šéfovi tímu Soudal Quick-Step Patrickovi Lefevereovi, s ktorým mal v úvode sezóny viacero konfliktov, ukázal, že je v skvelej forme.

Včera 12:39 Fabio Jakobsen po páde na Gire končí. Tima Merliera rozhodcovia potrestali za nebezpečný šprint.

Tim Merlier výrazne zmenil dráhu šprintu v hromadnom dojazde 11. etapy Giro d’Italia, za čo ho rozhodcovia odsunuli z pôvodne druhého až na 89. miesto.

Včera 12:16 Detaily 12. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Kopcovitá etapa má 183 km, prevýšenie 2132 m a praje výbušným klasikárom, ale môže sa skončiť aj hromadným šprintom.

Včera 11:54 Video: Nahnevaný Jonathan Milan nadával jazdcovi UAE, lebo si nemohol zobrať tašku s jedlom.

Taliansky šprintér tímu Lidl-Trek si chcel zobrať tašku s jedlom 50 km po štarte jedenástej etapy Giro d’Italia, čo sa mu nepodarilo, keďže na kraji cesty išiel jeden z jazdcov tímu UAE Emirates.

Včera 10:56 Mathieu van der Poel sa chystá na Tour de France. Na Olympiáde pôjde na cestnom bicykli.

Van der Poel sa vyjadril, že logickou voľbou bude sústredenie sa na cestnú cyklistiku. Na Tour pôjde po etapách a bude pomáhať Jasperovi Philipsenovi v šprintoch.

Zavrieť reklamu